Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Τουρκία πολιορκεί το Αιγαίο - Το μήνυμα Μητσοτάκη ότι... θα αλλάξει γνώμη ο Ερντογάν

Η Τουρκία πολιορκεί το Αιγαίο – Το μήνυμα Μητσοτάκη ότι… θα αλλάξει γνώμη ο Ερντογάν

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τις ίσες αποστάσεις ΗΠΑ και ΕΕ στις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας

Την ώρα που η Τουρκία τραβάει επικίνδυνα το σχοινί και φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο επαναφέροντας στο προσκήνιο σκηνικό έντασης ανάλογο με εκείνο του καλοκαιριού του 2020, η ελληνική κυβέρνηση κρατάει χαμηλά τους τόνους της ρητορικής στις απαντήσεις της αλλά ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις στις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Και τότε τα ίδια έλεγε

Είναι χαρακτηριστική η σημερινή απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της συνομιλίας του με τον πρόεδρο του Φόρουμ του Νταβός. όπου ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει το κόψιμο των γεφυρών επικοινωνίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε με νόημα ότι ανάλογες ήταν οι αντιδράσεις του Τούρκου προέδρου και τον Μάρτιο του 2020 με την προσφυγική κρίση στον Έβρο και τη στάση της Αθήνας.

«Τότε ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια πράγματα: Ότι δεν θέλει να μου μιλήσει. Οπότε, ίσως αλλάξει γνώμη» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «στο τέλος της ημέρας, είμαστε γείτονες. Πρέπει πάντοτε να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας. Από την άλλη, εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος».

Έως ότου αλλάξει συμπεριφορά

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αλλαγή στάσης του Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη λέγοντας πως «νόμιζα ότι ήταν μια καλή συνάντηση, αλλά ένα μήνα αργότερα είδαμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη. Και θα θέτω αυτό το θέμα όπου μπορώ έως ότου η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά».

Διαβάστε επίσης Τουρκία: Αυτοί είναι οι όροι του Ερντογάν για να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ

Σκηνικό πολέμου

Την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός συνέχιζε στο μοτίβο της πρώτης απάντησης της ελληνικής κυβέρνησης μέσω της δήλωσης του Γιάννη Οικονόμου πως δεν θα μπει σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας, ο τουρκικός Τύπος και τα ΜΜΕ στη γειτονική χώρα στήνουν σκηνικό πολέμου κάνοντας το άσπρο μαύρο και μιλούν για «πολιορκία της Τουρκίας από Ελλάδα και ΗΠΑ» ενώ θέτουν και το ερώτημα με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ «τι κάνει… Ετοιμάζεται για πόλεμο; Στρατιωτικοποιεί και τα νησιά».

Την εκτίμηση ότι ο τούρκος πρόεδρος, επιδιώκει να γίνει ένα ατύχημα στο Αιγαίο που θα εκθέσει την Ελλάδα, εξέφρασε, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας μετά και την ακραία επίθεση Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά τις παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε χθες, υπερπτήση από ζεύγος τουρκικών F-16 σε Οινούσσες και Παναγιά, ενώ σήμερα, η Άγκυρα, έβγαλε ερευνητικό πλοίο στην καρδιά του Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης Θα γίνουν τελικά εκλογές το 2022; – «Φουλάρουν» μηχανές τα κόμματα – Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν τις πρόωρες κάλπες

Με παράνομη Navtex το Γιουνούζ στο Αιγαίο

Συγκεκριμένα το ερευνητικό Yunus (Γιουνούζ) απέπλευσε τις πρώτες πρωινές ώρες από τα τουρκικά παράλια και βρέθηκε νοτίως της Λέσβου. Υπενθυμίζεται ότι προχωρώντας σε ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, ο υδρογραφικός σταθμός της Τουρκίας εξέδωσε παράνομη Navtex με την οποία στέλνει το ερευνητικό σκάφος Γιουνούζ στην καρδιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, το σκάφος θα σταλεί σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο. Πρόκειται για μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας που ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο, με αναλυτές να εκφράζουν την έκδηλη ανησυχία τους για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας.

Οργή για τις ίσες αποστάσεις ΗΠΑ και ΕΕ

Πάντως οργή και έντονες επικρίσεις υπάρχουν από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα για την πολιτική ίσων αποστάσεων που κρατούν ΗΠΑ και ΕΕ μετά και τις τελευταίες προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε απαράδεκτο για δεύτερη συνεχόμενη μέρα ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντούν στην επίθεση Ερντογάν και την ανακοίνωση για νέες έρευνες στο Αιγαίο, με δηλώσεις ίσων αποστάσεων, και σημείωσε ότι «και η Γαλλία τηρεί σιγή ασυρμάτου. Η προάσπιση της κυριαρχίας μας επιβάλλει διεκδικητική εξωτερική πολιτική».

Χαϊδεύεται και εξοπλίζεται

«Οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις με την έξοδο ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο, τις υπερπτήσεις και την προκλητική ρητορική εκ μέρους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλούν ανησυχία και υπενθυμίζουν τις ευθύνες όλων των συμμάχων απέναντι στη γείτονα. Η χώρα, που καταπατά συστηματικά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εγκλωβισμένη στα αναθεωρητικά της σχέδια, δεν νοείται να «χαϊδεύεται» και να εξοπλίζεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να εμποδίσει οποιαδήποτε πώληση αμυντικού υλικού στην Τουρκία. Τα εθνικά μας θέματα απαιτούν αντιμετώπιση με εθνική συνεννόηση και την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής έξω από όρους συγκυριακής επικοινωνίας» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Οι σύμμαχοί σας, σας αδειάζουν

Από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον κλιματικό νόμο ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για «επικίνδυνους συμβιβασμούς συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο που προετοιμάζονται σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» προσθέτοντας ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται το γεγονός ότι «η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην καρδιά του Αιγαίου και οι σύμμαχοί σας, σας αδειάζουν! Μετά τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που βαφτίζουν «διαφωνίες» τις τουρκικές αξιώσεις, τώρα και η ΕΕ σας προτρέπει για «καλή συνεργασία»».

Ανησυχία

Λίγο αργότερα η ΕΕ εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών κοντά στην Αλεξανδρούπολη την οποία και μετέφερε στον Πρέσβη της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζέι, ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Στέφανο Σανίνο.

«Μετέφερα στον πρέσβη Μποζέι της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην ΕΕ τη σοβαρή μας ανησυχία για τις πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Τουρκίας κοντά στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή πιο σημαντικά από ποτέ» ανέφερε ο κ. Σανίνο.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024