Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οικιακό κλιματιστικό: Ο απόλυτος οδηγός αγοράς σε 5+1 ερωταπαντήσεις

Οικιακό κλιματιστικό: Ο απόλυτος οδηγός αγοράς σε 5+1 ερωταπαντήσεις

Δεν έχεις ιδέα τι θα πει «inverter» και «btu»; Ώρα να το αλλάξουμε αυτό – και να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις το πιο αποδοτικό air condition για το σπίτι σου.

Με τα καλοκαίρια να γίνονται όλο και πιο καυτά – και τους λογαριασμούς του ρεύματος επίσης – κανείς δεν σε αδικεί που ζητάς πολλά από το κλιματιστικό σου. Θέλεις και δροσιά (και, προφανώς, ζέστη τον χειμώνα), θέλεις και χαμηλή κατανάλωση. Θέλεις και προηγμένες λειτουργίες, θέλεις και συμφέρουσα τιμή. Κι όλα αυτά που αναζητάς, κωδικοποιούνται σε λέξεις και αρχικά που με την πρώτη ματιά μοιάζουν δυσνόητα, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την επιλογή.

Εμείς είμαστε εδώ: αναλαμβάνουμε να απαντήσουμε πέντε από τις πιο συχνές απορίες για τα χαρακτηριστικά των air condition – αλλά και να σου προτείνουμε ορισμένα που παίρνουν «Άριστα» σε όλους τους τομείς, τα οποία επιλέξαμε ανάμεσα από αμέτρητες εξαιρετικές επιλογές στο shopflix.gr.

Το μόνο που σου μένει είναι να διαλέξεις εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στον χώρο και τις ανάγκες σου – κι εκείνο θα φτάσει στην πόρτα σου άμεσα, για να μην περάσεις ούτε μια δύσκολη μέρα αποπνικτικής ζέστης φέτος το καλοκαίρι.

Τι θα πει inverter (και γιατί το χρειάζεσαι);

Θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τα πολύ τεχνικά, όμως σε γενικές γραμμές η τεχνολογία inverter είναι η τελευταία λέξη των ηλεκτροκινητήρων των συμπιεστών μονάδων κλιματισμού. Μπερδεύτηκες; Ουσιαστικά, πρόκειται για μια τεχνολογία που επιτρέπει στο air condition σου να λειτουργεί στο φουλ μόνο στην αρχή, μέχρι να πλησιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία, και έπειτα να δουλεύει ελάχιστα και συνεχόμενα, διατηρώντας τον χώρο όσο δροσερό (ή όσο ζεστό) επιθυμείς, χωρίς να καίει πολύ ρεύμα. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια επένδυση την οποία θα αποσβέσεις πολύ (μα πολύ) άμεσα.

Τι είναι τα btu – και πόσα έχεις ανάγκη;

Δεν είναι παρά τα αρχικά της φράσης British Thermal Unit και υπολογίζονται ως εξής: 1 BTU είναι η ενέργεια που χρειάζεται για να ζεσταθεί η θερμοκρασία μίας λίβρας νερού κατά 1 βαθμό Fahrenheit. Και επειδή λογικά αυτό δεν σε βοήθησε καθόλου, ας πάμε στο πρακτικό κομμάτι. Τα btu, όπως μάλλον κατάλαβες, μετρούν την ισχύ του κλιματιστικού σου. Ενδεικτικά, αν ο χώρος για τον οποίο το προορίζεις είναι από 10 έως 20 τ.μ. χρειάζεσαι ένα air condition 9000 btu, αν είναι 20 έως 30 τμ. 12.000 btu, 30 έως 40 τ.μ., 18.000 btu και 40 έως 50 τ.μ. 24.000 btu.

Ωστόσο, κατά την επιλογή σου πρέπει να σκεφτείς και άλλες παραμέτρους: ένα ανατολικό δωμάτιο χρειάζεται κλιματιστικό μεγαλύτερης ισχύος, ενώ μια πολυπληθής οικογένεια επίσης έχει ανάγκη από μια ισχυρότερη συσκευή σε σχέση με έναν εργένη.

Διάλεξε το δικό σου κλιματιστικό στα 9.000, 12.000, 18.000 ή 24.000 btu.

