Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα - Φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι

Ερντογάν: Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα – Φόβοι για «θερμό» καλοκαίρι

O τούρκος πρόεδρος ο οποίος είναι φανερά ενοχλημένος από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μπάιντεν και την ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, επιλέγει μία επιθετική ρητορική

Επικίνδυνο «παιχνίδι» με κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων έχει ξεκινήσει τα τελευταία 24ωρα η Άγκυρα προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για ένα «θερμό» καλοκαίρι στα ελληνοτουρκικά.

Οι ακραίες τουρκικές προκλήσεις στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και οι νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο, δείχνουν ότι η Άγκυρα επιχειρεί για μία ακόμη φορά να δυναμιτίσει τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι νέες παραβιάσεις σημειώθηκαν χθες στον ελληνικό εναέριο χώρο από 2 τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Συνολικά, σημειώθηκαν 16 παραβιάσεις σε Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο από τα drones, ενώ έγιναν και 4 παραβάσεις στο FIR Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος είναι φανερά ενοχλημένος από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν και την ομιλία του έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, επιλέγει μία επιθετική ρητορική με στόχο να δημιουργήσει για μία ακόμη φορά εντυπώσεις και να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα για την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Νευρικός ο Ερντογάν

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία του ομιλία του στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – στη σκιά του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

Ο Ερντογάν που προέδρευε της συνεδρίασης φέρεται να είπε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις, πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει «Να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά», αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης: Για «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» μιλάει το ΥΠΕΞ – Η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ύστερα από αυτό ο Ερντογάν  είπε στη συνεδρίαση του κόμματος ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί το θέμα της στρατηγικής συνεργασίας και εταιρικής σχέσης ύστερα από την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού να εμπλέξει “τρίτους”».

Οργή από την Αθήνα

Η Αθήνα πάντως δεν έχει μείνει με «σταυρωμένα τα χέρια» στις κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά τις τουρκικές υπερπτήσεις προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Επίσης, κοινοποίησε την τουρκική ενέργεια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διεθνοποιώντας το ζήτημα.

Χθες, το ελληνικό ΥΠΕΞ επανήλθε με νεότερη ανακοίνωση βάζοντας στη θέση της την Άγκυρα.

Η Αθήνα αφού απέρριψε τις «αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες» έκανε λόγο για μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της.

«Υπονομεύει την ασφάλεια και την σταθερότητα»

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες» πρόσθεσε στην οργισμένη ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Μάλιστα σημειώνει πως η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Μπάιντεν για την τουρκική προκλητικότητα

Ο εκνευρισμός της Τουρκίας και η αλλαγή στάσης, ξεκίνησε μετά την παρουσία Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Και αυτό, διότι ο έλληνας πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία στην Ουάσιγκτον να παρουσιάσει τον σημαίνοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό και παράλληλα να αναδείξει την τουρκική προκλητικότητα.

Στην έδρα της αμερικανικής Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα πως «δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας και τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα νησιά, οι οποίες πρέπει να πάψουν άμεσα».

Παράλληλα, έκανε ένα ακόμα βήμα σημειώνοντας πως πρέπει να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ όταν λαμβάνονται αποφάσεις για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  στις επαφές που είχε στη Γερουσία ο πρωθυπουργός παρουσίασε χάρτες με τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, με το μέγεθος της παραβατικότητας της Άγκυρας να προκαλεί εντύπωση στα μέλη της Γερουσίας.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024