Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προς εξομάλυνση σχέσεων και ανταλλαγή πρεσβευτών βαδίζουν Τουρκία - Ισραήλ

Προς εξομάλυνση σχέσεων και ανταλλαγή πρεσβευτών βαδίζουν Τουρκία – Ισραήλ

Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι Τουρκία και το Ισραήλ έχουν αρχίσει να εργάζονται για την αποκατάσταση αμοιβαία της διπλωματικής εκπροσώπησής τους σε επίπεδο πρεσβευτών

Πλώρη για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων τους έχουν βάλει Τουρκία και Ισραήλ, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Γιαΐρ Λαπίντ στην Άγκυρα την Πέμπτη.

Στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι Τουρκία και το Ισραήλ έχουν αρχίσει να εργάζονται για την αποκατάσταση αμοιβαία της διπλωματικής εκπροσώπησής τους σε επίπεδο πρεσβευτών.

Ισραήλ και Τουρκία απέλασαν αμοιβαία τους πρεσβευτές η μία της άλλης το 2018 και συχνά αντάλλασσαν πυρά με αφορμή την ισραηλινο- παλαιστινιακή διένεξη. Με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιτίθεται με σφοδρότητα στο Ισραήλ. Η ρητορική άλλαξε όταν η Άγκυρα αποφάσισε στην σκιά της οικονομικής κρίσης να προχωρήσει σε προσέγγιση με τις χώρες του αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που είχε έρθει σε ρήξη, αλλά θα μπορούσαν να δώσουν στην Άγκυρα σημαντικές οικονομικές συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ «πυροβολεί στα πόδια» την Τουρκία – Ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων και το βαρύ πλήγμα στον Ερντογάν

Η ενέργεια είναι ο τομέας που η Άγκυρα προσβλέπει σε συνεργασία με το Ισράηλ και δη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Ισραήλ έχει εκφράσει την ανησυχία ότι οι πολίτες του μπορεί να γίνουν στόχος Ιρανών πρακτόρων στην Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι είναι σε στενή επαφή με τον Λαπίντ για το θέμα αυτό. Ο Ισραηλινός υπουργός από την πλευρά του ευχαρίστησε την Τουρκία επειδή βοήθησε να αποτραπεί ένα ιρανικό σχέδιο σε βάρος Ισραηλινών στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ο Λαπίντ χαιρέτισε μάλιστα το γεγονός ότι την περασμένη βδομάδα οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων Ιρανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, ως ύποπτοι για προετοιμασία επιθέσεων κατά Ισραηλινών πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Τι συζήτησαν Δένδιας και Λαπίντ

Τα οκτώ άτομα, που συνελήφθησαν από την αστυνομία και από πράκτορες της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), εργάζονταν για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, είχαν μεταδώσει νωρίτερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι ζωές Ισραηλινών πολιτών σώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες χάρη στη διπλωματική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», δήλωσε ο Λαπίντ από την Άγκυρα.

Σημείωσε δε ότι «το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτές τις απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι πληροφορίες που διαθέτουμε δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών» και ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές υπενθυμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι ο νούμερο ένα προορισμός για Ισραηλινούς τουρίστες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την επίσκεψη Λαπίντ, την Ιερουσαλήμ είχε επισκεφθεί ο Τσαβούσογλου στα τέλη Μαΐου.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024