Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατεχόμενα: Οκτάι και Τατάρ απέρριψαν τα ΜΟΕ - Τα χαρακτήρισαν «μονομερείς κραυγές»

Κατεχόμενα: Οκτάι και Τατάρ απέρριψαν τα ΜΟΕ – Τα χαρακτήρισαν «μονομερείς κραυγές»

«Μονομερείς κραυγές» χαρακτήρισε τα ΜΟΕ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, από τα κυπριακά κατεχόμενα εδάφη όπου βρίσκεται για επίσκεψη, ενώ ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα ανακοινώσει προτάσεις για συνεργασία στους τομείς του φυσικού αερίου και της ενέργειας.

Φουάτ Οκτάι και Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία, επάνω, από το philenews.com) απέρριψαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) της ελληνοκυπριακής πλευράς με τον τούρκο αντιπρόεδρο να τα χαρακτηρίζει μονόπλευρα και «μορφή τυραννίας» και τον δε τουρκοκύπριο ηγέτη να αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία σε τομείς όπως το φυσικό αέριο και η ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο.

Η λύση των δύο κρατών

Ο Φουάτ Οκτάι είπε επίσης ότι εκλέγοντας ο «λαός» τον Ερσίν Τατάρ στήριξε ανοικτά και την πρόταση για λύση δύο κρατών. «Η μόνη επιλογή που μπορεί ν’ ανοίξει τον δρόμο για τη λύση είναι η εκπροσώπηση της κυριαρχικής ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού, της κυριαρχικής ισότητας του κράτους (τους) και του ίσου διεθνούς καθεστώτος. Μια τέτοια λύση θα συμβάλλει στο κλίμα συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο».

Δείτε επίσης – Οκτάι: Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία των νησιών εάν δεν αποστρατικοποιηθούν

Ο τούρκος αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι οι ειλικρινείς προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού έχουν υπονομευτεί από τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς η οποία συνεχίζει να το πράττει σήμερα. «Απλώς, με διαφορετικά παιχνίδια», σημείωσε.

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι Ελληνοκύπριοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους μόνους ιδιοκτήτες του νησιού, δεν υπολογίζουν καθόλου τους Τουρκοκύπριους και προσπαθούν να καλύψουν τα γεγονότα με ένα αναχρονιστικό πέπλο αδιαλλαξίας. «Αυτό είναι ένα όνειρο και δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε.

«Μονομερείς κραυγές»

Ο κ. Οκτάι είπε ότι «οι δε μονομερείς κραυγές που υποβάλλονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά ως ΜΟΕ δεν πάνε πιο πέρα, δεν μπορούν να πάνε πιο πέρα από το να είναι σχέδια αύξησης της καταδίωξης – τυραννίας»

Κατά τον τούρκο αντιπρόεδρο, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ειλικρινή στάση στο Κυπριακό και συνεχίζει να το βλέπει από την πλευρά των Ελληνοκυπρίων. «Και τί κρίμα, αυτό το κάνει και η ΕΕ».

«Το γεγονός της κυριαρχικής ισότητας δεν θα αλλάξει, ακόμα κι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά έσπευσε στο ΣΑ των ΗΕ όταν είδε την ακτή των Βαρωσίων να ζωντανεύει, ακόμα κι αν η Ελλάδα ήλπιζε σε βοήθεια από τη σκιά της ΕΕ, Σημαίνει ότι αυτός που βρίσκεται στη σκιά, δεν έχει σκιά», επισήμανε.

«Απορρίψαμε, δεν τίθεται ούτε καν θέμα συζήτησης για τις λεγόμενες προτάσεις του ελληνοκύπριου ηγέτη που περιλαμβάνουν να επιστρέψουμε το Βαρώσι και να ανοίξει το δικό μας αεροδρόμιο και το δικό μας λιμάνι για απευθείας πτήσεις κι απευθείας εμπόριο, υπό τον έλεγχο των ΗΕ και της ΕΕ», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

«Υπάρχει μια νέα πολιτική»

Εξάλλου, συνέχισε, υπάρχει μια νέα πολιτική που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα κι επανέλαβε ότι θα υποβάλει μια σειρά από μέτρα για συνεργασία μεταξύ «δύο κρατών», που θα είναι προς όφελος «του τουρκοκυπριακού λαού, του ελληνοκυπριακού λαού».

Θα περιλαμβάνουν, πρόσθεσε, τις πηγές υδρογονανθράκων, το θέμα της ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα θα είναι πολύ σημαντικά για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Θα ανακοινώσω τις επόμενες ημέρες τις συγκεκριμένες προτάσεις μας».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό βήμα το άνοιγμα του Βαρωσιού, υποστηρίζοντας και πάλι ότι έγινε με βάση το διεθνές δίκαιο και δεν είναι ενάντια στα ψηφίσματα των ΗΕ.

Οι παλιοί κάτοικοι, συνέχισε, μπορούν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιούσιας» που την αποδέχεται το ΕΔΑΔ, να προσφύγουν για την περιουσία τους.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την περιφραγμένη πόλη, σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι «το Βαρώσι είναι έδαφος της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Τις επόμενες ημέρες, συνέχισε, στο Βαρώσι θα γίνουν έργα υποδομών στις παραλίες, τους δημόσιους χώρους, στα εθνικά πάρκα.

Πηγή: philenews.com

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024