Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ανευ προηγουμένου προκλήσεις Ερντογάν - Πώς απειλεί ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο

Τουρκία: Ανευ προηγουμένου προκλήσεις Ερντογάν – Πώς απειλεί ευθέως την Ελλάδα με πόλεμο

Εν όψει της σημερινής Συνόδου για τη Διαδικασία Συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, παρουσία του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε περαιτέρω κλιμάκωση

Ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τροφοδοτεί συστηματικά η Άγκυρα, επαναφέροντας τους ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, με την Αθήνα να επιδίδεται την ίδια στιγμή σε συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε τουρκική πρόκληση.

Κρατώντας τους διαύλους της επικοινωνίας και της διπλωματίας με την Τουρκία ανοιχτούς, η Ελλάδα την καλεί να αντιληφθεί ότι το κοινό συμφέρον επιβάλλει ειλικρινή διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 23 και 24 Ιουνίου.

Εν όψει της σημερινής Συνόδου για τη Διαδικασία Συνεργασίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, παρουσία του γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε περαιτέρω κλιμάκωση, εξαπολύοντας ακόμη και απειλές στα ελληνικά.

Πρωτοφανής κίνηση

Σε μία ενέργεια που δεν έχει προηγούμενο, ο τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε σειρά αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, με οκτώ συνολικά μηνύματα, σε ένα νήμα στα ελληνικά, αναφέρεται στο Αιγαίο, μιλάει για τη Μεγίστη (Καστελλόριζο), ενώ κάνει λόγο για «καταπίεση της Τουρκικής μειονότητας» σε Δυτική Θράκη, Ρόδο και Κω.

  • «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν.
  • Τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000χλμ2 για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας
  • Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος.
  • Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να καταπιέζει την Τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, αγνοώντας τις αξίες της Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και τις διεθνείς συμφωνίες.
  • Ως σύμμαχος που εντός του ΝΑΤΟ πληρώνει από κάθε άποψη το υψηλότερο τίμημα, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών.
  • Βλέπουμε όμως ότι η υπομονή μας και η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε εκλαμβάνεται λανθασμένα από τον ομόλογο μας.
  • Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν.
  • Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Πλέον, είναι προφανές ότι η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει μανδύα νομιμοποίησης πριν προχωρήσει σε επιθετική ενέργεια κατά της Ελλάδας. Το αφήγημα είναι το εξής: Σύμφωνα με την Αγκυρα, η Ελλάδα -παραβιάζοντας τις σχετικές διατάξεις των διεθνών συνθηκών- έχει στρατιωτικοποιήσει τα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται μία ανάσα από την τουρκική επικράτεια, κάτι το οποίο επανέλαβε και χθες κατά την ομιλία του μετά τη στρατιωτική άσκηση Efes 2022.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα πάντα με την τουρκική πλευρά, αίρει το καθεστώς ελληνικής κυριαρχίας των νησιών από τη μία και από την άλλη αποτελεί μείζονα απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Συνεπώς, νομιμοποιείται να ζητήσει την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αμφισβητώντας την κυριαρχία τους.

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) June 9, 2022

Αμεση απάντηση της Αθήνας

Αμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να χαρακτηρίζει «αξιοπρόσεκτο» ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά.

«Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές» σημείωσε.

«Είναι ώρα για εθνική συσπείρωση απέναντι σε απρόβλεπτο γείτονα, για συνετή διαχείριση και διαρκείς παρεμβάσεις για την εξασφάλιση δημιουργικής και ομαλής καθημερινότητας» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο ομιλίας του στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Αναφερθείς στην Τουρκία, είπε: «Έχουμε ένα γείτονα που όσο απομονώνεται τόσο εξαγριώνεται».

«Έχουμε πόλεμο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο κάτι αδιανόητο πριν ένα χρόνο, έχουμε πρωτοφανή ενεργειακή αναστάτωση, αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο έχουμε επισιτιστικό κίνδυνο, έχουμε πληθωρισμό που τρώει το εισόδημα των νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε. Υπογράμμισε ότι «ισχυρό κράτος σήμερα είναι το σταθερό κράτος», για να συμπληρώσει: «Και αυτή τη σταθερότητα, που συμβαδίζει με τη συνέχεια και τη συνέπεια, είμαι αποφασισμένος να την εξασφαλίσω».

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024