Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν υπόσχεται γαλλική υπηκοότητα στον Ασάνζ αν γίνει πρωθυπουργός

Γαλλία: Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν υπόσχεται γαλλική υπηκοότητα στον Ασάνζ αν γίνει πρωθυπουργός

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει περιθώριο 14 ημερών για να ασκήσει έφεση στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση ενέκρινε το αμερικανικό αίτημα για έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ κατηγορία συνωμοσίας για την αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, ο αριστερός υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, υπόσχεται να δώσει τη γαλλική υπηκοότητα στον ιδρυτή των WikiLeaks αν εκλεγεί και διοριστεί πρωθυπουργός.

«Αν είμαι πρωθυπουργός τη Δευτέρα, ο κύριος Ασάνζ – πιστεύω πως έχει υποβάλει το αίτημα – θα πολιτογραφηθεί Γάλλος και θα ζητήσουμε να μεταφερθεί σε εμάς», δήλωσε ο ηγέτης της συμμαχίας της Αριστεράς «Nupes», σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι, κατά την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει περιθώριο 14 ημερών για να ασκήσει έφεση στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Οι συνήγοροί του είπαν ότι η έφεση θα ασκηθεί. «Σήμερα δεν είναι το τέλος της μάχης. Είναι μόνο η αρχή μιας νέας νομικής μάχης. Θα ασκήσουμε έφεση, μέσω του νομικού συστήματος. Αλλά είναι μία μαύρη ημέρα για την ελευθεροτυπία και για τη βρετανική δημοκρατία», ανέφερε ο ιστότοπος WikiLeaks στο Twitter.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Σημειώνεται ότι ο Ασάνζ κρατείται στις βρετανικές φυλακές υψηλής ασφαλείας Belmarsh από το 2019, μετά από χρόνια διαμονής του εντός της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η έκδοσή του στις ΗΠΑ είχε αρχικά απαγορευτεί από Βρετανό δικαστή για λόγους ψυχικής υγείας, αλλά η απαγόρευση ανατράπηκε σε ανώτερο βαθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024