Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H Σακελλαροπούλου παρασημοφόρησε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ. Σχοινά

H Σακελλαροπούλου παρασημοφόρησε τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μ. Σχοινά

Επίσης η ΠτΔ παρασημοφόρησε τον επιχειρηματία και ζωγράφο Β. Θεοχαράκη, τον καθηγητή του ΜΙΤ Κ. Δασκαλάκη και τον καθηγητή Αρχαιολογίας Μ. Κοσμόπουλο

Τέσσερις επιφανείς συμπατριώτες μας, που τιμούν με την προσφορά τους την Ελλάδα και μας κάνουν εθνικά υπερήφανους τίμησε σήμερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μέγαρο.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απένειμε τα παράσημα:

– του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος στον Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

– του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος στον Βασίλειο Θεοχαράκη, επιχειρηματία, χωγράφο και πρόεδρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη,

– του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Σωτήρος στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων- Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT των Ηνωμένων Πολιτειών και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ίδιου Πανεπιστημίου, καθώς και

– του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος στον Μιχαήλ Κοσμόπουλο, καθηγητή Αρχαιολογίας και Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μιζούρι- Saint Louis των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κατά την προσφώνησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε λόγο για τέσσερις επιφανείς συμπατριώτες μας, που διαπρέπουν στους τομείς της Πολιτικής, της Επιστήμης και των Τεχνών, και τόνισε ότι η παρασημοφόρησή τους, αποτελεί αναγνώριση του έργου, της αξίας και του ήθους τους, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, καθώς αποτελούν παράδειγμα και μας κάνουν περήφανους.

Αναφερόμενη στον Μαργαρίτη Σχοινά, υπογράμμισε ότι ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας με σκληρή δουλειά και σήμερα έχει αναλάβει έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Όπως είπε:

«Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, συνέχισε τις σπουδές του στο Βέλγιο και το Λονδίνο και εντάχθηκε στη δομή των ευρωπαϊκών οργάνων. Ανέβηκε τα σκαλιά της ιεραρχίας με σκληρή δουλειά και σήμερα έχει αναλάβει έναν σημαντικό πολιτικό ρόλο, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Κοσμοπολίτης και αφοσιωμένος ευρωπαϊστής, πιστός στην προαγωγή των ευρωπαϊκών αξιών στη διεθνή σκηνή, δεν λησμονεί ποτέ τη χώρα του, όπως θα έλεγε ο ποιητής, διεκδικώντας πάντοτε το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης Νέα τουρκική πρόκληση: Παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Χαρδαλιά

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «στο πρόσωπό του συνυπάρχουν η εθνική με την ευρωπαϊκή ταυτότητα, θαυμαστά εξισορροπημένες. Με αποφασιστικότητα επιτυγχάνει να αντλεί από τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής χειροπιαστά αποτελέσματα για τους πολίτες της και να υπενθυμίζει ότι το σύνθημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Ενωμένοι στην πολυμορφία» δεν αποτελεί απειλή για τη διαφορετικότητα των λαών».

Απευθυνόμενη στον Βασίλη Θεοχαράκη, η Πρόεδρος τόνισε ότι «δεν είναι μόνο ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, ένας σπουδαίος ζωγράφος με πλήθος ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ένας έξοχος τοπιογράφος εστιασμένος στην προσέγγιση και την απόδοση του μεγαλείου της ελληνικής φύσης, ένας σπουδαίος μαθητής μεγάλων δασκάλων, όπως ο Σπύρος Παπαλουκάς, που πλούτισε με τα στοιχεία της παράδοσής μας τη σύγχρονη εικαστική ματιά του».

Υπενθύμισε, επίσης, ότι «είναι και ο δημιουργός του πολιτιστικού Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, μιας κιβωτού γνώσης και πνευματικής καλλιέργειας. Με αυτή του τη χειρονομία ο Βασίλης Θεοχαράκης εισήλθε στη δημόσια σφαίρα, αναλαμβάνοντας έναν καθοδηγητικό ρόλο και μια σημαντική ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο: την αισθητική διαπαιδαγώγηση των Ελλήνων».

