Τεράστια κηλίδα άγνωστης ουσίας εντοπίστηκε στη Βαλτική Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Σουηδίας, ανακοίνωσε η ακτοφυλακή της χώρας.

Καλύπτοντας μια έκταση 30 τετραγωνικών μιλίων (77 τετραγωνικά χιλιόμετρα) τόσο στα σουηδικά όσο και στα φινλανδικά ύδατα, η διαρροή εντοπίστηκε την Τετάρτη στο Βοθνιακό Πέλαγος.

«Από τι αποτελείται η κηλίδα δεν είναι ακόμα σαφές, αλλά δεν είναι ορυκτέλαιο και δεν υπάρχει επί του παρόντος άμεσος κίνδυνος μεταφοράς στη στεριά» ανέφερε, σύμφωνα με τον Guardian, σε ανακοίνωσή της η ακτοφυλακή.

Πώς θα κινηθούν οι Αρχές

Ηδη έχει γίνει χαρτογράφησή της με αεροπλάνα και συλλογή δειγμάτων. Μετά την ανάλυσή τους, και αφού διαπιστωθεί περί τίνος πρόκειται, θα αποφασιστούν τα κατάλληλα μέτρα καθαρισμού και απολύμανσης.

Επίσης, έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για πιθανά περιβαλλοντικά εγκλήματα.

«Μεταξύ άλλων, διερευνάται ποια πλοία βρίσκονταν στην περιοχή και τι φορτίο είχαν» ανέφερε η ακτοφυλακή.

«Οι νέοι τύποι καυσίμων που μεταφέρονται στη θάλασσα αυξάνονται – για παράδειγμα τα βιοκαύσιμα – και όταν έρχονται σε επαφή με το νερό, παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία συμπεριφορών που καθιστά πιο περίπλοκο τον γρήγορο προσδιορισμό της ουσίας» εξήγησε ο επικεφαλής έρευνας της ακτοφυλακής.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr