Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Politico για Λαγκάρντ: Τραπεζίτης ή «πολιτικό ον»;

Politico για Λαγκάρντ: Τραπεζίτης ή «πολιτικό ον»;

Οι ισορροπίες στην ΕΚΤ με το βλέμμα στην πολιτική σκηνή του Παρισιού

Επί μήνες, κυκλοφορούσαν φήμες ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, είχε το βλέμμα της στραμμένο στο Παρίσι, ελπίζοντας να γίνει η επόμενη γαλλίδα πρωθυπουργός.

Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο μετά την επανεκλογή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, όταν εκείνη τον συνεχάρη διάχυτα στο Twitter – προκαλώντας αντιδράσεις ότι ξεπέρασε τον ρόλο της ως μη πολιτικός επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Αυτά επισημαίνει σε άρθρο του το Politico, εκτιμώντας ότι στην πραγματικότητα, αυτή η ρητορική μπορεί να λέει περισσότερα για το πώς βλέπουν τη Λαγκάρντ τα χρηματοπιστωτικά κέντρα της Ευρώπης ως πρόεδρο της ΕΚΤ, παρά για αυτό καθ’ αυτό το μέλλον της στη γαλλική πολιτική σκηνή.

Πολύ «συντηρητική»;

Το Politico υποστηρίζει πάντως, ότι υπό το πρίσμα της ισχυρής επίδοσης της γαλλικής αριστεράς τον περασμένο μήνα, γνώστες της πολιτικής κατάστασης στο Παρίσι απορρίπτουν τη Λαγκάρντ ως πολύ συντηρητική για τον Μακρόν…

Αυτό από πολιτικής πλευράς, γιατί στα υψηλά οικονομικά κλιμάκια το όνομά της παραμένει πεισματικά ψηλά στη λίστα των πιθανών υποψηφίων για αντικατάσταση του Jean Castex. Και οι παρατηρητές της ΕΚΤ περιμένουν νευρικά το ραντεβού, υπογραμμίζει το άρθρο.

Ευσεβείς πόθοι

Μεταξύ των επικριτών της, «υπάρχει ένα στοιχείο ευσεβούς πόθου», είπε ένας οικονομολόγος σε μια ευρωπαϊκή τράπεζα.

«Αν είστε σοβαρός παρατηρητής της ΕΚΤ με βαθύ ενδιαφέρον για τη νομισματική πολιτική, προφανώς, θα προτιμούσατε να έχετε έναν πρόεδρο που θα εμπλακεί σε συζητήσεις και θα είναι σε θέση να ηγηθεί από το μέτωπο».

Είναι κι εκείνοι που επισημαίνουν λόγους τακτικής πίσω από αυτά τα «κουτσομπολιά».

«Ήταν έξυπνο να διαρρεύσει το όνομά της, γιατί θα είχε απήχηση στο δεξιό εκλογικό σώμα και στα κομματικά δείπνα», είπε εξέχων υπουργός στο Playbook Paris τον περασμένο μήνα, αμφιβάλλοντας ότι η Λαγκάρντ το εξετάζει σοβαρά.

Ένας λόγος ήταν ο κίνδυνος να επισκιάσει τον Μακρόν, πρόσθεσε ο υπουργός: «Η Κριστίν είναι ένα είδωλο! ».

Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης βρίσκεται το γεγονός ότι πολλοί παρατηρητές της ΕΚΤ βλέπουν τη Λαγκάρντ περισσότερο ως πολιτικό ον παρά ως έναν αυθεντικό κεντρικό τραπεζίτη.

Το πτυχίο λογοτεχνίας

Αντί να προέρχεται από τα ακαδημαϊκά οικονομικά, η Λαγκάρντ έχει ένα μεταπτυχιακό στο εμπορικό δίκαιο, ένα άλλο στα οικονομικά και τα χρηματοοικονομικά και ένα τρίτο στην αμερικανική λογοτεχνία.

Μετά από μια εκπληκτική καριέρα ως εταιρικός δικηγόρος, κατείχε διάφορους υπουργικούς ρόλους, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, προτού γίνει επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Τα δυνατά σημεία της Λαγκάρντ βρίσκονται περισσότερο στην πολιτική παρά στις τεχνικές νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο οικονομολόγος της EFG Bank Stefan Gerlach, ο οποίος εργάστηκε στο παρελθόν σε διάφορες ανώτερες θέσεις της κεντρικής τράπεζας.

