Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
G7: Μήνυμα των ηγετών της G7 στον Πούτιν για τα σιτηρά

G7: Μήνυμα των ηγετών της G7 στον Πούτιν για τα σιτηρά

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την Δύση για τα προβλήματα που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά τροφίμων

Χωρίς να γίνουν γνωστές παραπάνω λεπτομέρειες -τουλάχιστον ακόμα- οι χώρες της Ομάδας των 7 (G7) κάλεσαν σήμερα Δευτέρα τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Η Ρωσία με την τακτική που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες, στο θέμα των σιτηρών, δημιουργεί εύλογα φόβους για επιδείνωση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Από την άλλη πλευρά δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες, από τότε που η Ρωσία κατηγόρησε την Δύση ότι φταίει εκείνη.

«Καλούμε επειγόντως τη Ρωσία να σταματήσει, χωρίς όρους, τις επιθέσεις της κατά των αγροτικών υποδομών και των υποδομών μεταφοράς και να επιτρέψει την ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας», ανέφεραν οι ηγέτες των χωρών της G7.

Ο Πούτιν δεν παραδέχεται τίποτα

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι ο κόσμος προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στη Μόσχα για τα προβλήματα που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά τροφίμων και αρνήθηκε ότι έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Οι εταίροι μας έκαναν πολλά λάθη και τώρα ψάχνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο», είπε χαρακτηριστικά στις αρχές του μήνα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση.

«Η κατάσταση θα επιδεινωθεί επειδή οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις στα λιπάσματά μας», είπε ο Πούτιν.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων «δεν έχει καμία σχέση» με τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Εξαγωγή σιτηρών από την Οδησσό»

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξάγει τα σιτηρά της από τα λιμάνια που ελέγχει, όπως από την Οδησσό.

Θα μπορούσε επίσης το ουκρανικό σιτάρι να εξαχθεί μέσω της Ρουμανίας και της Πολωνίας, ακόμη και μέσω της Λευκορωσίας, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής.

Επέμεινε ότι η Μόσχα δεν μπλοκάρει τις εξαγωγές και είναι έτοιμη να «εγγυηθεί» την ασφάλειά τους μέσω των λιμανιών της Αζοφικής Θάλασσας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μόσχας, η Ουκρανία θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαγωγή 5 εκατομμυρίων τόνων σιταριού και 7 εκατ. τόνων καλαμποκιού. Όσον αφορά τις ρωσικές εξαγωγές σιταριού, θα αυξηθούν στα 50 εκατομμύρια τόνους, είπε ο Πούτιν.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024