Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Στήνει νέο ΔΝΤ και «κόβει» αντι-δολάριο

Κίνα: Στήνει νέο ΔΝΤ και «κόβει» αντι-δολάριο

Η Κίνα, με τη βοήθεια μια σειρά συμμάχων της, και κυρίως της Ρωσίας στοχεύει να δημιουργήσει άλλο ΔΝΤ από το «κανονικό», καθώς και να «κόψει» νέο διεθνές νόμισμα.

Η Κίνα συνεχίζει να κοντράρει τις ΗΠΑ σε μια σειρά τομείς, ενώ δημιουργεί δρόμους για την «απεξάρτηση» άλλων χωρών, θέλοντας να τις απομακρύνει από την… αμερικάνικη αγκάλη.

Αναλυτικότερα, το Πεκίνο «στήνει» νέο ΔΝΤ. Ποιες χώρες θα συμμετέχουν σε πρώτη φάση; Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ινδονησία, Χονγκ Κονγκ από την Ασία και Χιλή από τη νότια Αμερική είναι οι πρώτες που θα συνεισφέρουν η καθεμία από 15 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 2,2 δισ. δολάρια), έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε δανεισμό, στην περίπτωση που τον χρειαστούν.

Το συγκεκριμένο project δημοσιοποιήθηκε από την κινεζική Κεντρική Τράπεζα και έρχεται μετά την αναγγελία του Βλαντίμιρ Πούτιν για ένα νέο διεθνές νόμισμα, ένα «αντιδολάριο».

Σε αυτό το σχέδιο αναμένεται να συμμετέχουν πλην Κίνας και Ρωσίας, χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική (μέλη των Bricks).

 Η δήλωση Πούτιν

«Το θέμα της δημιουργίας ενός διεθνούς νομίσματος, βασισμένου στο καλάθι των νομισμάτων των χωρών μας, είναι υπό εξέταση», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος την περασμένη Τετάρτη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ των Bricks (Ρωσία, Κίνα, Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική).

Αυτή το σχέδιο ίσως αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας» για τη Ρωσία που έχει αποκλειστεί εν πολλοίς από το διεθνές οικονομικό σύστημα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δεν είναι η πρώτη φορά που υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο διεθνές νόμισμα θα μπορέσει να αποκαθηλώσει το δολάριο.

Τον Μάιο, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας – τα οποία είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο – αυξήθηκαν κατά 80,6 δισ. δολάρια και έφτασαν σε αξία τα 3,13 τρισ. δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο υπήρξαν αναφορές ότι συμφωνήθηκε μία μεγάλη προμήθεια πετρελαίου μεταξύ Κίνας και Σαουδικής Αραβίας, που πληρώθηκε σε γουάν, το κινεζικό εθνικό νόμισμα. Πολλοί τότε σχολίασαν ότι αυτή ήταν μια συμβολική κίνηση στην κατεύθυνση της «ανεξαρτητοποίησης» από το δολάριο.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024