Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόρος εγκλωβίζεται και τον περικυκλώνουν οι αστυνομικοί - Η σύλληψή του

Θεσσαλονίκη: Κουκουλοφόρος εγκλωβίζεται και τον περικυκλώνουν οι αστυνομικοί – Η σύλληψή του

Στην προσπάθεια του προφανώς να διαφύγει της σύλληψης κουκουλοφόρος που παρεβρίσκεται στα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη που ακολούθησαν της πορείας διαμαρτυρίας των φοιτητών, κάνει το λάθος μπαίνει σε αρχαιολογικό χώρο και εγκλωβίζεται. Ο αυτοκράτορας Γαλέριος τον «παραδίδει» στην Αστυνομία. Οι άλλες κουκούλες κυκλοφορούν ελεύθερες...

Σκηνικό πολέμου στήνεται στη Θεσσαλονίκη με τους φοιτητές να αντιδρούν στις συχνές αστυνομικές επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια και στην επίκειμενη εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, μιλώντας για αστυνομοκρατία και εκφοβισμό, έννοιες ασύμβατες με την ουσιαστική παιδεία και την καλλιέργεια ελεύθερου πνεύματος.

Τακτική ασύμβατη με τον χώρο της παιδείας που διδάσκει τις δημοκρατικές αξίες, το διάλογο και την ανταλλαγή ιδεών, τον σεβασμό και την υπεροχή του κοινωνικά καλού και του δίκαιου και όχι του ισχυρού, είναι και το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» με ανακοινώσεις νόμων πλαισίων για το Νέο Πανεπιστήμιο, που καταρτίστηκαν χωρίς τη συμμετοχή και τη συμβολή της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας, γεγονός που επίσης εξόργισε τους φοιτητές.

Οι χθεσινές εικόνες με τα επεισόδια στο ΑΠΘ, τη χρήση υπέρμετρης βίας από την Αστυνομία, τον σοβαρό τραυματισμό φοιτητή, τις εμπρηστικές δηλώσεις από υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη χθες και σήμερα από τον πρωθυπουργό με τα αποπροσανατολιστικά διλήμματα «βαριοπούλα ή βιβλιοθήκη» «πανεπιστημιακή αστυνομία ή άντρα ανομίας» ρίχνουν λάδι στη φωτιά και λειτουργούν και ως βούτυρο στο ψωμί όσων όντως θέλουν να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που οφείλουν να είναι.

Και τέτοιοι υπάρχουν αρκετοί. Από αυτούς που εκπροσωπούν συμφέροντα αλλότρια με τη δημόσια παιδεία μέχρι τους θερμοκέφαλους μπαχαλάκηδες που θέλουν να βρίσκουν χώρο εκτόνωσης και εξάσκησης βίας.

Στην πορεία των φοιτητών και των συλλογικοτήτων που διαμαρτύρονταν και εξέφραζαν τους φόβους και την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα στην παιδεία και κατ’ επέκταση στην ίδια την κοινωνία, παρείσφρυσαν για μία ακόμη φορά «κουκουλοφόροι» που μαζί με το πρόσωπό τους κρύβουν και τους στόχους τους, με το ερώτημα να μένει χρόνια αναπάντητο: πρόκειται μόνο για ανεγκέφαλους μπαχαλάκηδες ή και «βαλτούς» σε διατεταγμένη υπηρεσία – η συχνότητα του φαινομένου πάντως καθώς και ο τρόπος δράσης τους τον οποίο ποτέ δεν έχει προβλέψει η Αστυνομία και ας είναι πασίγνωστος για όποιον έχει κατέβει σε πέντε πορείες, δημιουργεί εύλογες απορίες.

Σε κάθε περίπτωση κοινός τόπος για αυτούς, όπου και αν ανήκουν, είναι ότι αμαυρώνουν τις διαμαρτυρίες, αποπροσαναλίζουν από τα πραγματικά προβλήματα και αιτήματα και στρώνουν έδαφος για περισσότερη βία.

Τον «τσάκωσε» ο αυτοκράτορας Γαλέριος

Στα χθεσινά επεισόδια πάντως ένας από τους κουκουλοφόρους πιάστηκε στη φάκα. Ενδεχομένως να μην ανήκει σε καμία από τις προαναφερθείσες κατηγορίες, αλλά «κρύβεις και όλα τ’ αλλά» όταν επιλέγεις να φορέσεις κουκούλα, δίπλα σε ανθρώπους που διαδηλώνουν με το πρόσωπό τους στο φως και τα ρουθούνια τους εκτεθειμένα στα δακρυγόνα.

Στην προσπάθεια να διαφύγει μπήκε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου του Ρωμαίου αυτοκράτορα Γαλέριου, δίνοντας όλο τον χρόνο στους αστυνομικούς να τον περικυκλώσουν. Όταν σήκωσε το κεφάλι του γύρω γύρω στα κάγκελα τον «χάζευαν» αστυνομικοί σαν λιοντάρι μέσα σε κλουβί ζωολογικού κήπου.

Τον κάλεσαν να βγει έξω και όταν σκαρφάλωσε και βγήκε του φόρεσαν χειροπέδες. Η σύλληψη, τουλάχιστον από ότι καταγράφεται στο βίντεο, είναι κόσμια και όπως πρέπει να γίνεται. Χωρίς ξύλο. Γιατί οι αστυνομικοί έχουν την κατάρτιση και τον εξοπλισμό και θα έπρεπε να έχουν και τη σαφή εντολή να συλλαμβάνουν και να οδηγούν στη δικαιοσύνη όσους παρανομούν αποφεύγοντας τη χρήση βίας, αν αυτή δεν είναι εκ των πραγμάτων απολύτως αναγκαία.

Δηλώσεις σαν αυτή του γενικού γραμματέα ειδικών φρουρών -που σημειωτέον θα αναλάβουν και την πανεπιστημιακή αστυνομία- ότι «σε μια συμπλοκή θα υπάρχουν και τραυτισμοί», προκειμένου να δικαιολογήσει τον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή από την κρότου λάμψης δεν γίνονται ανεκτές από την κοινωνία.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024