Σρι Λάνκα: Υιοθετεί εργάσιμη εβδομάδα τεσσάρων ημερών στο Δημόσιο – Για να καλλιεργούν τους κήπους τους οι υπάλληλοι
Η Σρι Λάνκα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Η Σρι Λάνκα ενέκρινε την εργάσιμη εβδομάδα των τεσσάρων ημερών για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα προκειμένου να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις καυσίμων και να τους ενθαρρύνει να καλλιεργούν φρούτα και λαχανικά, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σήμερα, την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες.
Η νησιωτική χώρα, που διαθέτει περίπου ενάμισι εκατομμύριο δημόσιους υπαλλήλους, έχει πληγεί από την έλλειψη συναλλάγματος εξαιτίας της οποίας δεν μπορεί να εισάγει καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.
Πολλοί από τους 22 εκατομμύρια κατοίκους της Σρι Λάνκα αναγκάζονται να περιμένουν επί ώρες σε ουρές στα πρατήρια καυσίμων, ενώ είναι αντιμέτωποι με πολύωρες διακοπές ρεύματος.
Το υπουργικό συμβούλιο της Σρι Λάνκα ενέκρινε αργά χθες Δευτέρα πρόταση η οποία προβλέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν άδεια της Παρασκευές τους επόμενους τρεις μήνες, εν μέρει επειδή οι μετακινήσεις είναι δύσκολες λόγω των ελλείψεων καυσίμων και παράλληλα προκειμένου να τους ενθαρρύνει να στραφούν στις καλλιέργειες.

Ποιους δεν θα αφορά το μέτρο
«Φαίνεται σωστό να δοθεί στους κυβερνητικούς υπαλλήλους άδεια μία εργάσιμη ημέρα και να τους δοθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός προκειμένου να ασχοληθούν με γεωργικές δραστηριότητες στους κήπους τους ή αλλού ως λύση στις ελλείψεις τροφίμων που αναμένονται», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση.
Το μέτρο αυτό δεν θα αφορά τους εργαζόμενους σε κάποιους σημαντικούς τομείς της κυβέρνησης.
Παράλληλα οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν να πάνε στο εξωτερικό για να εργαστούν θα μπορούν να λάβουν άδεια άνευ αποδοχών για διάστημα έως και πέντε χρόνια χωρίς να χάνουν τη θέση τους ή να έχουν επιπτώσεις στη σύνταξή τους, διευκρίνισε η κυβέρνηση.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για τη διαφαινόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Σρι Λάνκα, ενώ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφέρει 47 εκ. δολάρια για να βοηθήσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευάλωτους ανθρώπους στη χώρα.
Η υποτίμηση του νομίσματος, οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και η απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων ώθησαν τον Απρίλιο τον πληθωρισμό τροφίμων στο 57%.
Η κυβέρνηση συζητά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ένα σχέδιο διάσωσης, ενώ οι ΗΠΑ έχουν εμφανιστεί πρόθυμες να βοηθήσουν τη Σρι Λάνκα.
«Στη διάρκεια αυτών των δύσκολων οικονομικά και πολιτικά καιρών, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με τη Σρι Λάνκα σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ και τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε χθες το βράδυ στο Twitter o Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)





























![Πούτιν και Μόντι υπογράφουν συμφωνίες 100 δισ. [γράφημα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-05T155334Z_1126768068_RC2FAIA5DQ4V_RTRMADP_5_INDIA-RUSSIA-315x220.jpg)










![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)

![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)





















![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442