Ειρηνοποιός

Τα πολιτικά της κομμάτια τη βοήθησαν να εξασφαλίσει την κορυφαία θέση στην ΕΚΤ, αντικαθιστώντας τον Μάριο Ντράγκι στα τέλη του 2019. Μέχρι εκείνο το σημείο, τα χρόνια διαχείρισης κρίσεων είχαν αφήσει την ΕΚΤ εκτεθειμένη, ενώ το στυλ ηγεσίας του Ντράγκι είχε το διοικητικό συμβούλιο διχασμένο.

Η Λαγκάρντ, αντίθετα, θεωρήθηκε ένα πρόσωπο που μπορούσε να επικοινωνήσει με το κοινό και παράλληλα να διορθώσει τις ρήξεις μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Το Politico επισημαίνει ότι η Λαγκάρντ μπορεί πλέον να διεκδικήσει κάποια επιτυχία και στα δύο μέτωπα, με κορυφαίο επίτευγμα την αναθεώρηση στρατηγικής της ΕΚΤ πέρυσι.

«Εξημερώνοντας» τα γεράκια

«Εξέπληξε τους παρατηρητές της ΕΚΤ και τους συναδέλφους που διαμορφώνουν πολιτική όταν κατάφερε να εξασφαλίσει την πλήρη υποστήριξη από όλα τα μέλη του συμβουλίου για την αναθεώρηση. Κατάφερε να συμπεριλάβει τα γεράκια στην ομοφωνία της αναθεώρησης στρατηγικής!» υπογράμμισε ένας υπεύθυνος χάραξης πολιτικής.

Από τότε, η Λαγκάρντ συνεχίζει αυτές τις προσπάθειες, διατηρώντας ανοικτές τις γραμμές για να βρίσκει συμβιβασμούς πολύ πιο συχνά από την προκάτοχό της, λένε άλλοι συνάδελφοι της.

Έχει επίσης λάβει επαίνους για την απόφασή της να απομακρυνθεί από τις βαθιά τεχνοκρατικές παραδόσεις της ΕΚΤ και να αναζητήσει τη συμβολή του κοινού, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της στρατηγικής.

Σε συνέντευξή της στο POLITICO πέρυσι, κατηγόρησε την έλλειψη δημόσιας υποστήριξης προς την κεντρική τράπεζα στον ρόλο της ΕΚΤ στην κρίση χρέους, όταν οι απλοί πολίτες ένιωθαν ότι ήταν εκτός επικοινωνίας.

Το τίμημα της επιτυχίας

Όλες αυτές οι προσπάθειες φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Υπό την ηγεσία της, περισσότεροι άνθρωποι εμπιστεύονται την ΕΚΤ από εκείνους που δεν την εμπιστεύονται για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

Ωστόσο, αυτή η επιτυχία είχε το τίμημα.

Ενώ η Λαγκάρντ μπορεί να είναι καλύτερα σε θέση να συνδεθεί με ευρωπαίους πολίτες από τον Ντράγκι, οι επικριτές της λένε ότι δεν έχει την ικανότητα του προκατόχου της να επικοινωνεί με ειδικούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ως οικονομολόγος εκπαιδευμένος στο MIT, ο Ντράγκι πιστώνεται ευρέως τη σωτηρία της ευρωπαϊκής οικονομίας με τη δέσμευσή του για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους.

Επιρρεπής σε λάθη;

«Δεν είναι Ντράγκι», είπε ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Έκανε γρήγορα λάθη και είναι επιρρεπής να το κάνει ξανά και ξανά».

«Το να είσαι εξαιρετικά επικοινωνιακός είναι φανταστικό. Αλλά πρέπει να ξέρεις για τι πράγμα μιλάς», πρόσθεσε το μέλος του συμβουλίου.

Η πιο σοβαρή επικοινωνιακή γκάφα της Λαγκάρντ σημειώθηκε στην αρχή της πανδημίας, όταν έβαλε τις αγορές σε αναταραχή αφού άθελά της έθεσε αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει τα spreads των κρατικών ομολόγων.

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την αρχική της ατυχία, η Λαγκάρντ έκανε την επιστροφή της και κατάφερε να παρουσιάσει ένα μεγαλύτερο πακέτο πολιτικής από ό,τι έκανε ποτέ ο Ντράγκι, με την πλήρη υποστήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, η θέση της μεταξύ των παρατηρητών της ΕΚΤ δεν έχει ανακάμψει ποτέ.

