Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τιμή στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Τιμή στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Η τριλογία των συνόρων του Ελληνα σκηνοθέτη στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας στην Ταινιοθήκη Ελλάδας

«Δέκα χρόνια μετά τον τυχαίο θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου στα γυρίσματα της ταινίας “Η άλλη θάλασσα”, αισθανόμαστε την ανάγκη, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου Αθήνας, να κάνουμε ένα αφιέρωμα με προβολές ταινιών του και μια συζήτηση για το έργο του, με προσκεκλημένους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και μελετητές της κινηματογραφικής του κληρονομιάς» γράφει η διευθύντρια της Ταινιοθήκης της Ελλάδας κα Μαρία Κομνηνού στο σχετικό κείμενό της για τον Ελληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο (1935-2012), τον οποίο εφέτος το φεστιβάλ τιμά.

Συνεπώς, στο πλαίσιο του 12ου ΦΠΚΑ που διεξάγεται έως τις 15 Ιουνίου, προβάλλονται μερικές από τις πλέον εμβληματικές ταινίες του Αγγελόπουλου όπως οι «Το μετέωρο βήμα του πελαργού» (Τρίτη 31/5 (21.15, Λαΐς), «Το βλέμμα του Οδυσσέα» (Πέμπτη 21.15, Λαΐς ) και «Μία αιωνιότητα και μία μέρα» (Δευτέρα 6/6 21.15, Λαΐς). Είναι οι ταινίες που απαρτίζουν την τριλογία των συνόρων του, με την μαγευτική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και με πρωταγωνιστές σπουδαίους ερμηνευτές του παγκόσμιου κινηματογράφου όπως ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η Ζαν Μορό, ο Μπρούνο Γκανζ και ο Χάρβεϊ Καϊτέλ.

Σκηνή από το «Βλέμμα του Οδυσσέα»

Επίσης την Πέμπτη 2 Ιουνίου (5 μ.μ.) στην Τεχνόπολη, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με εκλεκτούς προσκεκλημένους έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και μελετητές της κινηματογραφικής κληρονομιάς του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», με την ευγενική παραχώρηση του χώρου από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Συμμετέχουν οι καθηγητές Άντριου Χόρτον, Σιλβί Ρολέ, Μαρία Κομνηνού, Ειρήνη Στάθη καθώς και οι σκηνοθέτες Πέρο Αλμπερό και Μαργαρίτα Μαντά.

Σκηνή από το «Μία αιωνιότητα και μια μέρα»

Ευκαιρία λοιπόν για το κοινό να απολαύσει μερικά από τα αριστουργήματα του ποιητή των εικόνων στη μεγάλη οθόνη -ακριβώς όπως αρμόζει στο μεγάλο έργο του με το οποίο «θέλησε να δικαιώσει τους ηττημένους στον ελληνικό εμφύλιο και να φέρει στο προσκήνιο τους μετανάστες όχι μόνο από τα Βαλκάνια αλλά και από τις άλλες δοκιμαζόμενες περιοχές του κόσμου» όπως σημειώνει η Μαρία Κομνηνού.

ΙΝΦΟ: Το ΦΠΚΑ διεξάγεται από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου στις τρεις αίθουσες της Ταινιοθήκης (Θερινός κινηματογράφος Λαΐς , Αίθουσα Α’, Αίθουσα Β’) όπου θα προβληθούν 110 ταινίες. Παράλληλα, επιλεγμένα προγράμματα του θα παρουσιαστούν (και) online στη διεύθυνση online.tainiothiki.gr.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024