Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έφτασε στην Ελλάδα «σωτήριο» φάρμακο για σπάνιο κληρονομικό καρκίνο - Τι είναι η νόσος VHL

Έφτασε στην Ελλάδα «σωτήριο» φάρμακο για σπάνιο κληρονομικό καρκίνο – Τι είναι η νόσος VHL

Ο ΕΟΠΠΥ προμηθεύτηκε τη θεραπεία μέσω του ΙΦΕΤ, θυγατρικής του ΕΟΦ που εισάγει απαραίτητα φάρμακα στην περίπτωση που δεν κυκλοφορούν στην αγορά.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προμηθεύεται το φάρμακο belzutifan, την πρώτη συστημική θεραπεία για την κληρονομική νόσο Φον Χίπελ-Λίνταου (VHL), η οποία αφορά μερικές εκατοντάδες ασθενείς στη χώρα.

Η σπάνια γενετική ασθένεια χαρακτηρίζεται από καλοήθεις όγκους που μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθούν σε καρκίνο, πιο συχνά στον νεφρό αλλά και σε άλλα όργανα.

Το belzutifan της MSD (Merck στις ΗΠΑ) εγκρίθηκε το 2021 στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των όγκων και μάλιστα ήταν το πρώτο φάρμακο που έλαβε «διαβατήριο καινοτομίας» από τη βρετανική αρχή φαρμάκων.

Ο ΕΟΠΥΥ προμηθεύτηκε τη θεραπεία μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ), θυγατρικής του ΕΟΦ που εισάγει απαραίτητα φάρμακα τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα από φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

To belzutifan «είναι ένα φάρμακο σωτήριο για τους ασθενείς της νόσου VHL» δήλωσε η Οz Αλεξανδρίδου Αθηνά, πρόεδρος της οργάνωσης ασθενών VHL Family Alliance Greece.

«Η νόσος ξεκινά κυρίως στην μετα-εφηβική ηλικία και αν δεν λάβει τη μοναδική αυτή θεραπεία, ο ασθενής, όπως και όλη η οικογένεια από την πλευρά του πάσχοντα γονιού [..] δεν έχουν άλλον τρόπο θεραπείας και επιβίωσης […] θέλουμε να συνεχίσει να παρέχεται το φάρμακο στους ασθενείς μας, κυρίως σε εκείνους που έχουν υποστεί επαναλαμβανόμενα χειρουργεία και η νόσος τους βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλαδή όσους το έχουν άμεσα ανάγκη ως μοναδική θεραπεία. Ευελπιστούμε να συνταγογραφείται κανονικά σύντομα» είπε.

Κατά μέσο όρο η νόσος VHL κληροδοτείται στους μισούς απογόνους κάθε ασθενή και εκτιμάται ότι πλήττει ένα άτομο ανά 36.000.

Στην Ελλάδα έχει διαγνωστεί μέχρι σήμερα σε 45 οικογένειες με 5 έως 10 ασθενείς στην καθεμία.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024