Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δημοκρατία ή τρομοκρατία;»: Ζημιές και καταστροφές στο ΑΠΘ

«Δημοκρατία ή τρομοκρατία;»: Ζημιές και καταστροφές στο ΑΠΘ

Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα έργα που γίνονταν για την κατασκευή της νέας βιλιοθήκης του. Πάρτυ αναρχικών και συνθήματα και σε ΕΜΠ στην Αθήνα. Τι λέει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν είμαστε στην πλευρά δημοκρατικής νομιμότητας ή της τρομοκρατίας και της κουκούλας» δηλώνει ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νίκος Παπαϊωάννου μετά τις χθεσινές επιδρομές βανδάλων στο κτήριο όπου είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατασκευή της νέας βιβλιοθήκης Θετικών Επιστημών, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς όλα τα έργα που είχαν γίνει ως σήμερα.

«Δηλώνω απερίφραστα ότι το έργο που προορίζεται να γίνει, θα γίνει άσχετα με την οποιασδήποτε ενέργεια βανδάλων» συνεχίζει ο ίδιος αναφέροντας ότι η αστυνομία κλήθηκε χθες το βράδυ όπως προβλεπόταν.

Η διοίκηση του ΑΠΘ θα προχωρήσει άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που περιλαμβάνουν μηνύσεις κατά αγνώστων για φθορές κλπ.

Ζημιές και στο ΕΜΠ

Να σημειωθεί εδώ ότι άγνωστοι έγραψαν χθες το βράδυ συνθήματα στο κτήριο και του κάμπους του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, λίγες εβδομάδες μάλιστα πριν την εγκατάσταση των ομάδων της αστυνομίας (ΟΠΠΙ) που θα περιπολούν τα κεντρικά Ιδρύματα της χώρας και η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι.

Στο ΕΜΠ ωστόσο δεν έγιναν άλλες φθορές.

Κατέστρεψαν ό,τι είχε χτιστεί

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης χθες το βράδυ ομάδα 50-60 ατόμων μπήκαν στο κτήριο όπου στεγαζόταν το παλιό «στέκι του βιολογικού» αναρχικών ομάδων και το οποίο εκκενώθηκε προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα σύγχρονη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Στην περιοχή του πανεπιστημιακού κάμπους γίνονταν χθες το βράδυ δυο φοιτητικά πάρτυ, γεγονός που όπως φαίνεται απαγόρευσε την άμεση επέμβαση της αστυνομίας, με αποτέλεσμα οι 50-60 βάνδαλοι να καταστρέψουν ολοσχερώς όλα τα έργα που είχαν γίνει τις προηγούμενες ημέρες για την κατασκευή της.

«Στο χώρο που θα γίνει η νέα ενιαία βιβλιοθήκη της Σχολής Θετικών επιστημών χθες το βράδυ περίπου 50 άτομα με βαριοπούλες και διαρρηκτικά εργαλεία παραβίασαν την κεντρική είσοδο του κτηρίου, έκοψαν με τροχούς τα σίδερα της πύλης, μπήκαν μέσα και κατέστρεψαν ότι είχε χτιστεί στην πρώτη φάση της κατασκευής» λέει ο κ. Παπαιωάννου περιγράφοντας το περιστατικό.

«Τα έργα αυτά έγιναν με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων. Ως διοίκηση είμαστε υποχρεωμένοι να περιφρουρήσουμε το δημόσιο χρήμα και να προβαίνουμε σε ενέργειες που θα ανεβάζουν το ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο στη χώρα. Και αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε» αναφέρει.

«Η βιβλιοθήκη αυτή θα ήταν μια ενιαία βιβλιοθήκη των φοιτητών και φοιτητριών. Όμως τα έργα θα ξαναγίνουν. Το έργο θα ολοκληρωθεί. Και αυτό μπορώ να το πω με βεβαιότητα» καταλήγει.

Οι ζημιές που έγιναν χθες ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ ενώ η διοίκηση του Ιδρύματος θα αναζητήσει τώρα τρόπους αναχρηματοδότησης του έργου.

Απαγοητευτικές εικόνες

Ενδεικτικές της καταστροφής και του κόστους της ζημιάς οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύουν τα τοπικά sites grtimes και thestival.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024