Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Τι συζήτησαν Δένδιας και Λαπίντ

Τριμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Τι συζήτησαν Δένδιας και Λαπίντ

Ξεκινά η τριμερής σύνοδος σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γαΐρ Λαπίντ. Στο επίκεντρο των κατ’ ιδίαν και των διευρυμένων συνομιλιών, που διήρκησαν περισσότερα από μία ώρα, βρέθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η στενή ελληνο-ισραηλινή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραθέσει γεύμα στους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ.

Κατόπιν, γύρω στις 15:10 θα ακολουθήσουν οι διευρυμένες συνομιλίες στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου. Οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών αναμένεται να εστιάσουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση της στενής τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η οικονομία και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με απώτερο στόχο την προώθηση ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επίσης, αναμένεται να εξεταστούν οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το περιθώριο διεύρυνσης της συνεργασίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών. H σημερινή Τριμερής Συνάντηση έπεται της αντίστοιχης Συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Αύγουστο, καθώς και της Συνόδου Κορυφής που έλαβε χώρα επίσης στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά ΗΠΑ και Τουρκία – Η επίσκεψη της Νούλαντ στην Άγκυρα

Διαβάστε επίσης ΗΠΑ και Τουρκία εγκαινίασαν «Στρατηγικό Μηχανισμό» για οικονομία και άμυνα

Σημειώνεται πως το σημερινό πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ξεκίνησε με τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου στο Twitter, αναφέρεται πως η υποδοχή του Νίκου Δένδια στον Ιωάννη Κασουλίδη ήταν θερμή και εγκάρδια και υπογραμμίζεται: «Ενδυνάμωση του αυτόματου μηχανισμού συντονισμού και διαβούλευσης Κύπρου-Ελλάδας επί των εθνικών και διεθνών ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής».

Συνάντηση Ιωάννη Κασουλίδη – Γαΐρ Λαπίντ

Μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και παραγωγική τη συνάντηση στην Αθήνα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ και έκανε λόγο για ειλικρινή και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν τις στρατηγικές διμερείς σχέσεις, τις περιφερειακές προκλήσεις, τις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ και τα ενεργειακά θέματα.

Από την πλευρά του, με αντίστοιχη ανάρτηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επισημαίνει πως στο πλαίσιο της διπλωματικής του επίσκεψης στην Ελλάδα, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών. «Η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν μια σημαντική περιφερειακή συμμαχία και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη διπλωματική και στρατηγική συνεργασία μεταξύ των κρατών μας στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας και της ενέργειας. Η συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα και για τις δύο χώρες μας και για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής συνολικά» υπογράμμισε ο Γαΐρ Λαπίντ.

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024