Το blog του Φιλίπ Λέιν

Ο παρατηρητής της ΕΚΤ της Crédit Agricole, Louis Harreau, έκανε ακόμη πιο αιχμηρά σχόλια.

«Θα μπορούσαμε να αναβιώσουμε το blog του Philip Lane;» ρώτησε, αναφερόμενος στην παλιά πρακτική του επικεφαλής οικονομολόγου της Λαγκάρντ, Φίλιπ Λέιν, ο οποίος μερικές φορές έκανε αναρτήσεις μετά τις συνεντεύξεις Τύπου της.

Δικαίως ή αδίκως, οι παρατηρητές της αγοράς είδαν το ιστολόγιο ως μια προσπάθεια να διορθωθεί η ασαφής επικοινωνία της.

«Πολιτικό ζώο»

Αυτές οι χαζομάρες, όπως χαρακτηριστικά γράφει το Politico, σε συνδυασμό με τα τρέχοντα σχόλιά της σε θέματα πέρα ​​από την παραδοσιακή κεντρική τραπεζική, έχουν κάνει τους παρατηρητές της ΕΚΤ να αμφιβάλλουν για το ενδιαφέρον της να παραμείνει στη Φρανκφούρτη για μια πλήρη οκταετή θητεία.

Κατά τη διάρκεια ορισμένων συνεντεύξεων Τύπου, φαίνεται να ανάβει όταν τη ρωτούν για την πολιτική της ΕΕ ή την κλιματική αλλαγή και διατυπώνει σαφείς απαντήσεις.

Αντίθετα, συχνά καταφεύγει στην ανάγνωση μιας προετοιμασμένης απάντησης όταν αναφέρεται στη νομισματική πολιτική.

Αυτή η συνήθεια έχει παγιώσει την αντίληψη ότι η Λαγκάρντ είναι δυσαρεστημένη ως τεχνοκράτης που αναμένεται να επικεντρωθεί στον πρωταρχικό στόχο της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών. Για αυτόν τον λόγο, λένε πολλοί άνθρωποι που συνεργάζονται μαζί της, θα ήταν πρόθυμη να εγκαταλείψει την αναμφισβήτητα πιο ισχυρή θέση της στην ΕΚΤ για να παίξει το δεύτερο βιολί έναντι του Μακρόν.

Έξω από τα νερά της

«Στην τρέχουσα δουλειά της, εξακολουθεί να φαίνεται άβολα και έξω από τα νερά της μερικές φορές», είπε μέλος του προσωπικού.

«Στο Παρίσι θα μπορούσε να κάνει αυτό που αγαπά και κάνει καλύτερα».

Άλλοι αναλυτές εκτός της κεντρικής τράπεζας συμφωνούν.

«Η αίσθηση μου είναι ότι είναι μια δουλειά που θα ήθελε πολύ να έχει», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της UniCredit, Erik Nielsen.

«Εκτός του ότι είναι μια πολύ σημαντική δουλειά, γνωρίζουμε ότι η δουλειά της ΕΚΤ δεν ήταν ποτέ η δουλειά που ήλπιζε να αποκτήσει. Αν κοιτάξετε τα θέματα για τα οποία επιλέγει να μιλήσει, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι το πρωταρχικό της ενδιαφέρον.»

Το βλέμμα στο Παρίσι

Η Λαγκάρντ, από την πλευρά της, έχει κάνει ελάχιστα για να διαψεύσει τις εικασίες ότι έχει στραμμένα τα μάτια της στο Παρίσι.

Ερωτηθείσα για τις φήμες στην τελευταία συνέντευξη Τύπου πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, η Λαγκάρντ έβηξε και απλά απάντησε: «Έχασα τη φωνή μου».

Υπήρξαν επίσης εικασίες ότι η Λαγκάρντ επιθυμεί να κρατήσει το όνομά της στα πρωτοσέλιδα στη Γαλλία για έναν πολύ διαφορετικό σκοπό: να διαδεχθεί τον ίδιο τον Μακρόν.

«Περιμένω να θέλει να είναι υποψήφια για πρόεδρος», είπε ο Gerlach. «Σίγουρα έχει το ανάστημα να το κάνει».

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024