Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Υποστήκαμε δεινή διπλωματική ήττα από την Τουρκία - Ζήτησε καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Τσίπρας: Υποστήκαμε δεινή διπλωματική ήττα από την Τουρκία – Ζήτησε καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Απόλυτη η στήριξη της Δύσης στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι εκφράζει μια ακραία αναθεωρητική πολιτική, είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ

Ως ιστορική καμπή χαρακτήρισε τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά το πραξικόπημα του 2016 εκφράστηκε η απόλυτη στήριξη της Δύσης στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι εκφράζει μια ακραία αναθεωρητική πολιτική.

Για ποιο λόγο είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση

«Χθες υποστήκαμε μια δεινή διπλωματική ήττα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο Open προσθέτοντας επίσης ότι και λόγω της εξέλιξης με την κατοχύρωση στην ΕΕ του Turkaegean πως «αν ήμουνα εγώ πρωθυπουργός χτες θα γυρνούσα με τα πόδια από τη Μαδρίτη».

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση επειδή εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ και διερωτήθηκε για ποιο λόγο είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση. «Επειδή άρθηκε το εμπάργκο όπλων από Φιλανδία και Σουηδία στην Τουρκία είμαστε ικανοποιημένοι;» ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης Ερντογάν: Επιμένει στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – Το έθεσε στις διμερείς επαφές

«Ο πήχης μας είναι ότι ο Ερντογάν δεν έθεσε θέμα κυριαρχίας της Ρόδου, της Χίου και της Λέσβου; Είναι δυνατόν να δηλώνουμε ικανοποιημένοι επειδή δεν έθεσε θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών;» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Σαρλ Μισέλ διερωτώμενος αν ξέχασε την προκλητικότητα της Τουρκίας κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν και μας ζήτησε να έχουμε ήσυχα νερά.

Από ήττα σε ήττα και από βατερλώ σε βατερλώ

«Ο κ. Μητσοτάκης ασκεί επικίνδυνη εξωτερική πολιτική που οδηγεί από ήττα σε ήττα και από βατερλώ σε βαρτερλώ και κάθε φορά για να καλύψει τις ήττες του εξαγγέλλει και ένα εξοπλιστικό. Αν παραμείνει στα πόσα δις θα πάνε τα εξοπλιστικά;» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας σχολιάζοντας την κατάθεση επίσημου αιτήματος της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ για τα F-35 .

Ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «παρά τις ενστάσεις μας στηρίξαμε την αγορά των φρεγατών Belh@ra φρεγάτες και τα 16 ραφάλ, όχι τα επιπλέον» λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως χρεοκοπήσαμε. Μακάρι να έχουμε να δαπανάμε για εξοπλιστικά, είπε, τονίζοντας πως αν στα 14 έχουμε άλλα τέσσερα δις εξοπλισμούς θα βρεθούμε πάλι σε διλήμματα αντίστοιχα με τα διλήμματα του παρελθόντος.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς με το γεγονός ότι τα νοικοκυριά την ίδια στιγμή δεν έχουν να πληρώσουν για να ζεσταθούν.

Υπνοβάτης στο γκρεμό

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την ΕΕ «υπνοβάτη που βαδίζει στο γκρεμό» σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς όπως τόνισε οι κυρώσεις πλήττουν την Ευρώπη και αν συνεχίσει ο πόλεμος κινδυνεύουμε να πάμε σε ρεύμα με το δελτίο.

Ζητάμε εκλογές γιατί ανησυχούμε επειδή η ΙΧ εξωερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη μας μπλέκει σε κινδύνους και η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο σε ότι αφορά τον πληθωρισμό το πορτοφόλι των νοικοκυριών και την αντοχή των ΜμΕ. Αν αυτό συνεχιστεί, οδηγούμαστε σε κοινωνική κρίση, ανέφερε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το αίτημά του για εκλογές.

