Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο στοιχείο της τουρκικής προκλητικότητας - Τι λέει ο Καιρίδης

Ελληνοτουρκικά: Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο στοιχείο της τουρκικής προκλητικότητας – Τι λέει ο Καιρίδης

Ο κ. Καιρίδης εκτιμά ότι ο Ερντογάν δεν θα θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα κάνει αυτό το δώρο στον Κ. Μητσοτάκη»

Λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη από αύριο μέχρι και τις 30 Ιουνίου, η τουρκική ηγεσία κλιμακώνει την ένταση και την εμπρηστική ρητορική, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται έτοιμος να θέσει στη σύνοδο, το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Δεν θα κάνει αυτό το δώρο στον Μητσοτάκη»

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα κάνει αυτό το δώρο στον Κ. Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Ερντογάν», σχολίασε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Καθώς βαθαίνει η οικονομική κρίση στην Τουρκία και η δημοτικότητα του Ερντογάν φθίνει, οι εκπρόσωποι του καθεστώτος και προφανώς ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν επιμένουν σε αυτή την προκλητική ρητορεία, σημείωσε, τονίζοντας πως αυτή η μεταβλητότητα που παρατηρείται όλο το προηγούμενο διάστημα από τον Τούρκο Πρόεδρο, αποτελεί πρόβλημα για την τουρκική εξωτερική πολιτική. «Εχει χάσει το παλιό της γραφειοκρατικό, θεσμικό βάρος και έχει συγκεντρωθεί απόλυτα στα χέρια ενός ηγέτη ο οποίος αλλάζει γνώμη ανά πάσα στιγμή και ο οποίος σε κάθε περίπτωση υποτάσσει την εξωτερική πολιτική στις εσωτερικές πολιτικές του ανάγκες και σκοπιμότητες ενόψει εκλογών», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα αδράξουμε την ευκαιρία»

«Εάν το κάνει, (θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών) σε κάθε περίπτωση ο Κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία και θα την αδράξει απόλυτα να παρουσιάσει αναλυτικά την προκλητικότητα της Τουρκίας και να διασυνδέσει τον Ερντογάν με τον Πούτιν, την ώρα που το κεντρικό ζήτημα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιθετικότητα του Πούτιν. Διότι αυτά τα έχουμε δει και στο παρελθόν, είχαμε εφησυχάσει και αυτή είναι η κριτική των Πολωνών, των χωρών της Βαλτικής έναντι των Γερμανών και των άλλων στην ρωσική επιθετικότητα, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος. Νομίζω ότι θα πάρει τις απαντήσεις που χρειάζεται» συμπλήρωσε ο καθηγητής σύμφωνα με την ertnews.gr. Aναφέροντας ότι «την προηγούμενη εβδομάδα που τόλμησαν να θέσουν θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στην ολομέλεια που ήμασταν με την Ντόρα Μπακογιάννη και τους άλλους συναδέλφους στο Στρασβούργο πήραν τις κατάλληλες απαντήσεις», προσέθεσε πως πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι «να μην πάει ως γκρινιάρης αλλά με την αυτοπεποίθηση μιας χώρας, της Ελλάδας, η οποία θέλει και παίζει ρόλο ευρύτερο στα συμμαχικά».

Σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, ο Πρωθυπουργός προτίθεται να μιλήσει για τον μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ, για τον πόλεμο της Ουκρανίας, για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας και για τα ευρύτερα ζητήματα, προκειμένου να συμβάλει και η Ελλάδα στον ευρύτερο διάλογο προφανώς θέτοντας εάν χρειαστεί και το ζήτημα της Τουρκίας.

«Αλλά η τακτική πρέπει να είναι μιας Ελλάδας η οποία δεν ασχολείται μόνο με τα διμερή, συμμετέχει ενεργά σε αυτά που απασχολούν τους άλλους και συνδέει το ελληνικό με το ευρύτερο» είπε ο κ. Καιρίδης.

Το πιο επικίνδυνο στοιχείο της τουρκικής προκλητικότητας

«Εγώ δεν έχω ανησυχία για κάποια άμεση εφαρμογή αυτών που λέει ο Οκτάι (σ.σ έθεσε θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών). Αυτό όμως που ανησυχεί είναι ότι καλλιεργείται σταδιακά στην τουρκική κοινή γνώμη και σε βάθος χρόνου μια εντύπωση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο» τόνισε ο κ. Καιρίδης.

Όπως υπογράμμισε, χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί «δηλητηριάζεται διαρκώς η επιρρεπής στον εθνικό λαϊκισμό τουρκική κοινή γνώμη για λόγου πολιτικής σκοπιμότητας στην ουσία με μια περαιτέρω κλιμάκωση που δεν εδράζεται πουθενά στο Διεθνές Δίκαιο», γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι επί 100 χρόνια δεν το έθεσαν.

«Για 100 χρόνια δεν έθεσαν ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας, ξαφνικά πέρσι με την περίφημη επιστολή στον ΟΗΕ το έκαναν, που δείχνει ότι επειδή έχουν αδύναμη νομική βάση στην βασική και μόνη διαφορά που έχουμε της οριοθέτησης διαρκώς επιχειρούν να μεγαλώνουν την ατζέντα, να προσθέτουν ζητήματα πιστεύοντας ότι έτσι μπορούν να πιέσουν την Ελλάδα να υποχωρήσει από το Διεθνές Δίκαιο.

Δεν το έκανε 50 χρόνια, δεν πρόκειται να το κάνει, είναι μια λάθος τακτική η οποία έχει κόστος εντέλει και για τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και για την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή» κατέληξε ο κ. Καιρίδης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024