Δύο τερματοφύλακες σε δύο χρόνια. Δεν το συναντάς συχνά στον Παναθηναϊκό να προχωρά σε ενίσχυση του «νούμερο ένα» κάθε καλοκαίρι. Πέρσι ήταν ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήθελε να βάλει ανταγωνισμό στον Σωκράτη Διούδη, είχε «τσεκάρει» συνολικά τρεις τερματοφύλακες, πριν καταλήξει στον πολύπειρο Ιταλό. Δικαιώθηκε για την επιλογή του. Φέτος είναι ο Γιούρι Λοντίγκιν. Ανακοινώθηκε για την επόμενη διετία από τους Πράσινους, αποτελώντας την πρώτη τους καλοκαιρινή μεταγραφική κίνηση.

«Για δεύτερος ή για πρώτος;» είναι η ερώτηση που εδώ και λίγες μέρες ακούγεται για την απόκτηση του Λοντίγκιν. Ποια είναι η απάντηση; Πως ένας τερματοφύλακας του επιπέδου του 32χρονου, με τις παραστάσεις και τις εμπειρίες που έχει και φυσικά με το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται, δεν έρχεται για να μείνει στον πάγκο.

Όχι χωρίς να… παλέψει. Η εικόνα του άλλωστε στο πρωτάθλημα που τελείωσε με τον ΠΑΣ Γιάννινα είναι ο καθρέφτης του. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην Ελλάδα. Και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το είχε αντιληφθεί πολύ νωρίτερα από τη βραδιά όπου εντέλει είπε στη διοίκηση του Παναθηναϊκού να μη χάσει καθόλου χρόνο. Τη 14η Μαΐου.

Εκείνη τη μέρα, στην προτελευταία «στροφή» των πλέι-οφ, ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τον ΠΑΣ Γιάννινα. Σε ένα ματς που σφράγισε και μαθηματικά την επιστροφή των Πρασίνων στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Κι αν το τελικό σκορ «έγραψε» 4-0; Ο Γιούρι Λοντίγκιν δεν έφερε καμία ευθύνη γι’ αυτό. Αντίθετα, εκείνος ήταν που μέχρι το 37’, όταν ο Λούκας Βιγιαφάνιες με ένα «ξερό» σουτ από κοντινή απόσταση άνοιξε το σκορ, κρατούσε τον ΠΑΣ Γιάννινα στο μηδέν.

Μόνος εναντίον όλων. Σε ένα ματς όπου ο Παναθηναϊκός είχε 23 τελικές, 16 κόρνερ και 66% κατοχή μπάλας. Τέσσερις επεμβάσεις με το αποτέλεσμα στο 0-0 επιβεβαίωσαν στον Γιοβάνοβιτς ότι ο ρώσος τερματοφύλακας είναι στο επίπεδο που επιθυμεί. Στο επίπεδο να έρθει και να βάλει… δύσκολα στον Μπρινιόλι, να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τη θέση στα γκολπόστ.

Εκείνο το βράδυ, της 14ης Μαΐου, ο Γιοβάνοβιτς επιβεβαίωσε πως ο Λοντίγκιν είναι ένας από τους τερματοφύλακες που θέλει να τον δει στα πράσινα. Ωστόσο, τον παρακολουθούσε στενά όλη τη σεζόν. Ήταν ένα από τα ονόματα της ελληνικής αγοράς που είχε «κυκλώσει» ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Και μια περίπτωση εύκολη για τους Πράσινους από τη στιγμή που ο 32χρονος τερματοφύλακας έμενε ελεύθερος από τον ΠΑΣ Γιάννινα.