Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σύμπλεγμα μουσείων δημιουργείται στο Άργος

Σύμπλεγμα μουσείων δημιουργείται στο Άργος

Αν όλα κυλήσουν ομαλά σε λίγο καιρό το Άργος θα αποτελεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Πελοποννήσου καθώς θα διαθέτει 3 μουσεία που θα φιλοξενούν μεγάλο μέρος της ιστορίας μας.

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Άργους λήφθηκε μια ιστορική όπως χαρακτηρίστηκε απόφαση για την παραχώρηση των Στρατώνων του Καποδίστρια στο Άργος για την δημιουργία του Επιγραφικού Μουσείου της πόλης.

Το τρίτο Μουσείο που θα δημιουργηθεί επί θητείας της νυν δημοτικής αρχής, στρατηγικά σημαίνει πως επιλέγει να δημιουργήσει μια πόλη – πολιτιστική αναφορά, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επισκεψιμότητα της περιοχής.

Παρακολουθώντας την εισήγηση προς το ΔΣ που έκανε ο Αντιδήμαρχος Άργους – Μυκηνών Δημήτρης Κρίγγος σημειώσαμε τα εξής:

«Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε μια ιστορική απόφαση, που δεν είναι άλλη από την έκφραση της βούλησής μας για τη δημιουργία ή μη Επιγραφικού Μουσείου στο δήμο μας.

Μετά από 22 χρόνια από την εντυπωσιακή ανακάλυψη στο οικόπεδο Σμυρναίου στην οδό Κορίνθου, οι επιστήμονες του Επιγραφικού Μουσείου Αθηνών είναι έτοιμοι να μοιραστούν αυτά τα σπουδαία ευρήματα με την παγκόσμια κοινότητα. Και αυτό θα πρέπει να γίνει στον τόπο τους που είναι το Άργος.

Οι 136 στο σύνολό τους χάλκινοι ενεπίγραφοι πίνακες αποτελούσαν μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος όπου φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή της πόλης μας, τους δημοκρατικούς θεσμούς καθώς και πλήθος άλλων πληροφοριών, από το τέλος του 5 ου αιώνα έως τα μέσα του 4 ου αιώνα, και αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών!

Πρόκειται για ευρήματα που μετά την πλήρη έκθεσή τους στο νέο Επιγραφικό Μουσείο, που θα πρέπει να δημιουργηθεί στο Άργος, με την προσθήκη και των λίθινων από πολλά μέρη του δήμου μας (Άργος, Λέρνα, κλπ.), θα κινήσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Με την προσθήκη και του Επιγραφικού Μουσείου στο Άργος, ένα μοναδικό σύμπλεγμα Μουσείων θα δημιουργηθεί στην πόλη μας που όμοιό του δεν συναντάς συχνά σε άλλη πόλη στη χώρα μας. Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους, (το οποίο ολοκληρώνεται σε 18 μήνες σύμφωνα με ενημέρωση από την Υπουργό Πολιτισμού), Βυζαντινό Μουσείο το οποίο άνοιξε τις πύλες του το 2017, και σήμερα ξεκινάμε την μεγάλη προσπάθεια για το Επιγραφικό Μουσείο το οποίο θα είναι το τρίτο Μουσείο που θα δημιουργηθεί στην πόλη μας, επί δημοτικής αρχής Δημήτρη Καμπόσου, σε τόσα λίγα, συγκριτικά, χρόνια!

Γιατί απαιτείται να λάβει αυτή την απόφαση σήμερα, τώρα, το δημοτικό μας συμβούλιο;

Γιατί ολοκληρώθηκε η επιστημονική εργασία της μελέτης, της ερμηνείας, της χρονολόγησης και της ένταξής τους στο ιστορικό πλαίσιο του Άργους των ως άνω ευρημάτων και τώρα είναι η πλέον κατάλληλη ώρα, γιατί είναι ώριμες και οι
συνθήκες για να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτό το έργο, καθόσον η ίδια η Υπουργός δεσμεύθηκε δημόσια για τη χρηματοδότηση αυτού.

Αντιλαμβάνεστε ότι η δέσμευση αυτή θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο από μέρους μας και να μην χάσουμε ούτε ημέρα. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και τον ΓΓ του Υπουργείου κ. Γιώργο Διδασκάλου για τη θετική αυτή εξέλιξη και τη δέσμευση χρηματοδότησης του Επιγραφικού Μουσείου στο Άργος και το ενδιαφέρον τους για την πορεία του από εδώ και στο εξής. Γιατί χωρίς αυτή τη δέσμευση ο δήμος δε θα προχωρούσε στην παραχώρηση των Στρατώνων».

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024