Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οι ΗΠΑ παραδέχονται για πρώτη φορά κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ παραδέχονται για πρώτη φορά κυβερνοεπιθέσεις κατά της Ρωσίας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης Κυβερνοχώρου αποκαλύπτει «αμυντικές και επιθετικές» ψηφιακές επιχειρήσεις.

Χάκερ του αμερικανικού στρατού έχουν πραγματοποιήσει σειρά ψηφιακών επιχειρήσεων στο πλευρό της Ουκρανίας, παραδέχεται για πρώτη φορά η Ουάσιγκτον.

Η αποκάλυψη έρχεται από τον στρατηγό Πολ Νακασόνι, επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης Κυβερνοχώρου και της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), ο οποίος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Sky News.

Σχολιάζοντας αργότερα τη συνέντευξη, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάριν Ζαν-Πιέρ υποστήριξε ότι οι επιθετικές ψηφιακές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας δεν παραβιάζουν την αμερικανική πολιτική για αποφυγή της άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής, αναφέρει το Reuters.

Διαβάστε επίσης:

«Πραγματοποιήσαμε μια σειρά επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα: επιθετικές, αμυντικές, επιχειρήσεις πληροφοριών» δήλωσε ο Νακασόνι από το Τάλιν της Εσθονίας, όπου συμμετέχει σε συνέδριο κυβερνοασφάλειας.

Ανέφερε ακόμα ότι οι ΗΠΑ πραγματοποιούν εδώ και καιρό «προληπτικές» επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρου για να εντοπίσουν ξένους χάκερ και νέους ιούς πριν απειλήσουν την Αμερική και τους συμμάχους της.

O Νακασόνε αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ είχαν στείλει κλιμάκιο ειδικών στην Ουκρανία (U.S. Army Cyber Command)

Ο στρατηγός δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις αμερικανικές κυβερνοεπιθέσεις, υποστήριξε όμως πως ήταν νόμιμες και πραγματοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη της κυβέρνησης και σε εφαρμογή της πολιτικής του Πενταγώνου.

«Δουλειά μου είναι να προτείνω μια σειρά επιλογών για τον υπουργό Άμυνας και τον πρόεδρο, οπότε αυτό κάνω» είπε, χωρίς να εξηγήσει σε ποιες επιλογές αναφερόταν.

Ο Νακασόνι κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία για απόπειρες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές μέσω ηλεκτρονικών επιχειρήσεων.

Υποστήριξε μάλιστα ότι το 2020 η Ρωσία έστησε «φάρμες τρολ» στην Αφρική, μια εξέλιξη την οποία αποκάλυψαν τότε στο CNN η αμερικανική κυβέρνηση και το FBI, προκειμένου να ξεμπροστιάσουν τη ρωσική επιχείρηση.

Ο εντοπισμός και η αποκάλυψη εργαλείων χάκινγκ που αναπτύσσονται από ξένες κυβερνήσεις αποτρέπουν κυβερνοεπιθέσεις επειδή οι ιοί που ανιχνεύονται προστίθενται αυτόματα στις λίστες των συστημάτων προστασίας, δήλωσε ο επικεφαλής της NSA.

Στο πλαίσιο αυτών των προληπτικών επιχειρήσεων, ανέφερε, οι ΗΠΑ έχουν στείλει ειδικούς συλλογής πληροφοριών σε 16 συμμαχικές χώρες, κατόπιν πρόσκλησής τους.

Επιχείρηση και στην Ουκρανία

Ακόμα, ο Νακασόνι αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ είχαν στείλει ομάδα ειδικών στην Ουκρανία λίγους μήνες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Φτάσαμε τον Δεκέμβριο του 2019 έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης του Κιέβου […] Μείναμε για διάστημα σχεδόν 90 ημερών» είπε ο στρατηγός.

Η ομάδα αποχώρησε τον Φεβρουάριο, λίγο πριν από την εισβολή, μαζί με το προσωπικό του Πενταγώνου.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024