Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση Mega: Τι πιστεύουν οι πολίτες για την πορεία της χώρας

Δημοσκόπηση Mega: Τι πιστεύουν οι πολίτες για την πορεία της χώρας

Η εξωτερική πολιτική μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τις προκλήσεις της Τουρκίας, δημιουργούν νέα δεδομένα

Μικρή υποχώρηση της απαισιοδοξίας για την πορεία της χώρας καταγράφει η έρευνα της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega με τη Ράνια Τζίμα.

Συγκεκριμένα, το 54% λέει ότι κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, από 62% τον Απρίλιο. Ενδεχομένως, η υποχώρηση της πανδημίας και τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών να επέδρασαν θετικά στην ψυχολογία των πολιτών. Αλλωστε, αυτοί που βλέπουν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ανεβαίνουν από 30% σε 38%.

Ως προς την προσωπική κατάσταση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, το 52% (από 58%) λέει ότι είναι χειρότερα ενώ μόλις το 16% (από 13%) ότι είναι καλύτερα.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας καταγράφεται φυσικά η ακρίβεια με ποσοστό 36% (από 34% τον Απρίλιο) και ακολουθεί η Οικονομία με 27% (από 32%, η ενεργειακή κρίση με 6% (από 3%), η ανεργία με 6%, η εξωτερική πολιτική – πόλεμος στην Ουκρανία με 5%, από 4%.

Αναμφισβήτητα η ακρίβεια στην αγορά και την ενέργεια έχει επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία των πολιτών οι οποίοι, ωστόσο, προσδοκούν ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάστασή τους λόγω των μέτρων που λαμβάνονται ως ασπίδα προστασίας.

Πανδημία

Αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού, το 67% λέει ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και το 25% ότι είναι μπροστά μας.

Η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά σε ποσοστό 51% ως προς το έργο στη δημόσια υγεία – κοροναϊό και θετικά σε ποσοστό 37%. Είναι ποσοστά που παρουσιάζονται σχεδόν σταθερά κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση ως προς τα μέτρα που λαμβάνει.

Αξιολόγηση

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 38%, με άνοδο 6 μονάδων από τον Απρίλιο ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση κρίνεται θετικά σε ποσοστό 19% από 15%. Κι εδώ φαίνεται να επιδρά θετικά η ανακοίνωση των μέτρων για την ακρίβεια, και κυρίως η εφαρμογή συγκεκριμένης εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 43% και αρνητικά στο 51% ενώ μεγαλύτερο πρόβλημα έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Θετικά τον αξιολογεί το 23% και αρνητικά 7 στους 10 (ποσοστό 69%), κάτι που σημαίνει πως ούτε το συνέδριο και η εκλογή του με ποσοστό άνω του 99% του έδωσε κάποια δυναμική στην κοινωνία.

Αξιολόγηση τομέων

Το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία αξιολογείται αρνητικά από το 65% (από 68%) και θετικά από το 23% (από 21% τον Απρίλιο).

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι θετικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική. Από 38% ανεβαίνει 10 μονάδες, στο 48% και αυτό επί της ουσίας σχετίζεται με το ταξίδι στις ΗΠΑ και τη στάση της κυβέρνησης στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας. Οι μάλλον αρνητικές εντυπώσεις υποχωρούν από το 45% στο 37%.

Καλή η εικόνα και για τον τουρισμό καθώς το έργο αξιολογείται θετικά σε ποσοστό 69% (από 60%) και αρνητικά σε ποσοστό 17% (από 21%).

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης υποχωρεί στο -47% από -49%.

Ανοδος τιμών

Οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 58% ότι η άνοδος των τιμών είναι αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων ενώ το 39% λέει ότι φταίει η κυβέρνηση.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024