Πόσο πρέπει να σε απασχολήσει η ενεργειακή κλάση;

Πολύ, αφού μετρά την ωφέλιμη ενέργεια που απελευθερώνει η συσκευή σου σε σχέση με εκείνη που καταναλώνει – δηλαδή κρίνει το πόσο θα φουσκώσει ο λογαριασμός σου. Η κλίμακα της ενεργειακής κλάσης κυμαίνεται από Α+++ έως G, με την Α+++ να είναι η πλέον αποδοτική. Γενικώς, δεν σου συστήνουμε οτιδήποτε πέφτει κάτω από το A.

Τι το θέλει το κλιματιστικό σου το WiFi;

Μπορεί με την πρώτη ματιά να θεωρήσεις ότι είναι υπερβολή, όμως ένα air condition με σύνδεση στο internet και θα είναι πιο εργονομικό, και θα είναι καλύτερο για την τσέπη σου. Για παράδειγμα, θα μπορείς να το ανοίξεις ή να το κλείσεις από το κινητό σου, χωρίς καν να είσαι στο σπίτι ή να προσαρμόσεις την ιδανική θερμοκρασία μέσω app. Και δεν θα ανησυχήσεις ποτέ ξανά ότι το ξέχασες αναμμένο.

Βρες το δικό σου κλιματιστικό με Wi-Fi.

Και με τα dB τι γίνεται;

Είναι τα γνωστά σου decibel και μετρούν, όπως ξέρεις, τον θόρυβο. Ειδικά αν αναζητάς κάτι για την κρεβατοκάμαρά σου, είναι σημαντικό να μην σου γίνεται ενοχλητικό – κάποια έχουν και επιλογή αθόρυβης λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση, είναι προτιμότερο να επιλέξεις κάτι που να κινείται κάτω από το όριο των 60 dB, για να μην σε κουράζει ποτέ.

Και ποιο να διαλέξω;

Έχοντας ξεμπερδέψει με τα βασικά, ας περάσουμε και σε ορισμένες από τις επιλογές σου. Όπως θα δεις, όλα τα κλιματιστικά που σου προτείνουμε είναι ενεργειακής κλάσης Α++ στην ψύξη και Α+ στη θέρμανση, είναι inverter (εννοείται) και τηρούν ευλαβικά τους κανόνες κοινής ησυχίας. Η κυριότερη ειδοποιός διαφορά τους είναι τα btu, που όπως είπαμε θα πρέπει να ταιριάζουν στις ανάγκες του χώρου σου – όμως όλα τους διαθέτουν και πολλές προηγμένες λειτουργίες που θα σε ενθουσιάσουν. Πάμε λοιπόν.

Κλιματιστικό Inverter Inventor Supreme SVI32-09WFI/SVO32-09 9000 BTU με Ιονιστή & WiFi

Ιδανικό για έναν μικρότερο χώρο και με ένα πλήθος καινοτόμων χαρακτηριστικών, θα σου χαρίσει δροσιά – αλλά και δροσερούς λογαριασμούς.

Γιατί να το επιλέξεις: Επειδή πέραν της ιδανικής θερμοκρασίας, επιθυμείς και ιδανική ατμόσφαιρα. Χάρη στον ιονιστή, αλλά και στα φίλτρα τριπλής δράσης και αποστείρωσης HEPA, θα απομακρύνει ακόμη και τη μικρότερη ποσότητα σκόνης από τον αέρα, θα αποβάλλει τα μικρόβια και θα προστατεύει το δέρμα σου. Και θα είναι μαζί σου για πολύ καιρό, αφού διαθέτει εξελιγμένη χρυσή υδροφιλική επικάλυψη στην εξωτερική και την εσωτερική μονάδα, για να αντέχει στα δύσκολα – και κυρίως στα διαβρωτικά στοιχεία της ατμόσφαιρας. Πρόσθεσε σε αυτά και τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού, που θα μειώνει την ανεπιθύμητη υγρασία από την εσωτερική μονάδα στη διάρκεια της λειτουργίας ψύξης, κι έχεις ένα air condition με υψηλές αντοχές.

