Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θάλασσα: Δείτε πού οφείλει την αλμυρότητά της

Θάλασσα: Δείτε πού οφείλει την αλμυρότητά της

Με λίγα λόγια, επισημαίνει ο Economist, το καθαρό νερό είναι ένα σπάνιο αγαθό.

Τα 2/3 της επιφάνειας της Γης καλύπτονται από νερό. Ωστόσο αυτό που ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το 97% του νερού είναι αλμυρό και μόνο το 3% είναι πόσιμο και χρήσιμο για την ανθρωπότητα.

Όμως τα δύο τρία αυτού είναι εγκλωβισμένα σε παγετώνες, παγόβουνα και παγετώδη υποστρώματα. Αυτό περιορίζει την πρόσβαση σε καθαρό νερό σε ποσοστό λιγότερο από 1% που βρίσκεται σε ποτάμια, στον υδροφόρο ορίζοντα ή σε λίμνες.

Με λίγα λόγια, επισημαίνει ο Economist, το καθαρό νερό είναι ένα σπάνιο αγαθό.

Το αλάτι στους ωκεανούς είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που θα την αποκαλέσουμε αποσάθρωση όπου μεταλλικά στοιχεία όπως τα άλατα και τα χημικά συστατικά τους που βρίσκονται για παράδειγμα στους βράχους μεταφέρονται από την ξηρά στη θάλασσα.

Tο αλάτι

Το αλάτι, λοιπόν, συνήθως προέρχεται από τους βράχους εξαιτίας της βροχής. Η βροχή είναι ελαφρώς πιο όξινη από το κανονικό νερό, επειδή το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα αναμειγνύεται με το νερό για να δημιουργήσουν το ανθρακικό οξύ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η βροχή δεν είναι αρκετά όξινη ούτως ώστε να βλάπτει τα φυτά και τα ζώα – αν και συγκεκριμένοι ρύποι από εργοστάσια και αυτοκίνητα οδηγούν στην όξινη βροχή, η οποία μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων.

Μέταλλα και άλατα

Η βροχή προκαλεί διάβρωση στους βράχους ή τους θρυμματίζει με τον καιρό. Έτσι μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων και διάφορων αλάτων, απελευθερώνονται από τους βράχους και διαρρέουν στο έδαφος ή στο νερό που βρίσκεται κοντά.
Επίσης μια άλλη πηγή είναι τα μεταλλικά στοιχεία που παράγουν αλάτι τα οποία βρίσκονται στο φλοιό της γης κάτω από τους ωκεανούς, όπως υποθαλάσσια ηφαίστεια, γεωθερμικές πηγές.

Ρωγμές

Το νερό διεισδύει στο θαλάσσιο πυθμένα μέσα από ρωγμές, υπερθερμαίνεται και επιστρέφει στην επιφάνεια μεταφέροντας διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία. Οι υδροθερμικές αναβλύσεις εκβάλλουν μέσα στη θάλασσα το χημικό μείγμα με μεταλλικά στοιχεία. Επίσης μια επιπρόσθετη πηγή μεταλλικών στοιχείων είναι ο αέρας, ο οποίος μεταφέρει σωματίδια από την ξηρά στη θάλασσα

Με λίγα λόγια όλες αυτές οι διαδικασίες καθιστούν το θαλασσινό νερό αλμυρό.

Sports in

Μπερνάρ: Oι βαθμοί που δίνει στον ΠΑΟ σε ένα «τρελό» δεύτερο μισό της σεζόν (vid)

Δεύτερος σκόρερ του Παναθηναϊκού πίσω από τον Φώτη Ιωαννίδη. Αραγε, κρατά κάποια ακόμη μαγική παράσταση για τη συνέχεια ο αξιότιμος κύριος Μπερνάρ;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024