Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μητσοτάκης σε Σολτς: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Μητσοτάκης σε Σολτς: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν επίσης για την στήριξη στην Ουκρανία, και για την ενεργειακή κρίση.

Τις προκλητικές δράσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αυξανόμενη ένταση η οποία έχει προκύψει στην περιοχή μετά τις προκλήσεις κατά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον νεοεκλεγέντα καγκελάριο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, ήτοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Όλαφ Σολτς τον χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας» και ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας, όπερ σημαίνει να φύγει από τη λογική των ίσων αποστάσεων.

Όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν είδε με καλό μάτι τη λογική των ίσων αποστάσεων που υιοθέτησε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Κριστιάνε Χόφμαν, ζητώντας από τις δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

Βερολίνο: «Βρείτε τα»

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν, δήλωσε -κρατώντας ίσες αποστάσεις- πως το Βερολίνο όλο αυτό το διάστημα «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, η κυρία Χόφμαν παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο συνάδελφός μου. Και ισχύει ασφαλώς – μπορώ να το πω γενικά – ότι παρακολουθούμε με προσοχή αυτό που συμβαίνει εκεί, τις δηλώσεις που γίνονται και μπορούμε πραγματικά μόνο να απευθύνουμε έκκληση και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες», δήλωσε η κυρία Χόφμαν, η οποία, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον από τους δύο ηγέτες απευθύνεται η έκκληση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ισχύει η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και σε αυτήν δεν έχει κάτι να προσθέσει. «Οι λέξεις δεν χρειάζονται εξήγηση και εξακολουθούν να ισχύουν», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο παράδοσης των υποβρυχίων από τη Γερμανία στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Ανίκα ‘Αινχορν διευκρίνισε ότι δεν ανακοινώνονται λεπτομέρειες για μεμονωμένα εξοπλιστικά προγράμματα και πρόσθεσε ότι ο χρόνος έγκρισης ενός προγράμματος μπορεί να απέχει σημαντικά από τον χρόνο παράδοσής του.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024