Το κάτι παραπάνω που θα εκτιμήσεις: Την απολύτως αθόρυβη λειτουργία, τη δυνατότητα να προγραμματίσεις όρια στη θέρμανση και την ψύξη – πολύτιμη αν υπάρχουν και παιδιά στο σπίτι – και τη λειτουργία Follow Me που, μέσα από έναν έξυπνο αισθητήρα στο τηλεχειριστήριο, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του χώρου βάσει του σημείου όπου το έχεις ακουμπήσει, για να έχεις τις ιδανικές συνθήκες ακριβώς εκεί που κάθεσαι.

Αγόρασέ το.

Κλιματιστικό Inverter Toyotomi Umi Eco UTN/UTG-12AP 12000 BTU με Ιονιστή & WiFi

Έξυπνο αλλά και… ευαισθητοποιημένο, λαμβάνει υπόψη του και τις δικές σου ανάγκες, αλλά και εκείνες του πλανήτη.

Γιατί να το επιλέξεις: Για το ενισχυμένο τριπλό φίλτρο Hepa/Silver Ion/Biology sterilization, το φίλτρο Active Carbon και τις λειτουργίες αυτοκαθαρισμού Self Clean και Autoclean που θα σου χαρίσουν ατμόσφαιρα πιο καθαρή από ποτέ – αλλά και για τις υψηλές αποδόσεις που πετυχαίνει, κρατώντας την κατανάλωση χαμηλά. Αν είσαι βιαστικός, πολύ χρήσιμη θα σου φανεί και η λειτουργία Turbo που θα επιτύχει ταχύτατη ψύξη – ή αντίστοιχα θέρμανση – αλλά και η δυνατότητα απομνημόνευσης της αγαπημένης σου θέσης για την περσίδα, για να μην χρειάζεται να το ρυθμίζεις κάθε φορά. Την προστασία του από τη διάβρωση αναλαμβάνει η ειδική κατασκευή Blue Fins στην εσωτερική και την εξωτερική μονάδα, ενώ διαθέτει αυτοδιαγνωστικό σύστημα βλαβών, για να εντοπίζει πανεύκολα οτιδήποτε απρόοπτο. Και, όπως και όλα τα υπόλοιπα air condition της Toyotomi, έχει σχεδιαστεί με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον.

Το κάτι παραπάνω που θα εκτιμήσεις: Πέρα από το προεγκατεστημένο WiFi που σου επιτρέπει να το ελέγχεις μέσω του κινητού ή του tablet σου, το νέο σου κλιματιστικό διαθέτει και λειτουργία φωνητικών εντολών – ενώ μέσα από τη λειτουργία Lock μπορείς να το «κλειδώσεις» ώστε να μην ενεργοποιηθεί κατά λάθος από τη… γάτα σου, όσο εσύ βρίσκεσαι στη δουλειά. Και κάτι μας λέει ότι θα αξιοποιήσεις στο μέγιστο τη λειτουργία Sleep για ακόμη πιο άνετο ύπνο.

Αγόρασέ το.

Κλιματιστικό Inverter Toyotomi Izuru TRN/TRG-856ZR 18000 BTU A++/A+ με Ιονιστή και WiFi

Αναβαθμισμένη τεχνολογία, προσωποποιημένες λειτουργίες και, συνολικά, μια αξεπέραστη εμπειρία κλιματισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου – ακόμη και αν ο χώρος στον οποίο θα βρεθεί είναι αρκετά μεγάλος.

Γιατί να το επιλέξεις: Για τον ιονιστή που θα ενεργοποιήσει τα αρνητικά ιόντα κρατώντας την ατμόσφαιρα πεντακάθαρη, καταπολεμώντας μικροοργανισμούς, ρύπους και δυσάρεστες οσμές, τη λειτουργία έξυπνης προθέρμανσης που θα δίνει στο air condition σου χρόνο για να ζεσταθεί στη διάρκεια του χειμώνα, ώστε να μην σε παγώνει με κρύο αέρα όταν το ανοίγεις, αλλά και για την εργοστασιακή ρύθμιση εξοικονόμησης ενέργειας που θα φροντίζει να μένεις πάντα εντός budget. Όσον αφορά στο τελευταίο, θα χαρείς να μάθεις ότι έχει και εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής σε σύγκριση με τα συμβατικά μοντέλα.

