
Σκάνδαλο στην Σλοβενία: Το Εθνικό Μουσείο έκανε έκθεση με πλαστά έργα τέχνης
Την παραίτησή του αναγκάστηκε να υποβάλει ο επικεφαλής του Εθνικού Μουσείου της Σλοβενίας Pavel Tsar, μετά το σκάνδαλο που προκάλεσε η διοργάνωση έκθεσης με έργα που σύμφωνα με τους κριτικούς τέχνης, είναι πλαστά.
Μερικά από τα έργα – δάνεια φέρεται να αποκτήθηκαν από τον αείμνηστο, Γιόσιπ Μπολίκοβατς ο οποίος διετέλεσε πρώτος υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας από το 1990 έως το 1991.
Ο Πάβελ Τσαρ δέχθηκε δημόσια και έντονη κριτική ότι τα έργα τέχνης ήταν πλαστά και αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

Πώς αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο
Η έκθεση με έργα διάσημων ζωγράφων του 19ου και του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων πίνακες των Πάμπλο Πικάσο, Πωλ Σεζάν, Ανρί Ματίς, Ζοάν Μίρο κ.ά. είχε προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί την περασμένη εβδομάδα.
«Πρόκειται για ξεκάθαρες πλαστογραφίες… δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στην ιστορία της τέχνης για να το παρατηρήσεις» είπε ο Μπράνε Κόβιτς, ιστορικός τέχνης σε δηλώσεις του σε σλοβενικά ΜΜΕ.
Οι αντιδράσεις του διευθυντή και η παραίτηση
Στην πρώτη του αντίδραση ο Πάβελ Τσαρ είπε ότι ήταν πλήρως πεπεισμένος για την αυθεντικότητα των έργων τέχνης, αφού είχε δει τα πιστοποιητικά.
«Δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος εγωισμού στο βάθος και δεν έχω ιδιαίτερα συμφέροντα, απλώς ήθελα αφελώς να αξιοποιήσω μια ωραία ευκαιρία για να προσφέρω στους επισκέπτες μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση» ανέφερε στη δήλωσή παραίτησής του.
Η υπουργός Πολιτισμού, Άστα Βρέτσκο, έκανε δεκτή την παραίτηση του Τσαρ και ανακοίνωσε ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για την εύρεση του αντικαταστάτη του το συντομότερο δυνατό.
Παράλληλα η σλοβενική αστυνομία διεξάγει έρευνες για το σκάνδαλο.
- Συγκινήθηκε στο «αντίο» του ο Ντεσάν: «Δύο, τρία μηνύματα με έκαναν να κλάψω – Θα μου λείψει η Εθνική» (vid)
- Ουκρανία: Μαίνεται η πολιτική κρίση – Γιατί βρίσκεται στο στόχαστρο των διαδηλωτών ο αρχιστράτηγος Σίρσκι
- Προβλήματα σύνδεσης στο Facebook – Εκατοντάδες αναφορές από χρήστες για «μη διαθέσιμη» σελίδα
- Τούχελ: «Η Αγγλία έχτισε περισσότερα σε όλο το Μουντιάλ από όσα έχασε σε 30 λεπτά»
- Οι πρώτοι ινφλουένσερ στον κόσμο ήταν Γάλλοι, εμφανίστηκαν μετά την Επανάσταση και «μπέρδεψαν» τις τάξεις
- Μεσσηνία: Στον εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες για κατ’ εξακολούθηση εμπρησμούς




