Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
To Who is Who της πρώτης φετινής συμμετοχής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

To Who is Who της πρώτης φετινής συμμετοχής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Λιονέλ Μπρενγκιέ και Μίσα Μάισκι στο Ηρώδειο

Αυτή τη χρονιά, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών πραγματοποιεί τρεις δυναμικές εμφανίσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, που αναμφισβήτητα συμπεριλαμβάνονται στα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα του καλοκαιριού. Η αρχή γίνεται στις 2 Ιουλίου, όταν η Ορχήστρα θα συμπράξει με έναν αληθινό θρύλο του τσέλου, τον κορυφαίο Μίσα Μάισκι.

Ένας ξεχωριστός σολίστ

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Μάισκι είναι όχι μόνο ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, αλλά και μια γοητευτική προσωπικότητα με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Γεννημένος στην Λετονία από Ρώσους γονείς, διακρίθηκε από μικρή ηλικία για το μουσικό του ταλέντο. Δυστυχώς, όταν όλα έδειχναν ότι εξελίσσεται σε έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς της νεότερης γενιάς, συνελήφθη από τις σοβιετικές αρχές και κατέληξε να φτυαρίζει τσιμέντα για παραπάνω από δυόμιση χρόνια, ενώ δεν κατάφερε ποτέ να τελειώσει τις μουσικές του σπουδές.

Μια δεύτερη ευκαιρία του δόθηκε μετά την εγκατάστασή του στο Ισραήλ, όταν επέστρεψε στη μουσική και γνώρισε τη διεθνή καταξίωση. Πλέον, έχει συνεργαστεί με τους διασημότερους ερμηνευτές και αρχιμουσικούς παγκοσμίως, ενώ έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από 40 δίσκους με την εμβληματική Deutsche Grammophon, της οποίας αποτελεί αποκλειστικό καλλιτέχνη.

Αξίζει να θυμηθούμε τα λόγια του Μστισλάβ Ροστροπόβιτς όταν μίλαγε για τον αγαπημένο μαθητή του: «πρόκειται για ένα από τα εκπληκτικότερα ταλέντα της νέας γενιάς τσελιστών. Το παίξιμό του συνδυάζει ποιητικότητα και εξαίσια λεπτότητα μαζί με σπουδαίο ταπεραμέντο και υπέροχη τεχνική». Και μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, αλλά ο 74 ετών σήμερα Μάισκι εξακολουθεί να διακηρύσσει την αγάπη προς το δάσκαλό του σχεδόν σε κάθε του δημόσια δήλωση. Ενώ, βέβαια, επιβεβαιώνει τα λόγια του με επιτυχημένες εμφανίσεις και ηχογραφήσεις.

«Οτιδήποτε αποφασίσει να κάνει κάποιος στη ζωή του, πιστεύω πως πρέπει να το κάνει εξαιρετικά καλά. Για μένα, η ποιότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα και αυτός είναι ο λόγος που δεν έχω στραφεί στη μουσική διεύθυνση ή τη διδασκαλία», λέει χαρακτηριστικά, επιμένοντας σε μια φιλοσοφία που σίγουρα αντιτίθεται στις προσταγές της σύγχρονης εποχής.

Ένας πολλά υποσχόμενος μαέστρος

Στο Ηρώδειο, το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και έναν ανερχόμενο καλλιτέχνη, που θα αναλάβει τα ηνία της βραδιάς. Δεν είναι άλλος από τον Γάλλο αρχιμουσικό Λιονέλ Μπρενγκιέ, που μόλις στα 35 του χρόνια έχει πετύχει τη διεθνή αναγνώριση. Μετρά συνεργασίες μεταξύ άλλων με τη Γιούτζα Γουάνγκ, τα αδέρφια Καπυσόν, τον Νέλσον Φρέιρε και την Λίζα Μπατιασβίλι.

Παρόλα αυτά, ξεκίνησε την καριέρα του ως τσελίστας. Κάτι τέτοιο, βέβαια, προσδίδει μεγάλο ενδιαφέρον στον τρόπο που πρόκειται να διευθύνει το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο του Αντονίν Ντβόρζακ. Όταν, μάλιστα, ο σολίστ είναι τέτοιου βεληνεκούς, αναρωτιέται κανείς για την αντιμετώπιση που πρέπει να του επιφυλάσσει ο μαέστρος. Ο ίδιος, πάντως, παραδέχεται: «ο ρόλος μου ως αρχιμουσικός είναι να αφήνω τον σολίστ να εκφράζεται μέσω της μουσικής. Οδηγώ την ορχήστρα έτσι ώστε να τον συνοδεύει και να μην του επιβάλλεται».

Ο Μπρενγκιέ μόλις στην ηλικία των 20 ετών το 2007 ανέλαβε τη θέση του βοηθού αρχιμουσικού στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λος Άντζελες. Μέχρι σήμερα, αποτελεί το νεότερο άτομο που ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση ευθύνης. «Θα τους είμαι πάντα ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν ως νέο αρχιμουσικό. Δεν ξέρω πολλές ορχήστρες που θα προσλάμβαναν έναν άγνωστο Γάλλο αρχιμουσικό μόλις στην ηλικία των 20. Τους ενδιέφερε πάντα η μουσική και όχι το άτομο», έχει πει χαρακτηριστικά.

Αυτό το τόσο ετερόκλητο φαινομενικά δίδυμο αναλαμβάνει να οδηγήσει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην επιτυχία. Τι τους ενώνει; Η αγάπη για τη μουσική, φυσικά, την οποία μοιράζονται και με τους μουσικούς της Ορχήστρας που θα τους πλαισιώσουν, αλλά και θα αναδείξουν το ταλέντο τους.

 

INFO:

2 Ιουλίου, 21:00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Περισσότερα εδώ

Online αγορά εδώ

Sports in

«Βόμβα» του ESPN για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Ρεπορτάζ που… ταράζει τα νερά για Γιάννη Αντετοκούνμπο και Μιλγουόκι Μπακς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024