Το κάτι παραπάνω που θα εκτιμήσεις: Τη λειτουργία 8°C στη θέρμανση, που θα σου επιτρέψει να διασφαλίσεις σταθερή θερμοκρασία με χαμηλή κατανάλωση στη διάρκεια του χειμώνα, σε περίπτωση που χρειαστεί να λείψεις για μέρες από το σπίτι, την αθόρυβη λειτουργία Quiet, τη λειτουργία χρονοδιακόπτη που θα δημιουργεί ιδανικές συνθήκες ακριβώς την ώρα που το επιθυμείς, αλλά και τη λειτουργία άνετου ύπνου Sleep. Και αν είσαι σαν κι εμάς, σίγουρα δεν θα σου περάσει αδιάφορη η επιλογή της Toyotomi να χρησιμοποιεί στα κλιματιστικά της το Ψυκτικό Υγρό R32: φιλικό προς το περιβάλλον, εύκολα ανακυκλώσιμο και πιο αποδοτικό, αυξάνει τη διάρκεια ζωής του air condition σου ενώ παράλληλα κρατά την κατανάλωση ρεύματος χαμηλά.

Αγόρασέ το.

Κλιματιστικό Inverter TCL Miracle II 24CHSA/VE 24000 BTU με WiFi

Ικανό να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα ακόμη και στο μεγαλύτερο σαλόνι, θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα τόσο με τις δυνατότητές του, όσο και με το κομψό του design.

Γιατί να το επιλέξεις: Γιατί χρειάζεσαι κάτι πανίσχυρο, αλλά δεν θέλεις να παρεμβαίνει στην ησυχία σου – η εξαιρετικά αθόρυβη λειτουργία του θα σε εντυπωσιάσει – γιατί θέλεις να είσαι σίγουρος για την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις, και ο οποίος θα φιλτράρεται από φίλτρο ιονισμού, για τα μικρόβια και τα κοινά αλλεργιογόνα, και από φίλτρο ενεργού άνθρακα για τις οσμές και τα σωματίδια, αλλά και επειδή ψάχνεις μια συσκευή που δεν θα αποτελεί σχεδιαστική παραφωνία στον προσεγμένο χώρο σου.

Το κάτι παραπάνω που θα εκτιμήσεις: Η αυτόματη οριζόντια κίνηση της περσίδας, η ανεξάρτητη αφύγρανση και η 4D παροχή αέρα, χάρη στην οποία η θερμοκρασία διαχέεται ομοιόμορφα στον χώρο σου, ανήκουν σίγουρα στα κορυφαία χαρακτηριστικά του. Παράλληλα, η δυνατότητα ταχείας ψύξης και θέρμανσης του χώρου και η λειτουργία Smart Air Flow με διαφορετικές γωνίες ρίψης του αέρα ανάλογα με το αν το χρησιμοποιείς για να ζεσταθείς ή για να δροσιστείς, δικαιολογούν πλήρως την παρουσία της λέξης Miracle στο όνομά του.

Αγόρασέ το.

Δεν είσαι σίγουρος ότι βρήκαμε το ιδανικό για την περίπτωσή σου; Σίγουρα θα το εντοπίσεις κάπου ανάμεσα στην ατέλειωτη ποικιλία κλιματιστικών του shopflix.gr. Όποιο και αν επιλέξεις – και σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεσαι – θα το έχεις άμεσα στην πόρτα σου χάρη στην αποκλειστική συνεργασία της πλατφόρμας με την Courier Center, για να είσαι πανέτοιμος πριν να σφίξουν οι ζέστες. Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να ξέρεις: με κάθε αγορά κλιματιστικού έως και 31/05, το shopflix.gr κάνει δώρο τα μεταφορικά για όλες τις παραγγελίες του Ιουνίου για τους εγγεγραμμένους χρήστες.

Sports in

Τι είπε ο Μεντιλίμπαρ για Τζολάκη, ΠΑΟΚ, Άστον Βίλα και τη θερμή υποδοχή του κόσμου

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για το κρίσιμο ντέρμπι της Κυριακής (21/4, 20:30) με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024