Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράκ: Εξι νεκροί σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους - Τρεις έφηβοι ανάμεσα στα θύματα

Ιράκ: Εξι νεκροί σε επίθεση του Ισλαμικού Κράτους – Τρεις έφηβοι ανάμεσα στα θύματα

Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν, τρεις αστυνομικοί και τρεις έφηβοι, σε επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος στην Τάζα Χουρμάτου, νότια του Κιρκούκ, στο Ιράκ.

Εξι άνθρωποι, τρεις αστυνομικοί και τρεις έφηβοι, που πήγαν να σβήσουν πυρκαγιά σε χωράφι με σιτηρά, σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα από πυρά τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε τοπικός αξιωματούχος (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από EPA).

Στόχος και οι αστυνομικοί

Αυτοκίνητο της αστυνομίας που έφθασε κατόπιν στον τόπο της επίθεσης, στην Τάζα Χουρμάτου, έγινε με τη σειρά του στόχος πυρών και βόμβας που πυροδοτήθηκε καθώς διερχόταν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χουσέιν Αντελ, αξιωματούχος στην περιοχή, νότια του Κιρκούκ.

Το ΙΚ «έβαλε φωτιά» σε γεωργικές εκτάσεις, εξήγησε ο κ. Αντελ. «Οταν αστυνομικοί και πολίτες πήγαν να σβήσουν τη φωτιά, δέχθηκαν επίθεση από στοιχεία του ΙΚ, που σκότωσαν τρεις αστυνομικούς και τρεις έφηβους», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως άλλο ένα πρόσωπο – πολίτης – αγνοείται.

Πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας έκανε από την πλευρά του λόγο για «επίθεση που διαπράχθηκε από το ΙΚ εναντίον αγροτών που έκαναν τη συγκομιδή της σοδειάς τους».

Οι ιρακινές αρχές ανακήρυξαν τη «νίκη» τους επί του ΙΚ στα τέλη του 2017. Ομως, ακόμη και μετά τη στρατιωτική ήττα τους, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να διαπράττουν φονικές επιθέσεις στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία, σε εδάφη που λυμαίνονταν επί χρόνια.

Φωτιά σε καλλιέργειες

Τα τελευταία χρόνια, τζιχαντιστές έβαλαν φωτιά σε δεκάδες καλλιέργειες και στις δύο χώρες. Διεκδικούν την ευθύνη για ενέργειες με αυτή τη μέθοδο μέσω της παρουσίας τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2019, πάνω από 200 πυρκαγιές μετέτρεψαν σε αποκαΐδια κάπου 50.000 στρέμματα καλλιεργειών στον ιρακινό βορρά. Ορισμένες αποδόθηκαν στους τζιχαντιστές. Αλλες πιθανόν οφείλονταν σε διενέξεις για τη γη ανάμεσα σε γαιοκτήμονες ή φυλές.

Επειτα από τρία χρόνια ξηρασίας, με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις μειωμένες στο μισό, οι Ιρακινοί παρακολουθούν στενά τη συγκομιδή σιτηρών.

Στο Ιράκ, το ΙΚ «διατηρεί τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις με σταθερό ρυθμό», αναγνώριζε έκθεση του ΟΗΕ που είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιανουάριο.

«Εκμεταλλευόμενη τα πορώδη σύνορα» Ιράκ-Συρίας, η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να διαθέτει «6.000 ως 10.000 μαχητές σε αυτές τις δύο χώρες, που σχηματίζουν πυρήνες και εκπαιδεύουν (νέα) μέλη», σύμφωνα με την έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024