Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: SOS από την Ντούνια Μιγιάτοβιτς για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα

Πόλεμος στην Ουκρανία: SOS από την Ντούνια Μιγιάτοβιτς για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα

Η επίτροπος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κρούει τον κώδωνα και ζητά από τα κράτη - μέλη να φροντίσουν τις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

Την ανησυχία της για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην Ουκρανία, που εδώ και 83η ημέρες ζει τον εφιάλτη του πολέμου, εξέφρασε η επίτροπος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Τρανσφοβίας και Αμφιφοβίας, η κ. Μιγιάτοβιτς ζήτησε από τα κράτη – μέλη την προστασία τους, είτε τα άτομα αυτά βρίσκονται σε περιοχές που σφυροκοπούνται από τους Ρώσους, είτε όχι.

Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα για ελλείψεις σε φάρμακα που χρειάζονται, όπως είναι οι ορμόνες για τρανς και τόνισε ότι ορισμένα ΛΟΑΤΚΙ άτομα αδυνατούν να φύγουν από τη χώρα λόγω νομικών κωλυμάτων.

Σύμφωνα με την ίδια, τρανς γυναίκες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αναγνώρισης φύλου και στα έγγραφα ταυτότητάς τους είναι καταχωρημένες ως άνδρες υποχρεούνται να παραμείνουν στην Ουκρανία λόγω του στρατιωτικού νόμου που έχει επιβληθεί.

«Ανησυχώ επίσης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα σε περιοχές όπου διεξάγονται μάχες, που είναι κατεχόμενα ή δεν ελέγχονται με άλλο τρόπο από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Έχω λάβει στο παρελθόν πληροφορίες ότι το μίσος κατά των ατόμων αυτών ενθαρρύνεται εκεί», υπογράμμισε.

Παράλληλα, στις γειτονικές με την εμπόλεμη Ουκρανία χώρα, οι ΛΟΑΤΚΙ πρόσφυγες, που έχουν βρει καταφύγιο έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα και ελλείψεις όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη ενώ υπάρχουν και κενά στην αναγνώριση ως συζύγων συντρόφων του ίδιου φύλου.

Τέλος, η επίτροπος καλεί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να μην ξεχάσουν ούτε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που είτε βρίσκονταν ή βρίσκονται στην Ουκρανία και ίσως να μην μπορέσουν να επιστρέψουν ασφαλή στις χώρες καταγωγής τους είτε που μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν από τη Ρωσία το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Περισσότερα ΛΟΑΤΚΙ άτομα μπορεί να επιδιώξουν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία τις επόμενες εβδομάδες, δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους εκεί», τόνισε.

«Ενθαρρύνω τα κράτη – μέλη να εντοπίσουν τις ειδικές ανάγκες των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διασφαλίσουν ότι το νομικό πλαίσιο και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας θα καλύπτουν τις ανάγκες αυτές», κατέληξε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024