Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Facebook - «Διαδίδει ψεύδη, μίσος και οργή», λέει η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος, Μαρία Ρέσα

Facebook – «Διαδίδει ψεύδη, μίσος και οργή», λέει η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης δημοσιογράφος, Μαρία Ρέσα

Η Μαρία Ρέσα χαρακτηρίζει το Facebook «μεροληπτικό απέναντι στα γεγονότα» και απειλή κατά της Δημοκρατίας

Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Φιλιππινέζα δημοσιογράφος, Μαρία Ρέσα, χρησιμοποίησε την αφορμή της βράβευσής της για να ασκήσει κριτική εις βάρος του Facebook, χαρακτηρίζοντάς το απειλή κατά της Δημοκρατίας και επισημαίνοντας ότι ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι «μεροληπτικός απέναντι στα γεγονότα» και δεν προστατεύει τους χρήστες από τη διάδοση του μίσους και της παραπληροφόρησης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της βράβευσής της, η βετεράνος δημοσιογράφος και επικεφαλής του φιλιππινέζικου ειδησεογραφικού ιστότοπου «Rappler», είπε ότι οι αλγόριθμοι του Facebook «θέτουν σε προτεραιότητα τη διάδοση ψεμάτων, μαζί με οργή και μίσος απέναντι σε γεγονότα».

Τα σχόλιά της έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά κατηγορίες εις βάρος του Facebook, το οποίο χρησιμοποιείται από περισσότερους από τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους και που, σύμφωνα με μία πρώην υπάλληλό του, την Φράνσις Χόγκεν, η οποία, στη συνέχεια, έγινε μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος και κατέθεσε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου, βάζει το κέρδος πάνω από την αναγκαιότητα για την πάταξη της ρητορικής μίσους και της παραπληροφόρησης.

Εκπρόσωπος του Facebook στις Φιλιππίνες δεν απάντησε σε αιτήματα να σχολιάσει τις δηλώσεις της Ρέσα.

Το Facebook έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο πάροχο ειδήσεων, «όμως, είναι μεροληπτικό απέναντι στα γεγονότα, είναι μεροληπτικό απέναντι στη δημοσιογραφία», είπε η Ρέσα.

«Αν δεν υπάρχουν γεγονότα, δεν μπορεί να υπάρξουν αλήθειες, δεν μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη. Αν δεν έχεις τίποτα από αυτά, δεν έχεις Δημοκρατία. Πέραν αυτού, αν δεν έχεις γεγονότα, δεν έχεις μια κοινή πραγματικότητα και έτσι δεν μπορείς να επιλύσεις τα υπαρξιακά προβλήματα του κλίματος, του κοροναϊού», σημείωσε η ίδια.

Εκλογές: «Πεδίο μάχης για τα γεγονότα»

«Αυτές οι διαδικτυακές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ένα σκοπό, είναι στοχευμένες, χρησιμοποιούνται σαν όπλο», δήλωσε η πρώην δημοσιογράφος του CNN.

Τα ρεπορτάζ του «Rappler» στρέφονται συχνά κατά του αιματηρού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε εναντίον του κόσμου των ναρκωτικών, ενώ μια σειρά από άλλα ερευνητικά ρεπορτάζ του κάνουν λόγο για στρατηγική της κυβέρνησής του να χρησιμοποιήσει «ως όπλο» το ίντερνετ, προσλαμβάνοντας μπλόγκερς για να υποδαυλίζουν την οργή μεταξύ των διαδικτυακών υποστηρικτών, που απειλούν και αποδοκιμάζουν τους επικριτές του προέδρου.

Η Μαρία Ρέσα έγινε συνιδρύτρια, το 2012, της ψηφιακής πλατφόρμας ερευνητικής δημοσιογραφίας «Rappler», ένα μέσο που έριξε φως στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ντουτέρτε, στον οποίο έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι και πλέον ερευνάται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Μάρτιο του 2019, το Facebook αφαίρεσε από την πλατφόρμα του ένα ηλεκτρονικό δίκτυο στις Φιλιππίνες για «συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά» και το συνέδεσε με έναν επιχειρηματία, ο οποίος είχε πει στο παρελθόν ότι βοήθησε στον τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την προεκλογική εκστρατεία του Ντουτέρτε, το 2016.

Οι Φιλιππινέζοι βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον χρόνο που περνούν ασχολούμενοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έρευνες του 2021 από εταιρείες διαχείρισης των social media.

Πλατφόρμες, όπως το Facebook, έχουν γίνει πεδία πολιτικής μάχης και έχουν βοηθήσει να ενισχύσουν τη βάση στήριξης του Ντουτέρτε, έχοντας διαδραματίσει καθοριστκό ρόλο στην εκλογική του νίκη το 2016.

Οι Φιλιππίνες θα διενεργήσουν εκλογές τον προσεχή Μάιο για να εκλέξουν τον διάδοχο του Ντουτέρτε, ο οποίος, με βάση το Σύνταγμα, δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει νέα θητεία.

Αυτή η εκστρατεία «θα είναι μια μάχη για τα γεγονότα. Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι οι πολίτες θα μαθαίνουν τα γεγονότα, θα τα κατανοούν. Δεν πρόκειται να μας παρενοχλήσουν ή να μας φιμώσουν», είπε η Ρέσα.

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ, για τις προσπάθειές τους «να διαφυλάξουν την ελευθερία της έκφρασης».

Από την εκλογή του Ντουτέρτε στην προεδρία, το 2016, η Μαρία Ρέσα και το ειδησεογραφικό μέσο της έχουν υποστεί δικαστικές διώξεις, συλλήψεις και έχουν δεχθεί πολλές απειλές μέσω διαδικτύου.

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει χαρακτηρίσει το «Rappler» ιστότοπο «ψευδών ειδήσεων», ενώ η Ρέσα έχει αποτελέσει στόχο υβριστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024