«Είναι περιττό να αναφερθώ στο πλήθος των καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, από τον Πικάσο ως τον Εγγονόπουλο, έργα των οποίων έχουν εκτεθεί στο Ίδρυμα, στις άκρως ενδιαφέρουσες διαλέξεις ή τις μουσικές εκδηλώσεις με την παρουσία σπουδαίων ερμηνευτών που έχουν φιλοξενηθεί στο αμφιθέατρό του. Γι’ αυτήν την απλόχερη προσφορά σας τιμάμε σήμερα, κύριε Θεοχαράκη, με την ευχή να συνεχίσετε το έργο σας» σημείωσε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Μιλώντας για τον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, η Πρόεδρος υπογράμμισε ότι «είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας, ένας ιδιοφυής μαθηματικός, αναγνωρισμένος από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τακτικός καθηγητής του ΜΙΤ από το 2015, μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ίδιου πανεπιστημίου».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «μεταξύ πολλών άλλων διακρίσεων, του έχει απονεμηθεί το βραβείο Νεβάλνινα της Διεθνούς Μαθηματικής Ένωσης για την έρευνά του στη θεωρία των παιγνίων και την επιστήμη των υπολογιστών, και το βραβείο Ερευνητή του Ιδρύματος Σίμονς, που δίνεται σε κορυφαίους επιστήμονες στα πιο παραγωγικά τους χρόνια».

Διαβάστε επίσης Τσίπρας: Η ιστορία αρχίζει ήδη να αναγνωρίζει και να ανταμείβει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ωστόσο, επισήμανε, ότι παράλληλα, ο Κωνσταντίνος εργάζεται άοκνα, με σεμνότητα και ήθος, για να στηρίξει τη δημιουργία υποδομής θεωρητικής επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας. «Μια προσφορά διακριτική, χαμηλόφωνη, άκρως δημιουργική και γόνιμη, που δεν αυτοπροβάλλεται, αλλά παρέχεται ανυστερόβουλα στους μαθητές του, τους συναδέλφους του, την επιστήμη και την πατρίδα του, κάνοντάς μας αληθινά περήφανους» κατέληξε.

Αναφερόμενη στον Μιχαήλ Κοσμόπουλο, η Πρόεδρος έκανε λόγο για έναν λαμπρό αρχαιολόγο, διακεκριμένο καθηγητή με διεθνή ακτινοβολία, ακαδημαϊκό και συγγραφέα, και κυρίως εμπνευσμένο εκπαιδευτικό, που εργάστηκε φιλόπονα για τη διάδοση των ελληνικών σπουδών στη Βόρεια Αμερική. «Από το Κέντρο για τον Ελληνικό Πολιτισμό του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα, το μόνο πανεπιστημιακό κέντρο του Καναδά που ασχολείται με τη μελέτη της αρχαίας, μεσαιωνικής και νεότερης Ελλάδας, ως το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, το οποίο δημιούργησε εκ του μηδενός και σήμερα έφτασε να έχει 300 φοιτητές, αστρονομικός αριθμός στη σημερινή εποχή που κατά κοινή ομολογία οι ανθρωπιστικές σπουδές περνούν σοβαρή κρίση» τόνισε.

Επίσης, υπενθύμισε, ότι ως «δάσκαλος με την πλέον ουσιαστική έννοια, μύησε γενιές ξένων φοιτητών στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, μεταλαμπαδεύοντάς τους την αγάπη του για τον πολιτισμό μας» και κατέληξε λέγοντας ότι είναι «ένας δεινός υπέρμαχος των ελληνικών υποθέσεων στο εξωτερικό, ένας Έλληνας που συντηρεί τον δεσμό της ομογένειας με τη μακρινή πατρίδα και ενισχύει τον φιλελληνισμό στη Βόρεια Αμερική».

Παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Δεν υπάρχουν τα σωστά λόγια γι΄αυτή την στιγμή, είναι μια τιμή, που ξεπερνά τις φιλοδοξίες ενός Έλληνα πολίτη, που πορεύθηκε πάντοτε με γνώμονα τις ανθρωπιστικές αξίες, αλλά και ενός δημοσίου λειτουργού, που έκανε τη δουλειά του, πάντοτε προς όφελος της κοινωνίας, της δημοκρατίας και του λαού».

Τόνισε ότι αφιέρωσε όλη του τη ζωή «στην ακλόνητη και ακατάλυτη σχέση μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας» και υποστήριξε ότι «η Ευρώπη υπάρχει γιατί είναι ριζωμένη στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και η σύγχρονη Ελλάδα στέκεται όρθια, περήφανη, ισχυρή γιατί ακριβώς ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι η αναγόρευσή του, στο ύψιστο βραβείο αριστείας της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει και ένα άλλο μήνυμα για τους νέους Έλληνες και τις νέες Ελληνίδες. «Όπως και εγώ μορφωθήκαμε στη δημόσια ελληνική παιδεία, σπουδάσαμε με υποτροφία του ελληνικού κράτους και τα καταφέραμε γιατί είμαστε πολίτες μιας αξιοκρατικής Πολιτείας, που δίνει ίδιες ευκαιρίες σε όλους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεγάλη τιμή. «Οι γονείς μου, μου εμφύσησαν στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, τις αξίες του ορθού λόγου και του ανθρωπισμού. Καθαρά ελληνικές αξίες, οι οποίες ενώ είναι παλιές, είναι ταυτόχρονα και πολύ σύγχρονες και σημαντικές στην εποχή μας» τόνισε και προσέθεσε ότι αυτές τις αξίες αποφάσισε να υπηρετήσει και προσπαθεί να τις εμφυσήσει και στη νέα γενιά, «αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με τον «Αρχιμήδη», το ερευνητικό κέντρο, που μόλις αρχίσαμε στην Ελλάδα».

Ιδιαίτερα συγκινημένος, ο Βασίλης Θεοχαράκης ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την μεγάλη τιμή λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και η βαθιά του αγάπη προς την χώρα που τον γέννησε, και για την οποία θα συνεχίσει να προσπαθεί έως το τέλος. «Δεν έχω λόγους να σας ευχαριστήσω για την μεγάλη τιμή, που μου κάνατε, σας συγχαίρω για την πηγαία και ειλικρινή μεριμνά σας για τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό και σας εύχομαι να συνεχίζεται το σπουδαίο έργο σας με επιτυχία» δήλωσε ο κ. Θεοχαράκης.

Τέλος, ο διακεκριμένος καθηγητής Μιχάλης Κοσμόπουλος ευχαρίστησε θερμά την Πρόεδρο. «Δεν έχω λόγια να εκφράσω την συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη μου για αυτή την τιμή, που αισθάνομαι ότι δεν μου αξίζει, με την έννοια ότι όλη μου τη ζωή υπηρετώ το πάθος που έχω για την Ελλάδα και με έχει κάνει ευτυχή. Κι΄αυτό είναι πάνω από τις προσδοκίες μου, γι΄αυτό σας ευχαριστώ πολύ» είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «το θεμέλιο της διδασκαλίας μου για τον Ελληνικό Πολιτισμό είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι αποκομμένη από το σήμερα, αλλά είναι τμήμα, του ίδιου πολιτιστικού συνεχούς, είναι μια ζώσα πραγματικότητα» σημειώνοντας «κι΄αυτό προσπαθούμε να περάσουμε και στους φοιτητές μας και στο ευρύ κοινό» και απευθυνόμενος στην Πρόεδρο δήλωσε: «Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το πάθος για την Ελλάδα με συνοδεύει και θα με συνοδεύει μέχρι το τέλος της ζωής μου και σας ευχαριστώ πολύ γι΄αυτή την διάκριση».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024