Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το ναυάγιο στη Μάγχη με τους 27 νεκρούς

Γαλλία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το ναυάγιο στη Μάγχη με τους 27 νεκρούς

Kατηγορίες εναντίον 9 ανδρών απήγγειλαν οι αρχές μετά το φονικό ναυάγιο πλοιαρίου που μετέφερε μετανάστες τον Νοέμβριο στη Μάγχη

Οχτώ μήνες μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στη Μάγχη, όπου 27 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, οι γαλλικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε εννιά άνδρες με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, ενώ πέντε από αυτούς προφυλακίστηκαν.

“Εννέα άνδρες ηλικίας 21 με 41 ετών” εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστή χθες Πέμπτη και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες “κυρίως για ανθρωποκτονία από αμέλεια, πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια, έκθεση σε κίνδυνο, σύσταση και συμμορία και συνέργεια σε παράνομη είσοδο, κυκλοφορία και παραμονή”, διευκρίνισε η πηγή. “Πέντε από αυτούς προφυλακίστηκαν και τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους”, συνέχισε.

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, οι άνδρες αυτοί φέρονται να συμμετέχουν με διάφορους τρόπους –ως οδηγοί, διακινητές, ιδιοκτήτες σπιτιών– σε ένα αφγανικό δίκτυο διακίνησης μεταναστών που συνδέεται με το ναυάγιο.

Ένας δέκατος άνδρας προφυλακίστηκε την Τετάρτη. Συνολικά 15 άνθρωποι –13 άνδρες και δύο γυναίκες– συνελήφθησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien και τον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. Πέντε έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Το πιο φονικό που έχει σημειωθεί στη Μάγχη

Είκοσι επτά μετανάστες ηλικίας 7 με 46 ετών – 16 Κούρδοι από το Ιράκ, ένας Κούρδος από το Ιράν, 4 Αφγανοί, 3 Αιθίοπες, μία Σομαλή, ένας Αιγύπτιος και ένας Βιετναμέζος– πνίγηκαν στις 24 Νοεμβρίου όταν βυθίστηκε το φουσκωτό στο οποίο επέβαιναν στα ανοικτά του Καλαί.

Διασώθηκαν μόνο δύο επιβάτες, ένας Ιρακινός Κούρδος και ένας Σουδανός.

Το ναυάγιο αυτό, το πιο φονικό που έχει σημειωθεί στη Μάγχη, είχε προκαλέσει σοκ στην Ευρώπη και είχε οξύνει την ένταση μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, οι απόπειρες διάπλου της Μάγχης από μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στις βρετανικές ακτές έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ ήδη το 2021 είχε καταγραφεί αριθμός ρεκόρ.

Από την 1η Ιανουαρίου ως τις 13 Ιουνίου 2022 “έχουν καταγραφεί 777 περιστατικά διάπλου και απόπειρας διάπλου με μικρές βάρκες στα οποία εμπλέκονται 20.132 μετανάστες (+68% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021)”.

Πέρυσι αριθμός ρεκόρ 52.000 μεταναστών είχαν προσπαθήσει να φτάσουν στις βρετανικές ακτές από τη Γαλλία και 28.000 τα είχαν καταφέρει, όπως ανέφεραν τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου.

Σύμφωνα με το λιμενικό, 38 μετανάστες πνίγηκαν το 2021 στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Βρετανία, από τους οποίους οι 27 στο ναυάγιο της 24ης Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024