Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αθήνα: Συνάντηση Μπακογιάννη - Θεοδωρικάκου για την εγκληματικότητα και την αστυνόμευση της πόλης

Αθήνα: Συνάντηση Μπακογιάννη – Θεοδωρικάκου για την εγκληματικότητα και την αστυνόμευση της πόλης

Στο αίτημα Μπακογιάννη για αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές και στα Α.Τ. της πόλης, ο υπουργός αναγνώρισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των Α.Τ. και απάντησε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια γι' αυτό τον σκοπό.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στη συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και τους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας παρέδωσε, όπως είχε δεσμευθεί δημοσίως, το «Μαύρο Χάρτη» της παραβατικότητας στην Αθήνα.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται 11 συγκεκριμένες περιοχές (οριοθετημένες ανά δρόμο, πλατεία), όπου καταγράφεται ανησυχητική αύξηση της παραβατικότητας, της μικρο-εγκληματικότητας και της όχλησης στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο «Μαύρος Χάρτης» έχει συνταχθεί με βάση τα δεδομένα, που συλλέγουν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (δημοτική αστυνομία, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, Novovile κ.λπ.), καθώς και τις καταγγελίες, παράπονα, μηνυτήριες αναφορές πολιτών και φορέων της πόλης.

Η χαρτογράφηση δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές, αλλά και στο είδος της παραβατικότητας (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, κλοπές, κλπ).

Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία, συνοδευόμενα από φωτογραφίες που καταγράφουν εύγλωττα την εικόνα της πόλης, ζήτησε την αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας που επιχειρούν καθημερινά στο κέντρο και στις γειτονιές και επανέλαβε την ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία της αστυνόμευσης.

Ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους αξιωματικούς και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ για το έργο που επιτελούν υπό δύσκολες συνθήκες, υπογραμμίζοντας ότι η υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων της Αθήνας είναι εμφανής και σημείωσε: «Είναι καιρός να περάσουμε στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης, με σταθερή και προληπτική παρουσία του ‘αστυνομικού της γειτονιάς’, που αποδεδειγμένα ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας στον πολίτη και αποτρέπει την παραβατικότητα».

Τέλος, ο Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι ο Δήμος Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία δεν επιθυμούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ΕΛ.ΑΣ στο έργο της. Θέλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος: να αισθάνονται κάθε μέρα και κάθε ώρα ασφαλείς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επανέλαβε πως δεν έχει νόημα να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, έχει νόημα να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε συστηματικότερα και αποτελεσματικότερα και προσέθεσε πως όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα.

Θεοδωρικάκος: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην Αθήνα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή την σύσκεψη εργασίας με τον δήμαρχο Αθηναίων, έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου σημειώνει τα εξής:

«Ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον Δήμαρχο της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη και τους συνεργάτες του, για τα θέματα ασφαλείας στο κέντρο και τις γειτονιές της πρωτεύουσας. Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας, με έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, του εμπορίου ναρκωτικών και του παραεμπορίου».

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στη σύσκεψη εργασίας για τα θέματα ασφαλείας στο κέντρο και τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον υφυπουργό, Λευτέρη Οικονόμου, για τις συνεχείς ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας και στα αποτελέσματά τους, σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, το παραεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών, την εφαρμογή του νόμου για τις πορείες και την αντιμετώπιση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας.

Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Μάιο για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας διατέθηκαν συνολικά 4.260 αστυνομικοί σε εποχούμενες και πεζές περιπολίες, σε συνεργεία ελέγχων και σε ειδικές δράσεις και ελέγχθηκαν συνολικά 11.078 άτομα, 701 προσήχθησαν για άλλα αδικήματα και συνελήφθησαν 322.

Επιπλέον, από τα μέσα Μαρτίου που ξεκίνησαν οι στοχευμένες επιχειρήσεις, 1.000 παράνομοι μετανάστες οδηγήθηκαν στο ΠΡΟ.KE.KA Αμυγδαλέζας.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών σε στέκια τοξικομανών στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, με την αύξηση της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στις γειτονιές της Αθήνας. Τόνισε μάλιστα ότι, το τελευταίο διάστημα, η χαμηλή και η μεσαία εγκληματικότητα παρουσιάζει μείωση κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι «παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι δείκτες, είναι ανάγκη να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της Αθήνας. Είναι η πρωτεύουσα της χώρας και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα από κοινού γι’ αυτό το σκοπό».

Στο αίτημα του κ. Μπακογιάννη για αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές και στα Αστυνομικά Τμήματα της πόλης., ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναγνώρισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των Αστυνομικών Τμημάτων και απάντησε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια γι’ αυτό τον σκοπό, επισημαίνοντας τα εξής:

– Δεν έγινε καμία απόσπαση από αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας προς τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς.

– Όσοι αποφοιτήσουν τον Σεπτέμβριο από τις σχολές της Αστυνομίας θα διατεθούν στην Αττική.

– Παράλληλα, 185 ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ, από την 1η Ιουνίου ενισχύουν τα Αστυνομικά Τμήματα στα όρια του δήμου Αθηναίων και οι αστυνομικοί που απελευθερώνονται από τα γραφειοκρατικά πάρεργα (δικόγραφα κ.α) προορίζονται για τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής.

Τέλος, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων μέσω του συντονιστικού κέντρου, στο οποίο συμμετέχουν ο διοικητής της ΓΑΔΑ, υποστράτηγος Εμμανουήλ Δουρβετάκης, και ο υπεύθυνος ασφαλείας του Δήμου, αντιστράτηγος ε.α. Γιώργος Γαλιάτσος.

Έδωσαν τέλος στην «κόντρα»

Υπενθυμίζεται πως οι δύο άνδρες, ο δήμαρχος Αθηναίων και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρίσκονταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση το τελευταίο διάστημα, με αφορμή την αστυνόμευση της Αθήνας.

Αρχικά, ο Κώστας Μπακογιάννης έκανε λόγο για την ανάγκη προληπτικής, ενεργής και διαρκούς αστυνόμευσης στην Αθήνα, που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό εδώ και ένα μήνα, χωρίς να λάβει απάντηση.

«Τον παρακαλώ εδώ και ένα μήνα να συναντηθούμε. Τάκη, έχουμε πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε κάτι να το λύσουμε» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θέλει να παίξει πολιτικό παιχνίδι. Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών και ο πρωθυπουργός επίσης».

Στις δηλώσεις Μπακογιάννη απάντησε άμεσα η πλευρά της Κατεχάκη, η οποία υπογράμμισε ότι η στάση του δημάρχου Αθηναίων προκαλεί απορίες, καθώς υπάρχει διαρκής επικοινωνία του δήμου με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024