Διαβάστε επίσης Πρόωρες εκλογές: Προς κάλπες το Σεπτέμβριο – Η συζήτηση για τρεις εκλογικές μάχες και τις κυβερνητικές συνεργασίες

Σχεδιάζει εκλογές το Σεπτέμβρη

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές ότι σχεδιάζει εκλογές Σεπτέμβρη» και επανέλαβε τη δέσμη των τεσσάρων προτάσεων προκειμένου να οδηγηθούμε ομαλά σε εκλογές. «Επειδή οι μέρες είναι δύσκολες ας ορίσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών» είπε ο κ. Τσίπρας και σημειώνοντας ότι δεν είναι ισότιμη η προβολή των κομμάτων στα ΜΜΕ.

Σε ότι αφορά τις συνεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι δεν είναι η απλή αναλογική που προκαλεί αστάθεια. «Η απλή αναλογική είναι δίκαιο εκλογικό σύστημα. Τα κόμματα πρέπει να έχουν την πολιτική επάρκεια για συνεργασίες στη βάση των πολιτικών τους προγραμμάτων» είπε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε τη θέση του για κυβέρνηση προοδευτική για το σχηματισμό της οποίας «θα καλέσω όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».

Θα τις χρεωθεί

Τόνισε ότι για να έχουμε πολιτική αλλαγή πρέπει να φύγει αυτή η η κυβέρνηση και αυτό προυποθέτει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για λόγους πρακτικούς και ηθικής τάξης. Θέλουμε να είμαστε πρώτοι με καθαρή διαφορά για να υπάρχει μια ισχυρή προοδευτική πλειοψηφία είπε ο κ. Τσίπρας και ερωτηθείς σχετικά με τον κ. Ανδρουλάκη και τυχόν άρνησή του για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «αν θέλει ο κ. Ανδρουλάκης να πάμε σε δεύτερες εκλογές θα τις χρεωθεί».

Διαβάστε επίσης Επιστροφή στο… 2015: Φωτιές άναψε στη Βουλή ο Βαρουφάκης – Κόντρα Πλεύρη με Σκουρλέτη

«Τους πρωθυπουργούς τους εκλέγει ο λαός. Αν ένα κόμμα έρθει πρώτο είναι αδιανόητο να θέτει θέμα πρωθυπουργού το τρίτο ή το τέταρτο κόμμα. Εδώ πρέπει να μιλήσουμε για το ποιες πολιτικές είναι αυτές που θα οδηγήσουν τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι» είπε ο κ. Τσίπρας κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της πρωθυπουργίας.

Πολιτική αλλαγή

«Έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Σε όλες τις σοβαρές χώρες με συμμαχικές και σταθερές κυβερνήσεις η συζήτηση γίνεται για την προγραμματική σύγκλιση και όχι για το αν είναι πρωθυποργός από το πρώτο κόμμα. Δεν έχω να εξηγήσω τίποτα στον κ. Ανδρουλάκη. Η ψήφος των πολιτών, το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας θα διαμορφώσει την επόμενη μέρα και ο κάθενας θα αναλάβει τις ευθύνες τους για την επόμενη μέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή γιατί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει τη χώρα σε αδιέξοδα. Η πολιτική αλλαγή μπορεί να επιτελεθεί από την πρώτη Κυριακή αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος με διαφορά και σταλεί αυτό το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Δεν ξέρω αν ο Βαρουφάκης θα είναι στη βουλή

Ερωτηθείς αν θα στις προοδευτικές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να συνεργαστεί και να συγκυβερνήσει συμπεριλαμβάνεται ο Γιάνης Βαρουφάκης ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε: «Δεν ξέρω αν ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στη βουλή, ο λαός θα αποφασίσει».

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε η ακρίβεια και γενικότερα η οικονομία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της λαϊκής ετυμηγορίας, λέγοντας ότι «εγώ εστιάζω στις εναλλακτικές λύσεις για να επουλωθεί το τραύμα από την ακρίβεια».

Από εκεί και πέρα ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για ακρίβεια Μητσοτάκη σε ότι αφορά τις πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης ανατιμήσεις σε ενέργεια και άλλα προϊόντα, καθώς και για την διατήρηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης).

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024