Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άγραφα: Να αναδειχθεί και να προστατευτεί η «Γέφυρα Μανώλη», ζητάει ο Δήμαρχος

Άγραφα: Να αναδειχθεί και να προστατευτεί η «Γέφυρα Μανώλη», ζητάει ο Δήμαρχος

Στα Άγραφα, ο Δήμαρχος Αλέξης Καρδαμπίκης απέστειλε επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων ζητώντας να ενημερωθεί για τα έργα προστασίας και ανάδειξης της ιστορικής «Γέφυρας Μανώλη» που σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχουν προχωρήσει.

Σε επιστολή που απέστειλε προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας -Ευρυτανίας και κοινοποιεί στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ο Δήμαρχος Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκης ζητάει να ενημερωθεί για τις εξελίξεις αναφορικά με το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης της «Γέφυρας Μανώλη» που αποτελεί τοπόσημο για τα Άγραφα και σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γέφυρας, είναι πως τον χειμώνα σκεπάζεται σχεδόν ολοκληρωτικά από τα νερά του ποταμού Αγραφιώτη.

Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου:

«Όπως  ήδη γνωρίζετε, στο Δήμο Αγράφων υπάρχει ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, το φημισμένο «Γεφύρι Μανώλη» το οποίο  χρονολογείται από το 1659 – σύμφωνα με την επιγραφή του- και βρίσκεται στη Δυτική Ευρυτανία, 50 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο γεφύρι, διαμέτρου περίπου 30 μέτρων, το οποίο αποτελούσε για διάστημα σχεδόν 400 χρόνων το μοναδικό πέρασμα μεταξύ των οχθών του ποταμού Αγραφιώτη, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στον χρόνο, στην ελλιπή συντήρηση του και σε όλες τις δυσμενείς και εξωγενείς συνθήκες. Μολαταύτα, η ολοκληρωτική κατάρρευση του πετρόχτιστου μονότοξου γεφυριού, αποτελούσε πάντα  σοβαρό ενδεχόμενο.

Ως Δήμος Αγράφων, ενημερώσαμε  την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που εδρεύει Λαμία, η οποία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, προχώρησε σε αυτοψία. Παράλληλα, υπήρξε και ενημέρωση προς τη ΔΕΗ, καθώς το εν λόγω γεφύρι εμπίπτει στο Υδροηλεκτρικό Φράγμα των Κρεμαστών. Εν συνεχεία, διενεργήθηκε σχετική μελέτη των μηχανικών του αρμόδιου Υπουργείου με στόχο να γίνει η συστηματική και καθολική συντήρηση για την προστασία του γεφυριού και παράλληλα να επιτευχθεί και η αναστήλωσή αυτού στην αρχική του μορφή.

Κατά τα έτη 2018-2019 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αντιστήριξης στα βάθρα από το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς ο κίνδυνος κατάρρευσης του γεφυριού ήταν μεγάλος.

Παρά το γεγονός ότι οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη της  «Γέφυρας Μανώλη» είχαν δρομολογηθεί, πέραν τούτου δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ενημέρωση.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση για το έργο, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής εκδηλώνουν την αγωνία τους για την πιθανότητα μη υλοποίησης του.

Σύμφωνα με τα ως άνω αναφερθέντα, τόσο εγώ προσωπικά, ως Δήμαρχος Αγράφων, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο  και σύσσωμοι οι κάτοικοι του ορεινού και ιστορικού Δήμου μας,  αιτούμαστε για την πλήρη και διεξοδική ενημέρωσή μας σχετικά α) με  την πορεία του έργου, β) για τις αιτίες των καθυστερήσεων που παρατηρούνται, γ) ποιος/ποιοι είναι οι φορείς υλοποίησης και τέλος ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του.

Ευελπιστώ στην άμεση ανταπόκριση σας και βρίσκομαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνηση».

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024