Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ σε Ταλιμπάν: Παραδειγματιστείτε από άλλες μουσουλμανικές χώρες για την αντιμετώπιση των γυναικών

ΟΗΕ σε Ταλιμπάν: Παραδειγματιστείτε από άλλες μουσουλμανικές χώρες για την αντιμετώπιση των γυναικών

Ο ΟΗΕ καλεί τους Ταλιμπάν να παραδειγματιστούν από άλλες μουσουλμανικές χώρες για τον τρόπο αντιμετώπισης των γυναικών

Ο ΟΗΕ, καταγγέλλοντας “τη συστηματική καταπίεση” των Ταλιμπάν στις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν, τους κάλεσε σήμερα να εμπνευστούν κάποιες μουσουλμανικές χώρες που προωθούν τα δικαιώματά τους.

Διαβάστε επίσης: Οι παρουσιάστριες του Αφγανιστάν φόρεσαν μπούρκα – «Αντισταθήκαμε όμως τα κανάλια υπέκυψαν στις πιέσεις των Ταλιμπάν»

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη με θέμα την κατάσταση των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ κατήγγειλε τη ραγδαία επιδείνωση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες.

“Αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι αντιμέτωπα με τη σημαντικότερη και πιο ραγδαία οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων τους (…) εδώ και δεκαετίες”, κατήγγειλε η Μπατσελέτ στην έναρξη της συνεδρίασης.

«Το μέλλον θα είναι πιο ζοφερό»

“Το μέλλον τους θα είναι ακόμη πιο ζοφερό, αν δεν αλλάξει κάτι γρήγορα”, τόνισε.

Η Μπατσελέτ, η οποία πραγματοποίησε σύντομη επίσκεψη στο Αφγανιστάν τον Μάρτιο, “ενθάρρυνε έντονα” τους Ταλιμπάν να “συνομιλήσουν με μουσουλμανικές χώρες που έχουν εμπειρία στην προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, όπως αυτά διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο”.

Ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη χώρα.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία οι Ταλιμπάν είχαν υποσχεθεί ότι θα είναι πιο μετριοπαθείς, κάτι που όμως δεν φάνηκε στην πράξη.

Χωρίς δικαιώματα

Δεκάδες χιλιάδες μαθήτριες έχουν αποκλειστεί από τα γυμνάσια και τα λύκεια του Αφγανιστάν και πολλές γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στις εργασίες τους. Το ισλαμιστικό κίνημα απαγόρευσε στις γυναίκες να ταξιδεύουν μόνες τους, ενώ τους επέβαλε να καλύπτουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού και τις κάλεσαν να μην βγαίνουν έξω.

Η Μπατσελέτ ζήτησε σήμερα από τους Ταλιμπάν να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την επαναλειτουργία των σχολείων θηλέων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να καταργήσουν τους περιορισμούς στις μετακινήσεις και την υποχρέωση των γυναικών να καλύπτουν το πρόσωπό τους.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024