Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Πολιτική αναταραχή στα κατεχόμενα με τη φυλάκιση δημοσιογράφου

Κύπρος: Πολιτική αναταραχή στα κατεχόμενα με τη φυλάκιση δημοσιογράφου

Η Μεριέμ Οζκούρτ, διευθύντρια του παράνομου σταθμού Μπαϊράκ, είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η απόφαση του δικαστηρίου να καταδικάσει την Μεριέμ Οζκούρτ, επειδή κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάδειξης του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ το 2020, ο σταθμός Μπαϊράκ τον οποίο διευθύνει, μετέδωσε την επαναλειτουργία του αγωγού που μεταφέρει νερό από την Τουρκία στα κατεχόμενα, κίνηση που εκλήφθηκε ως υποστήριξη στην υποψηφιότητα Τατάρ.

Σύμφωνα με την απόφαση η ενέργεια της Οζκούρτ αποτελεί παραβίαση της «νομοθεσίας» περί προεκλογικής διαδικασίας και οδηγίας του λεγόμενου «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου».

Σύμφωνα με το ertnews.gr, η Οζκούρτ βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο κατηγορίες, η πρώτη για παραβίαση του «νόμου περί εκλογών» και η δεύτερη για μη συμμόρφωση με οδηγία του «ανωτάτου εκλογικού συμβουλίου», το οποίο – όπως ισχυρίζονται οι ιθύνοντες – προειδοποίησε σχετικά με την μη μετάδοση εγκαινίων. Η εν λόγω ποινή στην διευθύντρια του «Μπαϊράκ» επιβλήθηκε με το σκεπτικό ότι δεν συμμορφώθηκε με τις «εκλογικές απαγορεύσεις» και όφειλε να λειτουργήσει ανεξάρτητα με αντικειμενικότητα για όλους τους υποψηφίους.

Η «Κίπρις Ποστασί» υπενθυμίζει ότι «την περίοδο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθησαν στις 11 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε τελετή για την αποκατάσταση της ροής του αγωγού μεταφοράς νερού. Η τελετή έλαβε χώρα κατά την περίοδο των εκλογικών απαγορεύσεων και η τελετή αυτή μεταδόθηκε ζωντανά από πολλά ιδιωτικά κανάλια, καθώς και από τον Μπαϊράκ».

Απόδοση χάρης

Ο δικηγόρος της Οζκούρτ Φεϊζί Χαμσέλ απέστειλε επιστολή προς την λεγόμενη βουλή του Ψευδοκράτους για την απόδοση χάρης και ούτως ώστε να αποφυλακιστεί, με το σκεπτικό ότι πέρα από υπερβολική ποινή και άλλοι σταθμοί μετέδωσαν την είδηση και σε αυτούς δεν επιβλήθηκε ποινή, γεγονός που υπενθυμίζεται και από μέσα ενημέρωσης στα κατεχόμενα.

Το θέμα βρίσκεται σε όλα τα ΜΜΕ των κατεχομένων. Η εφημερίδα Avrupa υποστηρίζει ότι η τελετή τότε είχε γίνει κατόπιν παρέμβασης της Τουρκίας και με εντολή του ίδιου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να ωφεληθεί ο Ερσίν Τατάρ λίγο πριν τη δεύτερη Κυριακή των λεγόμενων «προεδρικών». Ο πρώην ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί αναφέρθηκε στο θέμα των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι η διαδικασία δεν είναι ούτε δημοκρατική, ούτε δίκαιη, ούτε ειλικρινής.

Πολιτικά κόμματα και φορείς εξέδωσαν ανακοινώσεις για το θέμα, για το οποίο τοποθετήθηκε και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ε. Ταταρ εξέφρασε τη λύπη του, σημειώνοντας πως θεωρεί ότι οι “αρμόδιες αρχές” θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ανακουφίσουν την κοινή γνώμη για αυτό το θέμα, «καθώς παρατήρησα ότι έχει τραυματιστεί βαθιά και προκαλεί αγανάκτηση».

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024