Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
CERN: Τερματίζεται η συνεργασία με Ρωσία και Λευκορωσία

CERN: Τερματίζεται η συνεργασία με Ρωσία και Λευκορωσία

Σημαντικό ποσοστό των ερευνητών του οργανισμού συνδέονται με ρωσικά ιδρύματα.

Τερματισμό της συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας, περισσότερο γνωστός με τα αρχικά CERN.

Το ευρωπαϊκό εργαστήριο που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο επιταχυντή του κόσμου είχε παγώσει από τον Μάρτιο τη συνεργασία με τις δύο χώρες λόγω της εισβολής, κατά την οποία ρωσικές δυνάμεις πέρασαν από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Την περασμένη Πέμπτη, το συμβούλιο του CERN αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμφωνίες συνεργασίας με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία μετά τη λήξη τους τον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο του 2024.

Η απόφαση του συμβουλίου επιβεβαιώνει την ισχυρή καταδίκη της εισβολής […] ενώ αφήνει την πόρτα μισάνοιχτη για τη συνέχιση της επιστημονικής συνεργασίας εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στο μέλλον» δήλωσε η γενική διευθύντρια του CERN Φαμπιόλα Τζιανότι.

Η απόφαση δεν ήταν εύκολη δεδομένου ότι σχεδόν το 7% των 18.000 ερευνητών από όλο τον κόσμο που συνεργάζονται με το CERN συνδέονταν με ρωσικά ιδρύματα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, επισημαίνει το Associated Press.

Ο τερματισμός της συνεργασίας έρχεται την ώρα που ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον τρίτο γύρο πειραμάτων το καλοκαίρι.

Πριν από σχεδόν μια δεκαετία επιβεβαίωσε την ύπαρξη του μποζονίου Χιγκς και τώρα συνεχίζει με την αναζήτηση της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης και επιχειρεί να βρει κενά στο λεγόμενο Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024