Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Υπουργός του Μακρόν κατηγορείται για τρεις βιασμούς - 188 γυναίκες ζητούν την παραίτηση του

Γαλλία: Υπουργός του Μακρόν κατηγορείται για τρεις βιασμούς – 188 γυναίκες ζητούν την παραίτηση του

Για τρεις βιασμούς κατηγορείται ο υπουργός αλληλεγγύης της κυβέρνησης Μακρόν, Νταμιέν Αμπάντ.

«Μπορεί, όπως απαιτούν τα καθήκοντά του, να υπηρετήσει το συλλογικό συμφέρον;» – Αυτό αναρωτιούνται για τον υπουργό αλληλεγγύης του Εμανουέλ Μακρόν, Νταμιέν Αμπάντ, 188 υπογράφουσες γυναίκες -εκλεγμένες αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι, μέλη του φεμινιστικού κινήματος και καλλιτέχνες-, σε ένα αφιέρωμα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, 20 Ιουνίου στη Monde.

Η πίεση στον υπουργό της Γαλλίας αυξάνεται αφού, έναν μήνα πριν, όταν διορίστηκε από τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, ήρθαν στο φως τρεις καταγγελίες εναντίον του για βιασμούς και άσκηση σεξουαλικής βίας. «Το ερώτημα είναι απλό: μπορεί ο Νταμιέν Αμπάντ, όπως απαιτούν τα καθήκοντά του, να υπηρετήσει το συλλογικό συμφέρον;», ρωτούν οι υπογράφουσες το αφιέρωμα, το οποίο ξεκίνησε από το Παρατηρητήριο της σεξιστικής και σεξουαλικής βίας στην πολιτική και τη φεμινιστική ένωση #NousToutes. «Όταν τρεις γυναίκες τον κατηγορούν για βιασμό ή απόπειρα βιασμού και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκλεγμένων αξιωματούχων, έχουν καταθέσει για εντελώς ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους του, μπορεί;», τονίζεται στο δημοσίευμα το οποίο υπογράφουν και τρεις γυναίκες βουλευτές – η Λορένς Ροσινιόλ των Σοσιαλιστών, η Αλίς Κοφέν των Οικολόγων και η Κλεμεντίν Οτέν της Αριστεράς. Την ημέρα δημοσίευσης του αφιερώματος, εκατό γυναίκες συγκεντρώθηκαν στην Place du Chatelet στο Παρίσι για να ζητήσουν τις παραιτήσεις Αμπάντ, αλλά και του υπουργού εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Αμπάντ

Όπως εξήγησε η ακτιβίστρια Φατιμά Μενομάρ του #NousToutes, «εφιστούμε την προσοχή στο τεράστιο χάσμα μεταξύ της ψευδο-μεγάλης ανανέωσης της θητείας Μακρόν και της παρουσίας ξανά, στην κυβέρνησή του, των Ζεράλ Νταρμανέν και του Νταμιέν Αμπάντ, δύο αντρών που κατηγορούνται για βιασμούς και σεξιστική βία». Από την πλευρά του, ο Αμπάντ, σε συνέντευξή του στο mediapart.fr, απορρίπτει τις κατηγορίες και καταγγέλλει το «προσεκτικά επιλεγμένη ατζέντα» και την «προκατάληψη» της Monde εναντίον του.

«Για να περιοριστεί η σεξουαλική βία θα πρέπει οι άντρες που τη διαπράττουν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα των πράξεων τους. Αν ένας υπουργός μπορεί να λειτουργεί κατ’ αυτό τον τρόπο ατιμώρητα, στέλνεται “λευκή επιταγή” και σε όλους τους άλλους», αναφέρεται στη Monde. «Εάν ένας εργαζόμενος σε μία εταιρεία κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση και προστατευθεί από τον εργοδότη του διατηρώντας τη θέση εργασίας του, χωρίς τη διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας, χωρίς προληπτικά μέρα ή την προληπτική απομάκρυνσή του για όσο διεξάγεται η έρευνα, η εταιρεία θα θεωρηθεί υπεύθυνη. Γιατί οι υπουργοί να είναι υπεράνω των νόμων που ισχύουν για το σύνολο της κοινωνίας;», αναφέρεται. Οι υπογράφουσες ζητούν την «άμεση παραίτηση» του Αμπάντ καθώς και όλων των εκλεγμένων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε υποθέσεις σεξουαλικής βίας.

Ο Αμπάντ, πρώην επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών βουλευτών, συντάχθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν μετά τις προεδρικές εκλογές. Επανεξελέγη βουλευτής της περιφέρειας Ain την Κυριακή, 19 Ιουνίου, με ποσοστό 57,86%, έναντι του υποψήφιου της Αριστεράς.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024