Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αγία Σοφία: Εργολάβος φίλος του Ερντογάν ανέλαβε τμήμα της αναστήλωσης του μνημείου

Αγία Σοφία: Εργολάβος φίλος του Ερντογάν ανέλαβε τμήμα της αναστήλωσης του μνημείου

Ο Σενάλπ έχει αποσπάσει πολλά ακόμη δημόσια έργα, συνολικά 19 προϋπολογισμού 114 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών.

Διαγωνισμός για την αναστήλωση της Αγίας Σοφίας πραγματοποιήθηκε από την τουρκική Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, ωστόσο εν τέλει ο νικητής του διαγωνισμού αναδείχτηκε ένας… φίλος του Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ το συμβόλαιο των 23 εκατ. τουρκικών λιρών ανατέθηκε στην Hassa Architecture, ο ιδιοκτήτης της οποίας, Μουχαρέμ Χιλμί Σενάλπ, έχει σχέσεις με τον Ερντογάν, καθώς και στις Iras Yapı και Adamak Restoration, οι οποίες και θα σχηματίσουν κοινοπραξία για την αναστήλωση του κορυφαίου μνημείου της χριστιανοσύνης, στο οποίο αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες διάφορα περιστατικά βανδαλισμών.

Όπως είναι γνωστό, τον Ιούλιο του 2020 ο Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για τη μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας, που έχτισε ο Ιουστινιανός το 537 μ.Χ. ξανά σε τέμενος από μουσείο, σε μια κίνηση που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Το συμβόλαιο για την αναστήλωση, που υπεγράφη στις 21 Ιανουαρίου, προβλέπει την ολοκλήρωση μέχρι τον Ιανουάριο του 2024 όλων των αναστηλωτικών έργων του Συγκροτήματος της Αγίας Σοφίας και της αποκατάστασης των τάφων, του δημοτικού σχολείου και της προσωρινής κατοικίας στο συγκρότημα, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων.

Έχει λάβει 19 έργα σε … 2 χρόνια

Όπως τονίζει ηtukenmezhaber.com, ο ιδιοκτήτης της Hassa Architecture και φίλος του Ερντογάν, Μουχαρέμ Χιλμί Σενάλπ έχει αναλάβει πολλά μεγάλα έργα επί της κυβέρνησης Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων για έργα στο τέμος του Πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης και του τάφου του σουλτάνου Εγιούπ. Ο Σενάλπ έχει αποσπάσει πολλά ακόμη δημόσια έργα, συνολικά 19 προϋπολογισμού 114 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών στις σχεδόν δύο δεκαετίες που βρίσκεται ο Ερντογάν στην εξουσία στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο διάστημα είχαν έρθει στο φως δημοσιότητες από τους βανδαλισμούς της Αγίας Σοφίας με επισκέπτες να χαράσσουν την αυτοκρατορική πύλη και να προκαλούν ζημιές σε άλλα σημεία του μνημείου.

Μετά από αυτό οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν να επιστρατεύσουν άλλους 70 φύλακες για την προστασία του ναού, οι οποίοι θα προστεθούν σε εκείνους της τουριστικής αστυνομίας, που έχει αναλάβει τη φύλαξη της Αγίας Σοφίας.

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024