Η Κλέλα Ρόρεξ, η οποία έγινε πρωτοσέλιδο το 1975 όταν, ως υπάλληλος της κομητείας Μπόλντερ στο Κολοράντο, εξέδωσε άδεια γάμου σε ένα γκέι ζευγάρι, από τους πρώτους που διεξήχθη στη χώρα, πέθανε την Κυριακή σε ένα κέντρο φιλοξενίας στο Longmont του Colo σε ηλικία 78 ετών.

Ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, ήταν μεταξύ εκείνων που απέτισαν φόρο τιμής στην κυρία Ρόρεξ.

«Τόσες πολλές οικογένειες, συμπεριλαμβανομένου του First Gentleman Marlon Reis και εμένα, είμαστε ευγνώμονες για την οραματική ηγεσία της Clela Rorex», έγραψε στο Facebook , αποκαλώντας την γυναίκα «μπροστά από την εποχή της».

Η κυρία Ρόρεξ βρισκόταν στη θέση της υπαλλήλου για λίγους μόνο μήνες όταν εξέδωσε την πρωτοποριακή άδεια, κάτι καινούργιο για το Κολοράντο και μια από τις πρώτες πολιτείες στη χώρα. Δύο άνδρες είχαν λάβει άδεια νωρίτερα στην Αριζόνα, αλλά ανακλήθηκε γρήγορα.

Ήταν πρόεδρος του κεφαλαίου Boulder της Εθνικής Οργάνωσης για τις Γυναίκες. Στις 14 Μαρτίου 1975, το The Greeley Daily Tribune στο Κολοράντο δημοσίευσε μια φωτογραφία από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, το οποίο έφερε επίσης ένα «Ναι! Αυτοκόλλητο προφυλακτήρα ίσων δικαιωμάτων».

Η πρώτη άδεια γάμου

Στις 26 Μαρτίου, ο Ντέιβιντ ΜακΚόρντ και ο Ντέιβιντ Ζαμόρα της ζήτησαν να εκδοθεί άδεια γάμου. Η χορήγηση της ήταν περισσότερο επιβεβαίωση των προσωπικών της πεποιθήσεων παρά μια προσπάθεια να κάνει μια αλλαγή.

«Δεν το έκανε για να κάνει μια δήλωση ή να δημιουργήσει σάλο», είπε σε μια τηλεφωνική συνέντευξη ο γιος της. «Απλώς το έκανε γιατί συνειδητοποίησε ότι θα είχε μια ιδεολογική αντίφαση».

Είχε κάποια νομική υποστήριξη — είχε λάβει μια γνώμη από τον William C. Wise, τον βοηθό εισαγγελέα της κομητείας, ο οποίος είπε ότι ο γάμος ομοφύλων δεν φαίνεται να απαγορεύεται ρητά από την πολιτειακή νομοθεσία. Στις αρχές Απριλίου έδωσε άδεια γάμου σε δύο γυναίκες.

Χάρισε πολλές άλλες άδειες σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια – «Το Κολοράντο έχει γίνει μια μίνι Νεβάδα για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια», ανέφεραν τότε οι New York Times – προτού ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, JD MacFarlane, αντικρούσει τον κ. Wise με την άποψη ότι οι γάμοι έπρεπε να είναι ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα.

Αυτό οδήγησε την κυρία Rorex να σταματήσει να εκδίδει άδειες ομοφυλοφίλων , αλλά οι ενέργειές της την είχαν κάνει ήδη ήρωα στο κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, καθώς και στόχο.

«Ήμουν τόσο πλημμυρισμένος από μηνύματα μίσους κυρίως κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου», είπε στο Associated Press το 2004. «Ήταν πραγματικά απίστευτα τα γράμματα που έλαβα».

Δεν μετάνιωσε που εξέδωσε αυτές τις ιστορικές άδειες, παρά τα σχόλια που δέχτηκε.

«Απλώς ήμουν αυτή η νεαρή γυναίκα σε αυτό το μέρος αυτή τη στιγμή», είπε, «και ευχαριστώ τον Θεό που πήρα αυτή την απόφαση, γιατί θα ήταν τόσο δύσκολο για μένα να κοιτάξω τον εαυτό μου στον καθρέφτη σήμερα αν δεν είχα κάνει το απόφαση τότε».

Με πληροφορίες από New York Times