Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιχειρηματικό Φόρουμ Ισπανίας-Ελλάδας: Ενδιαφέρον ισπανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα

Επιχειρηματικό Φόρουμ Ισπανίας-Ελλάδας: Ενδιαφέρον ισπανικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Φόρουμ, έγινε εκτενής αναφορά στις υφιστάμενες, αλλά κυρίως στις νέες επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από ισπανικές εταιρείες για συνεργασία στους τομείς των υποδομών, μεταφορών, ενέργειας, καθώς και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καταγράφηκε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ισπανίας-Ελλάδας, το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, η εκδήλωση διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και τον Eθνικό Φορέα Επενδύσεων και Εξαγωγών της Ισπανίας – ICEX, σε συνεργασία με την ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και τη στήριξη του υπουργείου Εξωτερικών και της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

Υψηλόβαθμα στελέχη, εκπρόσωποι 17 ισπανικών εταιρειών και 55 ελληνικών, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην πορεία της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας, τα νέα επενδυτικά κίνητρα, καθώς και τις δυνατότητες άντλησης πόρων από το νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, τις Στρατηγικές Επενδύσεις και τα ΣΔΙΤ. Επίσης, ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες  χρηματοδότησης ανάλογων έργων από εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάκαμψης (EBRD).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, επισήμανε ότι «εκδηλώσεις, όπως αυτή του Ελληνο-Ισπανικού Φόρουμ, ενδυναμώνουν περαιτέρω τους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα στην παρούσα εξαιρετική συγκυρία για την Ελλάδα».

Ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας ως επενδυτικός προορισμός και απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν για συγκεκριμένους τομείς, στο πλαίσιο του Φόρουμ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η αρμόδια υφυπουργός Εμπορίου της Ισπανίας και πρόεδρος του ICEX, Ξιάνα Μέντεθ, η οποία σε δηλώσεις της τόνισε ότι «η θετική εικόνα που υπάρχει στην Ελλάδα για την Ισπανία, σε σχέση και με τη γεωγραφική εγγύτητα και την κοινή κουλτούρα, καθιστούν την Ελλάδα ιδανικό προορισμό για επενδύσεις ισπανικών εταιρειών. Ισπανικές επενδύσεις πραγματοποιούνται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, σε τομείς όπως οι τουριστικές υποδομές, η ενέργεια – κυρίως φυσικό αέριο και ΑΠΕ – και ο τουρισμός».

Ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ενδυνάμωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Σμυρλής παρουσίασε συνοπτικά τις επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας και προσκάλεσε τους Ισπανούς επιχειρηματίες να τις αξιοποιήσουν, επισημαίνοντας ότι «πέρα από τους παραδοσιακούς κλάδους του τουρισμού και του real estate, νέοι κλάδοι όπως οι ΑΠΕ και η τεχνολογία, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών οικονομικών μας σχέσεων».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ισπανίας στην Ελλάδα, Καρλ Μαρία Κασαχουάνα, δήλωσε: «Η Ελλάδα και η Ισπανία μοιράζονται πολλά κοινά, υιοθετούν κοινή γραμμή στην οικονομική πολιτική σε σχέση με του Ευρωπαίους εταίρους τους, εξάγουν και οι δύο μεσογειακά προϊόντα και διακρίνονται στον τουρισμό. Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως το μεταναστευτικό και η πολυπλοκότητα των σχέσεων με γειτονικά κράτη. Ωστόσο, παρά τα κοινά χαρακτηριστικά, διαπιστώνεται ένα σημαντικό κενό ως προς το ύψος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα, για να βελτιώσουμε και να ενδυναμώσουμε τις εμπορικές μας σχέσεις, με νέες επιχειρηματικές συνέργειες και συνεργασίες».

Κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Φόρουμ, έγινε εκτενής αναφορά στις υφιστάμενες, αλλά κυρίως στις νέες επενδυτικές ευκαιρίες, οι οποίες παρουσιάζονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Αυτό ήταν και το βασικό αντικείμενο των συζητήσεων μεταξύ Ελλήνων και Ισπανών επιχειρηματιών, οι οποίοι συμμετείχαν σε 130 Β2Β συναντήσεις που έγιναν το διήμερο 24 και 25 Μαΐου 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024