Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Αναλύτρια του Ifri πιστεύει ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Γαλλία: Αναλύτρια του Ifri πιστεύει ότι ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ερευνήτρια στο Ifri στη Γαλλία επιχειρεί να εξηγήσει τη στάση του Ερντογάν.

Την εκτίμηση ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα της προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να προωθήσει θέματα που είναι κεντρικά για τα συμφέροντα της Άγκυρας, προβάλλει η ερευνήτρια στο Ifri (Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) Ντόροθι Σμιθ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Les Échos, η Σμιθ υπενθυμίζει ότι υπήρξε ήδη ένα προηγούμενο μπλοκαρίσματος με τις σκανδιναβικές χώρες, όταν η Τουρκία αντιτάχθηκε στην επιλογή του Δανού Ράσμουσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι αντιρρήσεις άρθηκαν μόλις διορίστηκε Τούρκος αναπληρωτής. Ως προς το ενδεχόμενο να συναινέσει η Τουρκία στην ένταξη μόνο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Σμιθ σημειώνει πως «το γεγονός ότι στοχοποιούν τη Σουηδία, η οποία υπήρξε η πλέον συνεπής υποστηρίκτρια της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δείχνει ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι σήμερα πιο σημαντική από την ΕΕ για την Τουρκία».

Να προωθήσει «τα συμφέροντά της»

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η Άγκυρα θέλει να προωθήσει «τα συμφέροντά της», ιδίως σε σχέση με τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του PKK, που ωθεί τους Τούρκους σε πολύ επικίνδυνες επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Επισημαίνεται τέλος ότι η Τουρκία τον τελευταίο καιρό εμπλέκεται σε πολλά μέτωπα.

«Η Τουρκία ελέγχει τα στενά και εμπλέκεται σε όλα τα ζητήματα της αμερικανικής αποχώρησης από τη Μέση Ανατολή. Είχε διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς την εξασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ μέχρι που παρενέβησαν οι Ταλιμπάν. Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα, όπως και στη Συρία (…). Και βρίσκεται σε έναν αγώνα για επιρροή με τη Γαλλία στη Μεσόγειο», εξηγεί η Σμιθ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024