Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόσφυγες: Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τις επαναπροωθήσεις - Μήπως όμως τα pushbacks είναι διεθνής πραγματικότητα

Πρόσφυγες: Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για τις επαναπροωθήσεις – Μήπως όμως τα pushbacks είναι διεθνής πραγματικότητα

Οι δηλώσεις του διασώστη Ι. Αποστολόπουλου για το Λιμενικό πυροδότησαν μεγάλη πολιτική σύγκρουση.

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα που ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλου, ο οποίος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι το ελληνικό Λιμενικό Σώμα «πετάει πρόσφυγες στη θάλασσα αντί να τους διασώζει», κάνοντας παράνομες επανοπροωθήσεις.

Και επειδή δίπλα στον κ. Αποστολόπουλο ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση στο ζήτημα: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα: αυτή είναι η άποψη που έχει για τους άντρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος;».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε, μάλιστα, πως «είναι πια κατανοητό σε όλους πώς θα αντιμετώπιζε ο ΣΥΡΙΖΑ μια εισβολή στον Έβρο, σαν και αυτή που αποκρούσαμε το 2020», προσθέτοντας πως «η εικόνα ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να επιβραβεύει με τη στάση του τις ύβρεις και τις συκοφαντίες του κ. Αποστολόπουλου για την πατρίδα, ξεπερνά κάθε όριο. Είναι άγος».

Το περιστατικό πυροδότησε και νέα κόντρα, αυτή τη φορά μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Χρήστου Σπίρτζη.

«Πιο πολύ από τις ανοησίες του Ερντογάν, με ενόχλησε η εικόνα του Κούλογλου δίπλα στον Αποστολόπουλο, ο οποίος κατηγόρησε το Λιμενικό Σώμα ότι δολοφονεί, πνίγει και πετάει στη θάλασσα αθώους ανθρώπους. Το να λέει ο Ερντογάν κάτι κατά της Ελλάδος είναι αναμενόμενο. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να κρύβεται πίσω από διάφορες γραφικότητες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ κάλεσε τον κ. Σπίρτζη να πάρει θέση.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο Στέλιος Κούλογλου είναι «ευγενής άνθρωπος» και δεν πρέπει να παρεξηγείται η στάση του.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «υπάρχουν φήμες στα νησιά και καταγγελίες στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για τη στάση της χώρας μας σε σχέση με κύματα μεταναστών από τη θάλασσα. Και πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει. Υπάρχουν κανονισμοί και συνθήκες για το πώς αντιμετωπίζεις κάποιον που έρχεται παράνομα στη χώρα. Η κυβέρνηση, αντί να βγαίνει στην επίθεση, πρέπει να προσέχει, γιατί το μόνο που μας έλειπε τώρα είναι μια καταδίκη από την Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπίρτζης.

Με τη σειρά της, και η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, την Πέμπτη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ: «Πού είναι, ακούω ότι είναι νεκροί, υπάρχει έγκλημα χωρίς πτώμα; […] Πρακτικά, είναι δυνατόν να πετάς κάθε μέρα ανθρώπους στη θάλασσα και να μην έχεις θύματα. Γίνονται αυτά;».

Στην κυρία Βούλτεψη απάντησε το… μήλον της έριδος, ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος, παραθέτοντας σε ανάρτησή του, στοιχεία από τη διεθνή έρευνα του βρετανικού Guardian και του γερμανικού Spiegel το Σεπτέμβριο του 2021, βάσει της οποίας «το ελληνικό Λιμενικό στη Σάμο πέταξε στη θάλασσα τρεις ανθρώπους χωρίς σωσίβιο», με αποτέλεσμα οι δύο να πνιγούν.

Ο κ. Αποστολόπουλος, μάλιστα, παρέθεσε και τα ονόματα των νεκρών μεταναστών, αλλά και το δημοσίευμα του Guardian.

Ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης (πολιτική αγωγή των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής), ο οποίος υποστηρίζει τον Ιάσωνα Αποστολόπουλο, καθώς δέχεται επιθέσεις και απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αναρτήσεις του στο Twitter, πήρε θέση κάνοντας λόγο για «ενορχηστρωμένη επίθεση» στον διασώστη «από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Παράλληλα, ο κ. Καμπαγιάννης παρέθεσε ένα βίντεο στον λογαριασμό του, στο οποίο μιλά σε τηλεοπτικό πάνελ ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη, όπου μιλώντας για το μεταναστευτικό, παραδέχεται πως «η Ελλάδα κάνει πράγματα στα σύνορα που ξεφεύγουν από τις νόρμες της ΕΕ».

