Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Bansky: Ο αόρατος καλλιτέχνης θα ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου

Bansky: Ο αόρατος καλλιτέχνης θα ανακηρυχθεί επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου

Η απονομή από το University for the Creative Arts θα γίνει τις επόμενες ημέρες στο Λονδίνο, ωστόσο ο διάσημος καλλιτέχνης δεν θα παρευρεθεί προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του

Το Πανεπιστήμιο Δημιουργικών Τεχνών (UCA) στην Αγγλία, με campuses στο Κεντ και το Σάρρεϋ ανακοίνωσε ότι θα ανακηρύξει τον Bansky επίτιμο καθηγητή, αναγνωρίζοντας έτσι τις ανθρωπιστικές του προσπάθειες και τον αντίκτυπο που έχει στην παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή.

Ο τίτλος για τον street artist και πολιτικό ακτιβιστή είναι καθαρά συμβολικός αφού η ταυτότητά του παραμένει μυστήριο.

Δεν θα δώσει το «παρών» στην τελετή

Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στο Royal Festival Hall του Λονδίνου στις 6 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της τελετής αποφοίτησης των σπουδαστών.

Το UCA δήλωσε ότι ο Banksy δεν θα παρευρεθεί και ο τίτλος θα απονεμηθεί σε μια κενή καρέκλα.

Εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου διευκρίνισε ότι ο καλλιτέχνης δεν έχει μοιραστεί ευθέως τις σκέψεις του σχετικά με την τιμητική διάκριση, αλλά την αποδέχτηκε.

«Το UCA θέλησε να εμπνεύσει τους σημερινούς και μελλοντικούς σπουδαστές του μέσω μιας δημιουργικής μορφής που χρησιμοποιεί τα ταλέντα του για να διαταράξει το status quo, ενώ μας προκαλεί όλους να αντιμετωπίσουμε μερικά από τα βασικά ζητήματα της εποχής μας: πόλεμος και ειρήνη, ανισότητα και ρόλος της τέχνης ως όχημα κοινωνικής έκφρασης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, Μπασίρ Μαχούλ.

Και πρόσθεσε: «Ο Banksy είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του Ηνωμένου Βασιλείου, διάσημος σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα παράδειγμα στο οποίο οι φοιτητές του UCA μπορούν να στρέψουν το βλέμμα τους».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Τέρι Περκ, μιλώντας στο BBC Radio ανέφερε ότι «ο Banksy έχει αγνοηθεί στο παρελθόν» και τόνισε ότι έχει προσφέρει πολλά στην τέχνη και στο κοινό και «αυτό θέλουμε να επισημάνουμε στο Πανεπιστήμιό μας».

Ποιος είναι ο Bansky

Είναι ο πιο διάσημος, άγνωστος καλλιτέχνης παγκοσμίως, πολιτικός ακτιβιστής και σκηνοθέτης ταινιών. Τα έργα του είναι συνήθως σατιρικά, σχολιάζοντας ζητήματα πολιτικής και κουλτούρας, με επιγράμματα που συνδυάζουν το μαύρο χιούμορ με graffiti, τα οποία εκτελούνται με μια ιδιαίτερη τεχνική stencil.

Τα πολιτικού και κοινωνικού σχολιασμού έργα του έχουν εμφανισθεί σε δρόμους, τοίχους και γέφυρες πόλεων σε όλο τον κόσμο, από την Παλαιστίνη έως τη Νέα Ορλεάνη.

Χαρακτηριστικό είναι το «κορίτσι με το μπαλόνι», που πρωτοδημιουργήθηκε κάτω από την γέφυρα Βατερλό, στο Λονδίνο το 2002. Το έργο έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2018 όταν έπειτα από την πώλησή του σε δημοπρασία καταστράφηκε με τη χρήση μηχανισμού τοποθετημένου από τον ίδιο τον Banksy με αποτέλεσμα το έργο να μετονομαστεί σε «Love is in the Bin» και έπειτα να πωληθεί τον Οκτώβριο του 2021 για 18,5 εκατομμύρια λίρες.

Η δουλειά του Banksy ξεκίνησε από την underground σκηνή του Μπρίστολ και περιλάμβανε συνεργασίες μεταξύ καλλιτεχνών και μουσικών. Ειδικοί έχουν σημειώσει, ότι το στυλ του είναι παρόμοιο με του Blek le Rat, ωστόσο ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει εμπνευστεί από τον «3D», έναν καλλιτέχνη, που στη συνέχεια έγινε ένα από τα ιδρυτικά μέλη του αγγλικού μουσικού συγκροτήματος Massive Attack.

Η πρώτη ταινία του Banksy, «Exit through the Gift Shop», έκανε την εμφάνιση της το 2010 στο φεστιβάλ κινηματογράφου Σαντάνς, ενώ στην Ελλάδα έχει μεταφραστεί ως «Η Τέχνη στο δρόμο». Τον Ιανουάριο 2011 προτάθηκε για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ και το 2014 βραβεύτηκε ως πρόσωπο της χρονιάς στα Webby Awards.

To όνομα και η ταυτότητα του Banksy παραμένουν άγνωστα. Ωστόσο, έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008 από την εφημερίδα Mail on Sunday αποκάλυψε ότι πρόκειται για τον Ρόμπιν Γκάνιγχαμ, έναν παλιό μαθητή του δημόσιου, καθολικού σχολείου Μπρίστολ.

Η πρόταση αυτή ενισχύθηκε το 2016 σύμφωνα με μια μελέτη με θέμα τις τοποθεσίες, που έχουν εντοπισθεί έργα του Banksy και διαπιστώνεται πως η συχνότητα εμφάνισης των έργων του συσχετίζεται με τις γνωστές κινήσεις του Γκάνιγχαμ.

Υπάρχουν, επίσης, εικασίες, που υποστηρίζουν ότι ο Banksy είναι γυναίκα ή μια ομάδα επτά καλλιτεχνών. Άλλοι υποψήφιοι Μπάνκσι υπήρξαν επίσης στο παρελθόν οι καλλιτέχνες του δρόμου, Πολ Χόρνερ και Ρίτσαρντ Φάϊερ.

Δείτε κάποια από τα έργα του

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024