Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Cumhuriyet: Νέες καταστροφές στην Αγιά Σοφιά - Έχει μετατραπεί σε πανηγύρι

Cumhuriyet: Νέες καταστροφές στην Αγιά Σοφιά – Έχει μετατραπεί σε πανηγύρι

Ξεναγός δηλώνει πως «όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, οι επισκέψεις πραγματοποιούνταν με μεγάλο σεβασμό. Αυτή τη στιγμή το εσωτερικό της μοιάζει με πανηγύρι»

Νέες καταστροφές στην Αγία Σοφιά την οποία ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατρέψει σε τζαμί καταγγέλλουν ξεναγοί στον τουρκικό Τύπο.

Το θέμα επαναφέρει με δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet να κάνει λόγο για συνέχεια των καταστροφών στην Αγιά Σοφιά, από τότε που από μουσείο μετατράπηκε σε τζαμί, φιλοξενώντας δηλώσεις της ξεναγού Οζλέμ Καμπασακάλ.

Διαβάστε επισης: Νέα πρόκληση από Ερντογάν: Αποκαταστήσαμε την Αγία Σοφία – Κλείσαμε την πληγή

Η Καμπασακάλ δήλωσε ότι τα ιστορικά μάρμαρα έσπασαν σε πολλά σημεία από το βαρύ μηχάνημα που «χρησιμοποιήθηκε για τον καθαρισμό των μαρμάρων».

Διαβάστε επίσης: Αγία Σοφία: Εργολάβος φίλος του Ερντογάν ανέλαβε τμήμα της αναστήλωσης του μνημείου

«Μπορεί τα μηχανήματα X-ray στη είσοδο του μνημείου, που δεν λειτουργούσαν από τότε που μετατράπηκε σε τέμενος, να ενεργοποιήθηκαν εδώ και δύο εβδομάδες και οι υπεύθυνοι να εξακολουθούν να προειδοποιούν τις γυναίκες που εισέρχονται δίχως μαντίλα, καθώς και όσους επιχειρούν την είσοδο με απρεπή ενδυμασία, ωστόσο φαίνεται πως δεν υπάρχει μέριμνα για την ουσιαστική προστασία του μνημείου» σημειώνει το δημοσίευμα για την Αγιά Σοφιά.

Σύμφωνα με την Cumhuriyet «είναι ορατό πως τα μάρμαρα που ήταν ήδη σπασμένα σε κάποια σημεία και βρίσκονται στην αυτοκρατορική διαδρομή στην πόρτα εξόδου, έχουν και σε άλλα σημεία σπάσει».

Η Καμπασακάλ δεν διστάζει να δηλώσει στην Cumhuriyet πως «όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, οι επισκέψεις πραγματοποιούνταν με μεγάλο σεβασμό. Αυτή τη στιγμή το εσωτερικό της μοιάζει με πανηγύρι».

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024