Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Οι μεγιστάνες έχασαν 1,4 τρισ. δολάρια σε ένα εξάμηνο

Bloomberg: Οι μεγιστάνες έχασαν 1,4 τρισ. δολάρια σε ένα εξάμηνο

Ένα εξάμηνο «φρίκη» για την ελίτ των ελίτ

Τεράστιες απώλειες υπέστησαν οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, οι οποίοι έχασαν 1,4 τρισ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2022, στη μεγαλύτερη εξαμηνιαία πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ για την ελίτ των ελίτ. Η περιουσία του Έλον Μασκ μειώθηκε σχεδόν κατά 62 δισ. δολάρια, ο Τζεφ Μπέζος έχασε περίπου 63 δισ., ενώ ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ απώλεσε περισσότερο από το μισό της περιουσίας του, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Πρόκειται για «μπούμερανγκ» καθώς τα τελευταία δύο χρόνια οι περιουσίες των μεγιστάνων έφτασαν στα ύψη, με τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε πρωτοφανή μέτρα τόνωσης των οικονομιών στον απόηχο της πανδημίας. Τα μέτρα αυτά απογείωσαν την αξία σε πολλούς τομείς, από τις τεχνολογικές εταιρείες μέχρι τα κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε επίσης – FT: Οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν στις πιο μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες

Πλήγμα από την αύξηση των επιτοκίων

Με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τώρα τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ορισμένες από τις μετοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις – και συνεπώς και οι δισεκατομμυριούχοι που τις κατέχουν – δέχθηκαν πλήγματα. Η Tesla σημείωσε το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορία της κατά το β’ τρίμηνο του έτους, ενώ η Amazon σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από την «φούσκα» των dot-com.

Αν και οι απώλειες συσσωρεύονται για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, αυτό δεν αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό τη μείωση της ανισότητας του πλούτου.

Ο Μασκ εξακολουθεί να διαθέτει τη μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη, ύψους 208,5 δισ. δολαρίων, ενώ ο Μπέζος ακολουθεί με περιουσία στα 129,6 δισ. δολάρια. Στην τρίτη θέση βρίσκεται, ο Μπερνάρ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Γαλλίας, με περιουσία 128,7 δισ. δολαρίων και ακολουθεί ο Μπιλ Γκέιτς με 114,8 δισ. δολάρια. Είναι οι μόνοι, η περιουσία των οποίων ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.

Ωστόσο, οι δισεκατομμυριούχοι έχουν συγκεντρώσει τόσο μεγάλο πλούτο τα τελευταία χρόνια που όχι μόνο οι περισσότεροι απ’ αυτούς μπορούν να αντέξουν το χειρότερο α’ εξάμηνο από το 1970 για τον δείκτη S&P 500, αλλά ενδεχομένως μπορούν να βρουν και ευκαιρίες, τόνισε ο Thorne Perkin, πρόεδρος της Papamarkou Wellner Asset Management.

Οι Ρώσοι ολιγάρχες

Ο Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας με περιουσία 35,2 δισ. δολαρίων, απέκτησε ολόκληρο το μερίδιο της Societe Generale στη Rosbank PJSC, εν μέσω των επιπτώσεων από την εισβολή στην Ουκρανία.

Εξαγόρασε επίσης το μερίδιο του υπό κυρώσεις Ρώσου μεγιστάνα Όλεγκ Τίνκοβ σε μια ψηφιακή τράπεζα έναντι πολύ χαμηλότερης από την κανονικό αξίας του.

Βέβαια, η πιο προβεβλημένη εξαγορά ανήκει στον Έλον Μασκ, ο οποίος κατέληξε σε συμφωνία εξαγοράς της Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Bloomberg τον περασμένο μήνα ότι υπάρχουν «μερικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν» για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. «Υπάρχει ένα όριο στο τι μπορώ να πω δημοσίως, καθώς πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα», είχε αναφέρει.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024