Βαρουφάκης: «Οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και ΕΕ συνωμότησαν ενάντια στην ανθρωπότητα»

Πριν οι δηλώσεις Αποστολόπουλου στις Βρυξέλλες πυροδοτήσουν τη νέα πολιτική κόντρα για το προσφυγικό ζήτημα πάντως, είχε μιλήσει για «επαναπροωθήσεις» προσφύγων και αντιφρονούντων στην Τουρκία, αλλά και «ενορχηστρωμένους θανάτους» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Turkish Minute» – το οποίο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι «ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΜέΡΑ25 δήλωσε συγκεκριμένα πως, ως Έλληνας, Ευρωπαίος και πολίτης του κόσμου, νιώθει ντροπή που «η ανθρώπινη κοινωνία επενδύει στον θάνατο, προκειμένου να αποτρέψει το πλέον λογικό και φυσιολογικό – την ανθρώπινη μετακίνηση», κάτι που συμβαίνει αενάως εδώ και αιώνες, με την Ευρώπη μόνο, μέσα σε 1.000 χρόνια, να έχει «εξαγάγει» ανθρώπους σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αφρική, Αμερική, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Κεντρική Αμερική και Λατινική Αμερική.

Παραπέμποντας σε στοιχεία του δικτύου BVMN και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πρόσφυγες και εξόριστους, που μιλούν «για χιλιάδες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από στεριά και θάλασσα», σημείωσε ότι στην Ελλάδα έλαβαν χώρα συνολικά 6.230 επαναπροωθήσεις από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021 (40.000 συνολικά στην Ευρώπη την αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με τον Guardian).

Για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, ο κ. Βαρουφάκης επέρριψε τις ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Ε.Ε., καθώς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «γραφειοκρατικό οργανισμό», που «συνωμότησαν ενάντια στην ανθρωπότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όταν διεθνής έρευνα αποκάλυπτε ότι η Frontex «έχει εμπλακεί σε εκατοντάδες pushbacks»

Τελικά, είναι φαντασιόπληκτος ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος; Ή μήπως ο Στέλιος Κούλογλου αρέσκεται στο να προσβάλλουν την Ελλάδα μπροστά του; Υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο πατριώτες στη χώρα μας, ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση; Τίποτα απ’ όλα αυτά.

Οι παράνομες επαναπροωθήσεις είναι μία διεθνής πραγματικότητα.

Κοινή έρευνα των Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik και Le Monde αποκάλυψε, μάλιστα, και την εμπλοκή της Frontex σε φερόμενες επαναπροωθήσεις  προσφύγων, με βάση πληροφορίες από το database του ίδιου του οργανισμού, σύμφωνα με τον Guardian. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η εσωτερική βάση δεδομένων του οργανισμού, που ονομάζεται Jora, κατέγραψε θεάσεις απωθήσεων αιτούντων άσυλο στο Αιγαίο, που χαρακτηρίζονταν από αξιωματούχους ως «αποτροπή αναχώρησης».

Η Frontex προβαίνει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό για πρόσφυγες που φέρονται να εμποδίστηκαν στη θάλασσα από αρχές μη ευρωπαϊκών χωρών στα χωρικά τους ύδατα και στάλθηκαν πίσω στο σημείο αναχώρησής τους. Πρόκειται για περιγραφές 145 περιστατικών, οι οποίες ωστόσο διέφεραν από αναφορές για τα ίδια περιστατικά από την τουρκική ακτοφυλακή, μάρτυρες, έγγραφα που διέρρευσαν και άλλες εμπιστευτικές πηγές.

Σε τουλάχιστον 22 περιπτώσεις, οι αιτούντες άσυλο κατάφεραν και αποβιβάστηκαν από τις λέμβους, αλλά στη συνέχεια μπήκαν σε ελληνικές σωσίβιες σχεδίες και αφέθηκαν στη θάλασσα αβοήθητοι, σύμφωνα με την έρευνα.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν χαρακτηρίσει ως «συστηματικά» τα pushback προσφύγων στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα και η Frontex αρνούνται τους ισχυρισμούς αυτούς και λένε ότι ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι χαρακτηριστικό, ωστόσο, ότι λόγω της αυξανόμενης πίεσης από τέτοιες αναφορές η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «παγώσει» μέρος του προϋπολογισμού της Frontex όσο διερευνώνται οι ισχυρισμοί.

Εξάλλου, η παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, στις 28 Απριλίου, από την ευρωπαϊκή υπηρεσία ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, η οποία θα εξετασθεί από το συμβούλιο διοίκησης της υπηρεσίας, είναι ενδεικτική της φημολογούμενη αρνητικής δράσης της οργάνωσης στο προσφυγικό ζήτημα.

Μετά την υποβολή της παραίτησης Λεγκέρι, μάλιστα, ακολουθεί έρευνα της Olaf, της ευρωπαϊκή υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024