Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης: «Οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και ΕΕ συνωμότησαν ενάντια στην ανθρωπότητα»

Βαρουφάκης: «Οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και ΕΕ συνωμότησαν ενάντια στην ανθρωπότητα»

Για τις παράνομες επαναπροωθήσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης επιρρίπτει τις ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «γραφειοκρατικό οργανισμό» που «συνωμότησαν ενάντια στην ανθρωπότητα».

Για «επαναπροωθήσεις» προσφύγων και αντιφρονούντων στην Τουρκία και «ενορχηστρωμένους θανάτους» από την ΕΕ κάνει λόγο ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Turkish Minute», το οποίο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είναι «ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ της Τουρκίας».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΜέΡΑ25 δηλώνει πως, ως Έλληνας, Ευρωπαίος και πολίτης του κόσμου νιώθει ντροπή που «η ανθρώπινη κοινωνία επενδύει στον θάνατο προκειμένου να αποτρέψει το πλέον λογικό και φυσιολογικό, την ανθρώπινη μετακίνηση», κάτι που συμβαίνει αενάως εδώ και αιώνες, με την Ευρώπη μόνο, μέσα σε 1000 χρόνια, να έχει «εξαγάγει» ανθρώπους σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αφρική, Αμερική, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Κεντρική Αμερική, Λατινική Αμερική.

Παραπέμποντας σε στοιχεία του δικτύου BVMN και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για πρόσφυγες και εξόριστους που μιλούν «για χιλιάδες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από στεριά και θάλασσα», σημειώνει ότι στην Ελλάδα έλαβαν χώρα συνολικά 6.230 επαναπροωθήσεις από τον Ιανουάριο 2020 έως τον Μάιο του 2021 (40.000 συνολικά στην Ευρώπη την αντίστοιχη περίοδο, σύμφωνα με τον The Guardian).

Για τις παράνομες επαναπροωθήσεις επιρρίπτει τις ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Τουρκίας και της ΕΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως «γραφειοκρατικό οργανισμό» που «συνωμότησαν ενάντια στην ανθρωπότητα».

Ενορχηστρωμένοι θάνατοι

«Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες. Ελέγχει τον τρόπο και το ρυθμό που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα ή το Αιγαίο Πέλαγος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες. Έχω κατηγορήσει τους γραφειοκράτες και τους πολιτικούς μας πως εσκεμμένα δημιουργούν συνθήκες που οδηγούν στο θάνατο ανθρώπων. Πνίγονται άνθρωποι για να λειτουργήσουν παραδειγματικά για αποτροπή ανάλογων αποπειρών περάσματος στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται για ατυχήματα. Είναι ενορχηστρωμένοι θάνατοι», σημειώνει.

Αναφορικά με τις επαναπροωθήσεις Τούρκων και Κούρδων αντιφρονούντων, θυμάτων της κατασταλτικής πολιτικής του Ερντογάν, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 δηλώνει πως τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν λειτουργούν «απολυταρχικά» και συνεργάζονται σε αυτό το θέμα.

«Οι αυταρχικοί ηγέτες έχουν την τάση να συνασπίζονται. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας απολυταρχικός πρωθυπουργός σε μια χώρα με ένα περισσότερο φιλελεύθερο πολιτικό σύστημα σε σχέση με εκείνο της Τουρκίας. Αλλά δεν είναι φιλελεύθερος. Εκείνος μπορεί να το διατρανώνει αυτό. Αν παρατηρήσει, όμως, κανείς πώς λειτουργεί, καταλαβαίνει πως βασικά μιμείται τον Ερντογάν».

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς πως υπάρχει συντονισμένη δράση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τις επαναπροωθήσεις Τούρκων και Κούρδων, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν το αποκλείει, αλλά δεδομένου πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία ζητά ενδελεχή έρευνα μολονότι, στην ουσία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δεν παίζει ρόλο τελικά αν υπάρχει ή όχι συντονισμός των δύο κρατών σε αυτή την παρωδία που διαδραματίζεται, γιατί το θέμα είναι πως οι ελληνικές αρχές κακοποιούν τους πολιτικούς πρόσφυγες και τελικά τους επαναπροωθούν στην Τουρκία, όπου και υπόκεινται σε άγρια βασανιστήρια.

Το ένοχο καλοκαίρι του 2015

Πού εντοπίζει την αρχή του κακού ο Γιάνης Βαρουφάκης; Στο καλοκαίρι του 2015 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλ. η τότε πρωθυπουργός Άνγκελα Μέρκελ, ο Αλέξης Τσίπρας, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Ισπανίας, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Ερντογάν διέπραξαν έγκλημα κατά της λογικής και της ανθρωπότητας, υπογράφοντας μια άθλια συνθήκη, που δεν ήταν καν επίσημη συμφωνία.

«Η πλούσια Ευρώπη δωροδόκησε τον Ερντογάν, δίνοντάς του δισεκατομμύρια ευρώ μηνιαίως, ώστε να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να καταπατούν το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες. Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι συνένοχοι. Και είναι σημαντικό για όλους εμάς εδώ στην Ελλάδα, για εσάς στην Τουρκία και για τους φίλους μας στη Γερμανία να ενωθούμε και να ανακτήσουμε την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καταλήγει ο συνιδρυτής του DiEM25 και ζητά, αντί για πεδία μάχης, να δημιουργήσουμε γέφυρες ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης, παρέχοντας βοήθεια και άσυλο σε δημοκράτες συνανθρώπους μας που καταδιώκονται από δικτάτορες.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024