Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ξεκινά σήμερα η πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα

Ουκρανία: Ξεκινά σήμερα η πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα

Κατηγορούμενος είναι ο Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών.

Η δικαιοσύνη στην Ουκρανία ξεκινά σήμερα την πρώτη δίκη για έγκλημα πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα εναντίον ενός Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται ότι σκότωσε έναν άοπλο άμαχο.

Η δίκη, την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν πολλές άλλες, θα αποτελέσει τεστ για το ουκρανικό δικαστικό σύστημα, ενώ διεθνείς θεσμοί διεξάγουν δικές τους έρευνες για τις ωμότητες που διέπραξαν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ο Βαντίμ Σισιμαρίν, 21 ετών, θα εμφανιστεί σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ενώπιον δικαστηρίου στην περιοχή Σολομιάνσκι του Κιέβου όπου θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τον θάνατο ενός 62χρονου άνδρα στις 28 Φεβρουαρίου στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Ο Σισιμαρίν, που κατάγεται από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας και  κατηγορείται για έγκλημα πολέμου και ανθρωποκτονία από πρόθεση, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

«Κατανοεί τις κατηγορίες εναντίον του», δήλωσε ο Βίκτορ Οβσιανίκοφ, ο δικηγόρος του στρατιώτη. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, αυτός συνεργάζεται με τις ουκρανικές αρχές και έχει παραδεχθεί το γεγονός.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Σισιμαρίν ήταν επικεφαλής μιας μονάδας μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων όταν το κομβόι τους δέχθηκε επίθεση. Μαζί με τέσσερις στρατιώτες έκλεψε ένα αυτοκίνητο για να γλιτώσουν. Αυτοί βρίσκονταν κοντά στο χωριό Τσουπαχίφκα στην επαρχία Σούμι όταν συνάντησαν τον 62χρονο πάνω σε ένα ποδήλατο.

«Ένας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να σκοτώσει τον άμαχο προκειμένου να μην τους καταγγείλει» για την κλοπή του αυτοκινήτου, ανέφερε το γραφείο της γενικής εισαγγελέως.

Ο Σισιμαρίν τότε πυροβόλησε με το καλάσνικόφ του από το παράθυρο του αυτοκινήτου και «ο άνδρας σκοτώθηκε επί τόπου, μερικές δεκάδες μέτρα από το σπίτι του».

«Ξεκάθαρο μήνυμα»

Στις αρχές Μαΐου οι ουκρανικές αρχές είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη του Ρώσου στρατιώτη, χωρίς να δώσουν στη δημοσιότητα άλλες λεπτομέρειες. Δημοσίευσαν όμως ένα βίντεο στο οποίο ο Σισιμαρίν φαίνεται να λέει ότι πήγε να πολεμήσει στην Ουκρανία «για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του».

Σχολιάζοντας τις κατηγορίες εναντίον του δήλωσε: «Έλαβα εντολή να πυροβολήσω και τον πυροβόλησα δύο φορές. Έπεσε κάτω και συνεχίσαμε τον δρόμο μας».

Η υπόθεση είναι δύσκολη, σχολίασε ο δικηγόρος του. «Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν τέτοια κατηγορία στην Ουκρανία, δεν υπάρχουν προηγούμενα, απόφαση», υπογράμμισε.

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, η Ιρίνα Βενεντίκτοβα, σε σειρά αναρτήσεών της στο Twitter υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι αυτή η υπόθεση για τη χώρα της.

«Έχουμε ξεκινήσει περισσότερες από 11.000 έρευνες για εγκλήματα πολέμου και έχουμε συλλάβει 40 υπόπτους», επεσήμανε. «Με την πρώτη αυτή δίκη στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κανένας δήμιος, κανένας άνθρωπος που διέταξε ή βοήθησε να διαπραχθούν εγκλήματα στην Ουκρανία δεν θα γλιτώσει από τη δικαιοσύνη».

Ήδη από αύριο ξεκινά η δίκη δύο Ρώσων στρατιωτών επειδή εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον πολιτικών υποδομών στην περιοχή του Χαρκόβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρ και τι συμφέρει τον Ολυμπιακό…

Ο βασικός στόχος των «καναρινιών», το πρόγραμμά τους μέχρι την διπλή μάχη με τον Θρύλο και τα παιχνίδια με Γαλατά και Καραγκιουμρούκ, που καλό για τον Ολυμπιακό θα είναι να μην μετατεθεί κανένα από τα δυο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024