Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Στις 5 και 12 Φεβρουαρίου 2023 η ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο

Κύπρος: Στις 5 και 12 Φεβρουαρίου 2023 η ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο

Το ΥΠΕΣ της Κύπρου ανακοίνωσε τις αποφάσεις αναφορικά με τον καθορισμό της διεξαγωγής των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών του 2023.

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθεί η επαναληπτική εκλογή, εάν δεν υπάρξει εκλογή από τον πρώτο γύρο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κύπρου ανακοίνωσε πως, κατόπιν διαβούλευσης και με τα πολιτικά κόμματα, ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις αναφορικά με τον καθορισμό της διεξαγωγής των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών του 2023, ούτως ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν από τώρα τις σημαντικές ημερομηνίες, που αφορούν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Οι ημερομηνίες

Οι ημερομηνίες αυτές βασίζονται στις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος και της οικείας νομοθεσίας και έχουν ως ακολούθως:

  • Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου θα εκδοθεί το Διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών για προκήρυξη των εκλογών.
  • Η Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022 θα αποτελεί την τελευταία ημερομηνία εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο, καθώς και υποβολής δήλωσης για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα εξωτερικού. Για το θέμα αυτό θα υποβληθεί σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
  • Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023 θα γίνει η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές.
  • Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθεί η ψηφοφορία (Πρώτος γύρος εκλογών).
  • Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 θα διεξαχθεί η Επαναληπτική εκλογή, εάν δεν υπάρξει εκλογή από τον Πρώτο γύρο.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας ηλικίας 18 χρονών και άνω, που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι/νες στον εκλογικό κατάλογο. Για σκοπούς των Προεδρικών Εκλογών, δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο έχουν και οι νέοι/ες, που θα συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και τις 5 Φεβρουαρίου 2023, που θα καθοριστεί ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Έντυπα αιτήσεων μπορούν να εξασφαλιστούν από τα κατά τόπους Γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη (Κ.Ε.Π), τα Κέντρα Πολίτη στα Κυπριακά Ταχυδρομεία (ΚΕ.ΠΟ), καθώς και από το υπουργείο Εσωτερικών και την ιστοσελίδα του υπουργείου, στη διεύθυνση www.moi.gov.cy. Με την ευκαιρία αυτή καλούνται όσοι Κύπριοι πολίτες, δεν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο, και επιθυμούν να εγγραφούν, να υποβάλουν έγκαιρα τις σχετικές δηλώσεις τους.

Όσον αφορά τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής δήλωσης από τις 3 Οκτωβρίου 2022 μέχρι και τις 27 Δεκεμβρίου 2022, για όσους διαμένουν σε χώρες στις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διπλωματική αποστολή. Σύμφωνα με τις πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας, εκλογικά κέντρα δύναται να λειτουργήσουν μόνο σε όσες πόλεις του εξωτερικού, ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα υποβάλουν δήλωση υπερβαίνει τους πενήντα (50).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024