Δεν αποκλείεται, ο Ερντογάν να ξεδιπλώσει τη βεντάλια των προκλήσεων  και να αξιοποιήσει τη Σύνοδο, προκειμένου να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουνίου, βρίσκεται η Αθήνα, καθώς δεν αποκλείεται να αποτελέσει το σκηνικό για κορύφωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, από τη στιγμή που  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται έτοιμος να θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Ενδεικτικό είναι ότι λίγο πριν τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο, η Άγκυρα, τραβάει επικίνδυνα το σχοινί των προκλήσεων, τορπιλίζοντας τις όποιες προσπάθειες μπορεί να γίνονται παρασκηνιακά προκειμένου να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες είναι ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να ξεδιπλώσει τη βεντάλια των προκλήσεων  και να αξιοποιήσει τη Σύνοδο, προκειμένου να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

Κάτι που επιβεβαιώνει και η τοποθέτηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος, επανέλαβε το βράδυ της Κυριακής, ότι η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι παράνομη και τόνισε ότι η Τουρκία προβάλλει αυτό το θέμα βάσει των Συνθηκών της Λωζάνης και των Παρισίων.

Επίσης, ο Καλίν επέμεινε, σύμφωνα με τον Σκάι,  και στην θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας, ενώ ανέφερε ότι αν η Τουρκία δεν είχε υπογράψει την συμφωνία με την Λιβύη, τότε δεν θα είχε τόσο μεγάλες θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θα τραβήξει τη σκανδάλη ο Ερντογάν;

Γεγονός είναι πως στην Τουρκία,  συνεχίζεται η καλλιέργεια προπαγανδιστικού κλίματος για τη νατοϊκή σύνοδο.

Εκτός από τις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα επιχειρούν για μία ακόμη φορά να «γκριζάρουν» το Αιγαίο, η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι συνελήφθη Έλληνας για κατασκοπεία, ενώ δεν πρέπει να διαφέυγουν της προσοχής επικίνδυνες κινήσεις,  όπως η παράνομη ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στη γείτονα αλλά και οι εφημερίδες που απηχούν τις απόψεις των ακραίων ακροατηρίων εξάλλου, προαναγγέλλουν ότι: «Ένα άλλο θέμα που θα φέρει ο Ερντογάν στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι η παράνομη κατοχή των νησιών από την Ελλάδα. Ο Ερντογάν θα φέρει στην ατζέντα την παράνομη στρατιωτικοποίηση των νησιών».

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Ερντογάν θα απλώσει στη Μαδρίτη, βεντάλια έξι σημείων.

Διαβάστε επίσης Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα: Τι καταγγέλλει στο MEGA ο γιος του – «Δεν τον πήραν αστυνομικοί, ήταν απαγωγή»

Ειδικότερα θα θέσει θέμα:

1. Ενταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
2. Άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά Ουκρανίας και Ρωσίας (υπό την ηγεσία Τουρκίας)
3. Πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας
4. Ελληνικών προκλήσεων (αποστρατικοποίηση νησιών)
5. Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης
6. Τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σύνορα Συρίας

Απρόβλεπτος ο Ερντογάν

«Ο Ερντογάν είναι ένας απρόβλεπτος γείτονας, παίζει με τους συμβολισμούς. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Βλέπω μια περίοδο προκλήσεων και αστάθειας. Η αποτρεπτική δύναμη της χώρας και η οικονομική της ευημερία αναμένεται να είναι πολύ πιο ισχυρές τα επόμενα χρόνια, και πιστεύω ότι θα έχουμε μια πιο ήρεμη κατάσταση», είπε μιλώντας στο MEGA, ο Στέλιος  Πέτσας.

« Το τι θα θέσει στο ΝΑΤΟ ο κ. Ερντογάν, είναι ένα θέμα που ξέρουμε την κατάληξή του από τώρα, από την σθεναρή στάση της Ευρώπης, αλλά και από τη βούληση του πρωθυπουργού να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», συμπλήρωσε και υπογράμμισε: «Τα θέματα της αποστρατικοποίησης που θίγει ο κ. Ερντογάν, τα θίγει μόνο η Τουρκία, παγκοσμίως, καμία άλλη χώρα δε θέτει τέτοια ζητήματα. Για εμάς το θέμα είναι απλό. Για 4 καθαρούς λόγους δεν υπάρχει τέτοιο θέμα ποτέ. Αυτοί οι λόγοι είναι το άρθρο 51 του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που δίνει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας σε κάθε χώρα, η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, η δημιουργία της στρατιάς του Αιγαίου, και το γεγονός ότι έχει υπάρξει casus belli από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Είναι ξεκάθαρο το θέμα της άμυνας στα νησιά μας».

«Δε φοβόμαστε τίποτα αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Χαίρομαι που και η αντιπολίτευση είναι στην ίδια γραμμή όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», τόνισε.

Σκληρό πόκερ

Το κυβερνητικό επιτελείο τις τελευταίες ημέρες επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια, διαμηνύοντας ότι εάν ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλέσει στο πεδίο, τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο.

Νωπή είναι εξάλλου η προειδοποίηση που έχει απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύοντας από τις Βρυξέλλες ότι: «αν τεθεί στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις».

Στην Αθήνα εκτιμούν πως στο νατοϊκό ραντεβού, η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα διαφορετικό κλίμα, το οποίο θα είναι φορτισμένο αρνητικά, εξαιτίας της στάσης της Άγκυρας στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους κόλπους της συμμαχίας.

Τα όπλα της Αθήνας

Σε κάθε περίπτωση, εάν ο Τούρκος Πρόεδρος καταφύγει στην πρόκληση της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, θα ενεργοποιήσει την ελληνική αντίδραση.

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα περιλαμβάνει πειστήρια, αποδείξεις και ντοκουμέντα του τουρκικού αναθεωρητισμού και της έκτασης με την οποία εκδηλώνεται τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενα ακόμη «όπλο» στην ελληνική φαρέτρα θεωρείται και το ξεκάθαρο μήνυμα που έχει εκπεμφθεί προς την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες, μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι με βάση τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία. Ο δρόμος της αποκλιμάκωσης και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και ο δρόμος της κλιμάκωσης που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση της Τουρκίας από την ευρωπαική οικογένεια και θα οδηγήσει σε λήψη μέτρων.

Το ζητούμενο όπως είπε, είναι να σταματήσει η ανυπόστατη ρητορική κατά της Ελλάδας, ενώ απαντώντας για το τι θα κάνει η Αθήνα,  Ελλάδα αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «αν τεθεί θέμα θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr